- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Οξύμωρον
Βιομηχανικός αλλά και ζεστός χώρος, με μεγάλες τζαμαρίες και τραπέζια που δεν είναι κολλητά το ένα με το άλλο, ευγενέστατο προσωπικό και μεγάλο ατού αυτό που λέμε value for money: Θα ευχαριστηθείτε νόστιμο φαγητό και θα πληρώσετε λίγα. Θα βρείτε μερίδες και μεζέδες σε κρεατικά και θαλασσινά αλλά και πιάτα ημέρας, με τη διεύθυνση να δίνει μεγάλη βάση στην ποιότητα των πρώτων υλών που έρχονται από διάφορα μέρη της Ελλάδας. Πολύ νόστιμες είναι και οι φρεσκότατες σαλάτες του, ενώ επιδόρπιο ρωτήστε το σερβιτόρο για τα γλυκά και τα παγωτά του. Κάθε Παρασκευή και Σάββατο βράδυ και Κυριακή μεσημέρι ζωντανή μουσική με μπουζούκι και κιθάρα. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα - Παρασκευή 17.00 - 01.00, Σάββατο 12.00 - 01.00, Κυριακή 12.00 - 20.00. Σωκράτους & Κύπρου 1, 210 8100587, fb: oximwron
Απόκεντρον
Ένα σικ κρεατάδικο που δηλώνει απ’ όλα. «Στο ίδιο τραπέζι μπορεί ο ένας να τρώει rib eye, ο άλλος βουβαλίσια Κερκίνης και ο τρίτος γύρο απ’ όλα» λέει ο ιδιοκτήτης Πέτρος –μάστορας στο ψητό– με «προϋπηρεσία» στη σχάρα 18 ολόκληρα χρόνια. Ο ίδιος ξεκίνησε το ψητοπωλείο με την Αρετή, στον ίδιο δρόμο λίγο πιο κάτω, τότε που η περιοχή ήταν όντως απομονωμένη. Τώρα, το «Απόκεντρον» ωρίμασε και μεγάλωσε, ποιοτικά και χωροταξικά. Ήτανε στάση, έγινε στάθμευση. Στο νέο, υπέροχο φωτεινό χώρο με τη νεοϋορκέζικη ζεν αισθητική, δεν έρχεσαι μόνο για να πάρεις «ένα τυλιχτό στο χέρι». Τα πάντα είναι χειροποίητα. Δοκιμάσαμε καλαμάκι μοσχάρι γάλακτος που δεν βρίσκεις πουθενά, ζουμερή καλοψημένη σπαλομπριζόλα, ακαταμάχητο αλμυρό cheese cake αλλά και τα λαχταριστά του burgers. Μια διαφορετική πρόταση στην αιωνόβια βιομηχανία του ψητού. Στα συν οι προσιτές τιμές. Και delivery 12.00 - 12.00. Π. Τσαλδάρη 20, 210 8032410, www.apokentron.gr
Επί της Ουσίας
Ζεστό και φιλόξενο, με ευγενέστατη ιδιοκτησία και service και πολύ νόστιμες γεύσεις μεσογειακής κουζίνας. Τη μέρα που το επισκεφθήκαμε είχε μπακαλιάρο πλακί, γίγαντες στο φούρνο, μοσχαράκι πικάντικο, κάθε Παρασκευή το σουξέ είναι το αρνάκι στο φούρνο, με τα πιάτα να αλλάζουν συχνά ανάλογα την εποχή και τη διάθεση. Κάθε Παρασκευή το κέφι ανεβαίνει με τις μουσικές, μπορείτε να κάνετε και delivery μέχρι τις 17.00, Κυριακή βράδυ και Δευτέρα ανάπαυση. Παν. Τσαλδάρη 21, 211 0127847, fb: epitesOusias
Planet Pizza
Η ιστορία ξεκινάει από πολύ μακριά, από τη Νέα Υόρκη, εκεί όπου ο ιδιοκτήτης της Planet Pizza, δίπλα σε Ιταλούς συνεργάτες του, έμαθε από «μέσα» τα μυστικά των ιταλικών γεύσεων. Τα μυστικά αυτά καθώς και περίφημες συνταγές του ιταλικού νότου μετουσιώνει εδώ και 13 χρόνια σε πεντανόστιμες πίτσες και ιδιαίτερα ιταλικά πιάτα, χρησιμοποιώντας άριστες πρώτες ύλες. Θα δοκιμάσετε όλες τις κλασικές γεύσεις αλλά και κάποιες πρωτότυπες, οι ζύμες και οι σάλτσες καθώς και τα ντρέσινγκ για τις σαλάτες φτιάχνονται αποκλειστικά εντός του καταστήματος, μπορείτε να παραγγείλετε για το σπίτι ή το γραφείο, καθώς και take away. Ελευθερίου Βενιζέλου 9, 210 8105100, www.pizzaplanet.gr, fb: Pizza-planet
