Αρχειο

In-Edit Greece 2015: Athens Edition

Η Αθήνα βλέπει και ακούει μουσική

daad.jpg
Δημήτρης Αθανασιάδης
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
88297-177790.jpg

Μουσική για τα μάτια σου! To διεθνές φεστιβάλ μουσικού ντοκιμαντέρ In-Edit Greece 2015-Athens Edition, που διοργανώνει η Parenthesis) ξεκινά στις 19 Φεβρουαρίου. Για 7 ημέρες σπουδαίοι μουσικοί, ιστορίες και νότες που έγραψαν ιστορία, συναντιούνται στον κινηματογράφο «Odeon Όπερα», όπου το In-Edit Greece θα παρουσιάσει στο αθηναϊκό κοινό ό,τι καλύτερο έχει να δείξει η παραγωγή μουσικού ντοκιμαντέρ των τελευταίων χρόνων.

n

n

Τι μας περιμένει; Την Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου, στην έναρξη του φεστιβάλ, θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά το ντοκιμαντέρ «Freddie Mercury: The Great Pretender», που αφηγείται τη μοναχική πορεία του Freddie Mercury χωρίς τους Queen. Μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ, οι παραγωγοί του Pepper 96.6 παίρνουν θέση πίσω από τα decks, γεμίζοντας μουσικές τη στοά της Όπερας. (A tempo Art Bistro, Ακαδημίας 57, 22:00)

n

Η συνέχεια προβλέπεται εξίσου εντυπωσιακή. Το «χαμένο» ντοκιμαντέρ των Doors, «Feast of Friends», το μοναδικό «Super Duper Alice Cooper» που αποκαλύπτει ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για τη ζωή του εκκεντρικού ροκ σταρ, η λεπτομερής καταγραφής της πανκ μουσικής σκηνής στην Ουάσινγκτον που εξιστορεί το «Salad Days: The DC Punk Revolution», το «Spandau Ballet: Soul Boys of the Western World», που ακολουθεί το συγκρότημα που ταυτίστηκε με τη Bliz γενιά και κατέληξε στα δικαστήρια, όπως επίσης και το «Good Ol’ Freda», για τη γραμματέα των Beatles σε μια ανείπωτη ιστορία μανίας, περιπέτειας και προσήλωσης στο συγκρότημα.

n

Μεταμεσονύκτιες προβολές, dj-sets, special screenings αλλά και μια διαφορετική συζήτηση για τα events μεγάλης κλίμακας αποτελούν τις παράλληλες εκδηλώσεις του φεστιβάλ, που συμπληρώνουν δυναμικά το κυρίως πρόγραμμα των προβολών.

n

Save the dates! Το Σάββατο 21 Φεβρουαρίου, στο «Orange Grove» μπορείς να συμμετέχεις σε μια ανοιχτή συζήτηση για events μεγάλης κλίμακας από μία διαφορετική οπτική. Το In-Edit Connect θα συζητήσει τις διάφορες οπτικές στο σχεδιασμό και τη διοργάνωση γεγονότων μεγάλης κλίμακας ανάμεσα σε διακεκριμένους επαγγελματίες από τους χώρους της επικοινωνίας, της διαφήμισης, της μουσικής και του management. (Orange Grove, Λεωφ. Βασιλέως Κων/νου 5-7, 12:00)

n

Την Κυριακή 22 Φεβρουαρίου, o Jozef Devillé, σκηνοθέτης, ηθοποιός και μουσικός, δημιουργός του ντοκιμαντέρ «Sound of Belgium», φτάνει στην Αθήνα και αμέσως μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ θα, θα μιλήσει με το κοινό και θα παίξει μουσική…μόνο ένας Βέλγος ξέρει! (Odeon Όπερα, Ακαδημίας 57, 00:00)

n

Την Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου, μετά την τελευταία προβολή του κυρίως προγράμματος του φεστιβάλ, σε συνεργασία με την Ολλανδική Πρεσβεία και το Orange Grove, παρουσιάζεται σε ένα special screening, το ντοκιμαντέρ «Dutch Influence», που ακολουθεί Ολλανδούς djs παγκόσμιας φήμης, όπως ο Tiësto, ο Armin van Buuren, ο Afrojack και ο Chuckie. Την ίδια μέρα, το μοναδικής αξίας «χαμένο» ντοκιμαντέρ των Doors, «Feast of Friends», σκηνοθετημένο από τους ίδιους, πρωταγωνιστεί σε αυτό το ξεχωριστό session στο Gazarte. Το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί τρεις φορές (22.00, 23.00, 00.00) και θα ακολουθήσει το μεγάλο closing party της πρώτης έκδοσης του In-Edit στην Αθήνα (Gazarte, Βουτάδων 32-34, Γκάζι, 23:00).

