- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
60 δημιουργικά χρόνια γιορτάζει το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, που ανακοίνωσε νωρίτερα φέτος το πρόγραμμά του, με θεάματα νέων αλλά και καταξιωμένων καλλιτεχνών. Στην παρουσίαση του καλλιτεχνικού προγράμματος του 2015 που έγινε στο Μουσείο Μπενάκη, παρευρέθηκαν ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης, η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, και ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, που δήλωσαν την στήριξή τους στο Φεστιβάλ. Ο κ. Καμίνης μεταξύ άλλων δήλωσε σχετικά: «Η Αθήνα τα χρειάζεται όλα και μας χρειάζεται όλους. Πολιτισμό αλλά και ανάπτυξη. Ένα γόνιμο πάντρεμα, σαν αυτό που κατάφερε ο Γ.Λούκος στο Φεστιβάλ Αθηνών, παντρεύοντας τις ξένες παραγωγές με τις ελληνικές, την πρωτοπορία με το κλασικό, δίνοντας βήμα και δείχνοντας εμπιστοσύνη στους νέους δημιουργούς. Καταξιωμένος θεσμός, το Φεστιβάλ φέρνει οξυγόνο στην πόλη και κρατά με τις πλούσιες εκδηλώσεις του, το κεφάλι μας πάνω από το νερό. Εύχομαι κάθε επιτυχία». Ενώ, ο κ. Ξυδάκης, είπε αναφερόμενος στον καλλιτεχνικό διευθυντή Γιώργο Λούκο: «Τα χρόνια που είναι καλλιτεχνικός διευθυντής, το Φεστιβάλ απέκτησε μια πιο εξωστρεφή μορφή, η οποία είναι πιο προσιτή στη σύγχρονη δημιουργία. Δε βλέπουμε τα μπαγιάτικα που έφερναν παλιά οι ατζέντηδες. Αυτό που έχει σημασία είναι πως, πλέον, χαρίζει ταυτότητα και αυτοπεποίθηση στην Αθήνα και τους Έλληνες». Την άμεση στήριξη και της περιφέρειας Αττικής επιβεβαίωσε η κα Δούρου. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ αναφέρθηκε, αρχικά, σε ορισμένα θεάματα που ακόμη δεν έχουν ενταχθεί στη διοργάνωση γιατί οι προτάσεις έγιναν την τελευταία στιγμή, όταν το πρόγραμμα είχε πλέον σχηματοποιηθεί, αλλά θα γίνει προσπάθεια ένταξής τους. Μεταξύ αυτών, μια παραγωγή του Ρούφους Γουεϊνράιτ για την Μαρία Κάλλας αλλά και μία του διάσημου χορογράφου Μπενζαμέν Μιλπιέ.
Το θέατρο σημειώνει δυναμική παρουσία με σημαντικές ξένες μετακλήσεις αλλά και ελληνικές παραγωγές καταξιωμένων και νεότερων καλλιτεχνών, ρίχνοντας βάρος στην πρωτότυπη δημιουργία. Παρά τη δεδομένη οικονομική συγκυρία, γίνεται προσπάθεια να εκπροσωπηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες τάσεις. Θα δούμε λοιπόν, σκηνοθέτες και μεγάλα, διεθνή σχήματα, όπως ο Ρομέο Καστελλούτσι με τη Societas Raffaello Sanzio και ο Τόμας Όστερμαγερ με τη Shaubüchne. Θιάσους όπως οι She She Pop από το Βερολίνο, το Young Jean Lee’s Theater από τη Νέα Υόρκη, το Baxter Theatre από τη Νότιο Αφρική, οι Γάλλοι Φρανσουά Τανγκύ και Νταβίντ Μαμπούς, που εμφανίζονται για πρώτη φορά, ενώ το New Riga Theatre από τη Λετονία θα παρουσιάσει σε πανελλήνια πρώτη ένα ρωσικό έργο. Προσεγγίσεις, ακόμα, της αρχαιοελληνικής τραγωδίας –που λαμβάνουν χώρα όχι μόνο στην Επίδαυρο, αλλά και σε κλειστές αθηναϊκές αίθουσες–, νέες αναγνώσεις ευρωπαίων κλασικών, νέα ελληνικά έργα, μεταδραματικές παραστάσεις «επινοημένου» θεάτρου, θέατρο του δρόμου.
Το βήμα σε νέους καλλιτέχνες αποτελεί βασική προϋπόθεση: πέντε σκηνοθέτες συμμετέχουν για πρώτη φορά, ενώ άλλοι ξαναδοκιμάζουν τις δυνάμεις τους στην Αθήνα, στο Φεστιβάλ Επιδαύρου και στη μικρή Επίδαυρο. Ιδιαίτερη θέση στη φετινή διοργάνωση έχουν οι γυναικείες παρουσίες: σκηνοθέτριες, συγγραφείς, ηθοποιοί. Παράλληλα, η σύνδεση του Φεστιβάλ με τα μεγάλα ζητήματα της κοινωνίας υπαγόρευσε την ένταξη παραστάσεων που πραγματεύονται θέματα όπως οι άστεγοι, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, ενώ το Τροχόσπιτο θα συναντήσει τους θεατές μέσα στην πόλη. Ποικίλες θεματικές, διαφορετικές σκηνικές εκδοχές, προτείνουν ένα καλειδοσκόπιο από αντιλήψεις, συγκινήσεις και όψεις του κόσμου. Στο Φεστιβάλ Επιδαύρου σημαντικοί καλλιτέχνες θα αναμετρηθούν με το αρχαίο δράμα, ενώ η ελληνοιαπωνική συμπαραγωγή της ομηρικής Νέκυιας από το θέατρο Νο θα αποτελέσει μια γέφυρα ανάμεσα στους δύο πολιτισμούς.
Δείτε όλο το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, που θα ξεκινήσει την 1η Ιουνίου εδώ