Μαύρο Πρόβατο
Αληθινό φαγητό για κανονικούς ανθρώπους, τελεία και παύλα. Αλλά για όσους θέλουν και δυο λόγια παραπάνω, το φαγητό είναι πεντανόστιμο, οι μεζέδες σε πολύ μεγάλη ποικιλία, αλλάζουν τις νοστιμιές τους συχνά για να μη βαριούνται ούτε εκείνοι ούτε κι εμείς, το service είναι άψογο και οι τιμές πάρα πολύ καλές. Όταν άνοιξε πριν από δυο χρόνια στο Παγκράτι έκανε πάταγο, μεγάλο σουξέ, γι’ αυτό άνοιξε και στα Μελίσσια για να μπορούν να το επισκέπτονται και οι βόρειοι χωρίς να κάνουν ολόκληρο ταξίδι. Με μια πολύ όμορφη σάλα, επάνω χώρο αλλά και χώρο για όσους καπνίζουν, θα το βρείτε ανοιχτό κάθε μέρα όλο το χρόνο από τη μία το μεσημέρι έως τη μία το βράδυ. Ανεπιφύλακτα. Σωκράτους & Ζαΐμη 2, 210 8102466, 697 72233799, fb: TomavroprovatotouPressCafe
Bistecca
Πήγαμε μια παρέα τεσσάρων ατόμων και φάγαμε καταπληκτικά ένα tomahawk stake, δηλαδή ένα τρυφερό, ζουμάτο rib eye με το κόκαλό του 2,5 κιλά! Το Bistecca ειδικεύεται στο κρέας και τα ζυμαρικά, και τα δύο εξίσου εκλεκτά. Ένα ζεστό, industrial ποπ σαλόνι, με μιξ κοινό μεταξύ 25 και 45 με έμφαση στο προσεγμένο φαγητό και τα δικά τους κρασιά, από το οικογενειακό οινοποιείο. Θα δοκιμάσεις οπωσδήποτε πικάνια, bisteca à la fiorentina (ιταλικό πεντανόστιμο t-bone stake) και εξαιρετικά ριζότα («μόνο στην Ιταλία έχουμε φάει τέτοια» φώναξε πελάτης απ’ το διπλανό τραπέζι στον ιδιοκτήτη Βασίλη). Εξαιρετικές και οι τιμές. Γλυκόπιοτα τα κρασιά στα €3 το ποτήρι/€12 το μπουκάλι. Π. Τσαλδάρη 27, 210 6096055, fb: bistecca.gr
4
Αξιολάτρευτο τζαζ μπαράκι με… τζαζεμένους ιδιοκτήτες. Το πρωί είναι σχεδόν φολκλόρ, 80χρονοι πίνουν το καφεδάκι τους στα μέσα και έξω τραπεζάκια ή τρώνε γλυκό νερατζάκι. Ρακόμελα, τσίπουρα και σπιτικά καναπεδάκια ξεκινάνε ήδη απ’ το μεσημέρι με ανακατεμένο κοινό νεολαίας και ασπρομάλληδων. Το βράδυ το 4 γίνεται ένα κανονικό μπαρ που στη χορταστική του μπάρα μαζεύει πολυσυλλεκτικούς τύπους και τύπισσες, ακούει soul, τζαζ και ελαφριά ροκάκια και κάθε εβδομάδα κάνει live με νέους καλλιτέχνες. Τι μπορεί να σου συμβεί εδώ: Να ψυχοθεραπευτείς στους μπάρμεν Νίκο και Γιώργο. Ο ένας με μαλλιά ο άλλος χωρίς, με ό,τι εμπνέεται ο καθένας. Να φας ρολό κοτόπουλο από χεράκια μαμάς (Γιώργου) και να φύγεις πιο τζαζεμένος από πριν. Ζαΐμη 4, 215 5054015
Πάμε αλλιώς
Ένα κρυμμένο μερακλίδικο στέκι μέσα στο εμπορικό των Μελισσίων. Έκπληξη! Παρασκευή και Σάββατο βράδυ και Κυριακή μεσημέρι γλετζέδικα live με ελληνικά ελαφρολαϊκά, νησιώτικα, ακόμα και ντίσκο, που μαρινάρονται τέλεια με εκλεκτά μπριζολάκια και πειραγμένη μεσογειακή κουζίνα. «Φάε όσο προλαβαίνεις, σε λίγο όλο το μαγαζί θα είναι όρθιο και θα χορεύει» μου ψιθύρισε κλασικός θαμώνας που καθόταν δίπλα μου. Στα οπωσδήποτε ωραιότατη φέτα κρούστας με μπαλσάμικο και μέλι, χοιρινό κότσι μαγειρεμένο με μπύρα και σαλάτα «Πάμε Αλλιώς» με ρόκα, απάκι και ξινομυζήθρα. Πάρε μαζί σου €15-20 και ρώτα πότε θα κάνουν την επόμενη βραδιά stand up comedy. Τα λέμε εκεί. Λ. Δημοκρατίας 8, 210 6139025, fb: pameallios
Φωτό: Σοφία Παπαστρατή