In-Edit Greece 2015-Athens Edition: Τα ντοκιμαντέρ

Το In-Edit δεν είναι απλά ένα φεστιβάλ, είναι το παρασκήνιο του µουσικού κόσµου. Από τις στιγµές δόξας και τις εντάσεις των ηρώων της ποπ κουλτούρας, στις αποτυχίες και τις συγκινήσεις. Και όταν τα φώτα της αίθουσας χαµηλώσουν, µένουν µόνο οι νότες και οι στίχοι, που αφηγούνται µε µοναδικό τρόπο ιστορίες και συναισθήµατα. Δείτε τα μουσικά ντοκιμαντέρ που έχει την ευκαιρία να ζήσει το κοινό της Αθήνας.

20.000 days on Earth (Iain Forsyth, Jane Pollard, Ηνωµένο Βασίλειο, 2014, 97’)

Μυθοπλασία και πραγματικότητα συνδυάζονται σ’ αυτό το φανταστικό 24ωρο της ζωής του Nick Cave. Πολύ περισσότερο από ένα προσωπικό και ειλικρινές πορτραίτο µιας καλλιτεχνικής προσωπικότητας, το ντοκιμαντέρ αυτό διερευνά ποια είναι τα στοιχεία εκείνα που κάνουν τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστό και αποτυπώνει τη συναρπαστική εξέλιξη ενός δημιουργικού πνεύματος. (Παρασκευή 20.02 - 18:00 & Κυριακή 22.02-13:00, Odeon Όπερα)

AKA Doc Pomus (Peter Miller, William Hechter, Καναδάς, 2012, 99’)

Η δόξα κρύβει µέσα της πόνο. Το ντοκιµαντέρ αυτό, είναι η ζωή του Doc Pomus, του συνθέτη αναρίθµητων επιτυχιών, δοσµένη σαν ένα µελωδικό τραγούδι για την αναπηρία, την µοναξιά και την επιµονή. Ολόκληρο το Hall of Fame µιλά για το ταλέντο του, από τους Lou Reed και Celine Dion, µέχρι τον Phil Spector και τον Ben E. King. (Κυριακή 22.02-18:00, Odeon Όπερα) 

As the palaces burn (Don Argott, ΗΠΑ, 2014,90’)

Ένα ντοκιµαντέρ για το µέταλ συγκρότηµα Lamb of God και τους θαυµαστές του παγκοσµίως, εξελίσσεται σε θρίλερ όταν ο τραγουδιστής του, Randy Blythe, αντιµετωπίζει κατηγορίες για φόνο, µετά το θάνατο ενός θαυµαστή του στη Τσεχία. Συναισθήµατα, ανατροπές και εκκωφαντική µουσική. (Σάββατο 21.02-20:45 & Τετάρτη 25.02-15:00, Odeon Όπερα) 

Austin to Boston (James Marcus Haney, ΗΠΑ, 2014,72’)

Πέντε κλασικά φορτηγάκια VW. Τέσσερις µπάντες. Τρεις χιλιάδες χιλιόµετρα. ∆ύο εβδοµάδες. Ένα µοναδικό ταξίδι επιστροφής. Η περιπέτεια ξεκινάει το τελευταίο βράδυ του φεστιβάλ SXSW στο Ώστιν, όταν τέσσερις µπάντες της indie-folk σκηνής, επιβιβάζονται στα φορτηγάκια τους και κατευθύνονται βορειοανατολικά, µέχρι τη Βοστόνη, σταµατώντας κάθε µέρα σε άλλη πόλη. Ένα «ηµερολόγιο καταστρώµατος», γεµάτο µουσική και προσωπικές ιστορίες. (Κυριακή 22.02-20:00 & Τρίτη 24.02-15:00, Odeon Όπερα)

Beware of Mr. Baker (Jay Bulger, ΗΠΑ, 2012, 90’)

Ήδη στα δύο πρώτα λεπτά του ντοκιµαντέρ ο σκηνοθέτης εκρήγνυται. Σας παρουσιάζουµε τον πιο αγενή, παρανοϊκό, αντικοινωνικό αλλά και πιο καταπληκτικό ντράµερ της ροκ σκηνής: τον κοκκινοµάλλη διάβολο, το φαινόµενο που ακούει στο όνοµα Ginger Baker. Προσβολές προς το κατεστηµένο, καυγάδες, ηρωίνη, τζαζ, οι Cream, αποκαλύψεις και εξοργισµένοι απόγονοι. Προσοχή, δαγκώνει! (Σάββατο 21.02-15:00 & Τρίτη 24.02-22:00, Odeon Όπερα)

 Feast of Friends (Paul Ferrara, ΗΠΑ, 1970, 38’)

Το Feast of Friends είναι το ντοκιµαντέρ που γυρίστηκε από τους Doors, για τους Doors. Πρόκειται για µία κινηµατογραφική καταγραφή του πεντάµηνου ταξιδιού του συγκροτήµατος, από τα µέσα Απριλίου µέχρι τις αρχές Σεπτεµβρίου του 1968, στην Β. Αµερική, όταν κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής τους περιοδείας διέσχισαν δύο χώρες, εννέα πολιτείες και πάνω από είκοσι πόλεις. Ένα ντοκιµαντερ που ο Jim Morrison περιέγραψε ως ταυτόχρονα ρεαλιστικό και φανταστικό. (Τετάρτη 25.02-22:00, 23:00, 24:00, Gazarte)

Freddie Mercury: The Great Pretender (Rhys Thomas, Ηνωµένο Βασίλειο, 2012, 85’)

Η µοναχική του πορεία, χωρίς τους Queen, από το 1985 µέχρι το θάνατό του, το 1991. Μπαλέτο, όπερα, το χαρακτηριστικό µουστάκι, η αποκάλυψη της οµοφυλοφιλικής σεξουαλικότητας, ένα ανέκδοτο ντουέτο µε τον Rod Stewart και ακόµη ένα µε τον Michael Jackson, η Montserrat Caballé και η «Barcelona». Πράγµατα και θαύµατα. Εξίσου προσωπικό όσο και αποκαλυπτικό. (Πέµπτη 19.02-20:00 & Σάββατο 21.02-00:00, Odeon Όπερα)

Good Ol’ Freda (Ryan White, ΗΠΑ, 2013, 86') 

Η Freda Kelly ήταν η γραµµατέας των Beatles σε όλη τους την πορεία. Μια πρώην θαυµάστρια, η οποία βρέθηκε στον πολύ στενό κύκλο, η Freda µας εξιστορεί αργά την ιστορία της, αντιµετωπίζοντας τη δική της µετριοπάθεια. Μια γοητευτική, ανείπωτη ιστορία µανίας, περιπέτειας και προσήλωσης στους Beatles, την οποία τα εγγόνια της τελικά καταφέρνουν να ακούσουν. (Πέµπτη 19.02-18:00 & Σάββατο 21.02-17:00, Odeon Όπερα)

Muscle Shoals (Greg Camalier, ΗΠΑ, 2013, 112΄)

Η ιστορία δύο στούντιο ηχογράφησης (FAME και Muscle Shoals Sound Studio) όπως την αφηγούνται η τοποθεσία τους στη Αλαμπάμα, ο παραγωγός τους Rick Hall και οι τραγουδιστές που πέρασαν από εκεί. Βία, υποµονή, διακρίσεις κι αυτή η µουσική. Ο Bono, ο Mick Jagger, ο Keith Richards και πλήθος άλλων, αφηγούνται τις αναµνήσεις τους. (Παρασκευή 20.02-20:00 & Τετάρτη 25.02-19:00, Odeon Όπερα)

Pulp: A Film About Life, Death and Supermarkets (Florian Habicht, Ηνωµένο Βασίλειο, 2014, 90’)

Pulp και Σέφιλντ είναι άρρηκτα συνδεδεµένα. Η ιστορία δεν µπορούσε να ξεκινήσει πουθενά αλλού. Παλιοί φίλοι, παιδιά, θαυµαστές και ψαράδες µιλούν για την µπάντα εκείνων που ήθελαν να ζουν σαν απλοί άνθρωποι. Οι Pulp-ακούσιοι ποπ-σταρς-λένε τις δικές τους ιστορίες. Και ο Jarvis αλλάζει ένα λάστιχο αυτοκινήτου. (Παρασκευή 20.02-13:00 & Δευτέρα 23.02-22:00, Odeon Όπερα)

Spandau Ballet: Soul Boys of the Western World (George Hencken, Ηνωµένο Βασίλειο, 2014, 106’)

 

Πέντε αγόρια προερχόµενα από την εργατική τάξη, λάτρεις της σόουλ µουσικής, απορρίπτουν την πανκ και αναγεννιώνται υιοθετώντας µία ροµαντική ποπ ταυτότητα. Παρακολουθούµε την πορεία τους από τις ένδοξες µέρες του κλαµπ Blitz του Λονδίνου έως το πρώτο τραγούδι τους που κατέκτησε την κορυφή των παγκόσµιων chart, από το «To cut a long story short» στη µανία για τους Spandau (Spandaumania), τη συναυλία σταθµό για το Live Aid, την κούραση και την κατάρρευσή τους, τις δικαστικές αγωγές και το πικρό τέλος.

(Σάββατο 21.02-18:45 & Δευτέρα 23.02-20:00, Odeon Όπερα)

Salad Days: The DC Punk Revolution (Scott Crawford, ΗΠΑ, 2014, 105’)

Πρόκειται για µία ειλικρινή και λεπτοµερή καταγραφή της punk µουσικής σκηνής στην Ουάσινγκτον, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '80. Το ντοκιµαντέρ παρουσιάζει για πρώτη φορά φωτογραφίες, βιντεοσκοπηµένο υλικό και συνεντεύξεις από δεκάδες συγκροτήµατα, µουσικούς, ιδιοκτήτες δισκογραφικών εταιριών, εκδότες fanzine και αφανείς ήρωες που συµµετείχαν στη διάδοση της underground punk µουσικής κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας. (Δευτέρα 23.02-18:00 & Τρίτη 24.02-13:00, Odeon Όπερα)

Super Duper Alice Cooper (Reginald Harkema, Scot McFadyen,Sam Dunn, Καναδάς, 2014, 87’)

 

Το ντοκιµαντέρ που αφηγείται την ιστορία του Vincent Furnier, γιου ενός ιεροκύρηκα, που προκάλεσε τρόµο στις καρδιές των γονιών ως Alice Cooper, ο εκκεντρικότερος ανάµεσα στους ροκ σταρ της παγκόσµιας µουσικής σκηνής. Από το ξεκίνηµά του σαν τραγουδιστής µίας µπάντας στο Φοίνιξ κατά τη δεκαετία του '60, στην παρακµιακά θολή δόξα της δεκαετίας του '70: αυτός είναι ο µύθος του Alice Cooper, σε όλο του το µεγαλείο! (Παρασκευή 20.02-22:30 & Τρίτη 24.02-18:00, Odeon Όπερα)

The Case of the Three Sided Dream (Adam Kahan, ΗΠΑ, 2014, 88’)

 

Το ντοκιµαντέρ αυτό, καταγράφει τη (σύντοµη) ζωή του Rahsaan Roland Kirk, του βιρτουόζου σαξοφωνίστα, ο οποίος µπορούσε να παίζει ταυτόχρονα µε τρία σαξόφωνα, δε δίσταζε µπροστά σε καµία δυσκολία και όπως είπε ο σκηνοθέτης του ντοκιµαντέρ Adam Kahan: «Ακόµη και αν δεν υπήρχαν αρκετά εµπόδια, θα δηµιουργούσε µόνος του µερικά ώστε στη συνέχεια να τα υπερπηδήσει, σαν άλλος Δον Κιχώτης». (Κυριακή 22.02-15:00 & Τετάρτη 25.02-13:00, Odeon Όπερα )

The Punk Singer (Sini Anderson, ΗΠΑ, 2013, 81’)

Μία ταινία για την Kathleen Hanna, τραγουδίστρια των Bikini Kill και των Le Tigre. Για πρώτη φορά, η Hanna αποκαλύπτει τον προσωπικό της κόσµο: το κίνηµα των Riot Grrrl, την οικογένεια, τη δόξα, τη σχέση της µε τον Kurt Cobain, την ασθένεια και την καλλιτεχνική της µετενσάρκωση σέ Julie Ruin. Μια επίπονη και µακριά διαδροµή, χωρίς καµία απολύτως υποχώρηση! (Παρασκευή 20.02-15:00 & Τρίτη 24.02-20:00, Odeon Όπερα)

The Sound of Belgium (Jozef Devillé, Βέλγιο, 2012, 85’)

Οι Βέλγοι κάνουν «σκληρή δουλειά αλλά διασκεδάζουν περισσότερο». Ένας clubber διασχίζει την συναρπαστική αλλά µυστηριώδη βελγική club σκηνή, από τα Decap όργανα της δεκαετίας του '20 µέχρι την hardcore µουσική της δεκαετίας του '90, µέσω της popcorn µουσικής των 60s και το New Beat των 80s, στο δρόµο προς την παγκόσµια κυριαρχία. Μία χώρα που έγινε club µε δική της ευθύνη. (Κυριακή 22.02-22:30, Odeon Όπερα)

Dutch influence (Rikash Gobardhan, Samuel Comazzi, Hatim El Khatib, Ολλανδία, 2013, 68’)

«Στόχος µας είναι να κατακτήσουµε τον κόσµο», παραδέχεται ο Tiësto. Το ντοκιµαντέρ, παρουσιάζει την επιρροή της Ολλανδίας στην παγκόσµια dance µουσική σκηνή. Οι Ολλανδοί djs, εξηγούν πώς µία µικρή χώρα γνωστή για τουλίπες, ανεµόµυλους και τυριά, ανάγκασε όλο τον κόσµο να χορεύει στους ρυθµούς της. Δεν είναι απλά ένα ντοκιµαντέρ, είναι µία πρόσκληση σε ένα πάρτυ που µόλις ξεκίνησε. (Τετάρτη 25.02, 21:00, Odeon Όπερα)

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα προβολών του In-Edit Greece 2015-Athens Edition εδώ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