Αρχειο

Νατάσσα Μποφίλιου

«Μεγάλη μου τιμή να γίνω πωλήτρια της Σχεδίας»

4669-35224.jpg
Τάκης Σκριβάνος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
87521-176187.jpg

Μου έλεγε ένας φίλος με αφορμή όλα αυτά τα τελευταία με τις διαπραγματεύσεις για το χρέος και το μέλλον της Ελλάδας: «Τους νοιάζει τους άλλους πώς θα καταλήξουμε εμείς; Τον Γερμανό, τον Λιθουανό, τον Πορτογάλο τον ενδιαφέρει αν χρεοκοπήσουμε; Εμάς μας νοιάζει τι γίνεται αλλού; Εδώ έρχονται άνθρωποι από χώρες που γίνεται πόλεμος κι εμείς σηκώνουμε φράχτες για να μην μπαίνουν κι αν μπούνε τους βάζουμε στη φυλακή. Στο δρόμο περπατάμε κι αν δούμε κάνα πεσμένο, γυρνάμε από την άλλη μήπως και μας ζητήσει καμιά βοήθεια».

Μετά με σκέφτηκα πολλές φορές να ανεβαίνω τις σκάλες του μετρό και να προσπερνάω τον πωλητή της Σχεδίας, του περιοδικού που πωλείται από άστεγους, χωρίς να το αγοράζω. Για όσους δεν ξέρουν, τα μισά χρήματα από τα 3 ευρώ που κάνει το περιοδικό τα παίρνει ο πωλητής σε μια προσπάθεια να καταφέρει να κοινωνικοποιηθεί και πάλι.

Αυτές τις ημέρες διανύουμε τη Διεθνή Εβδομάδα Πωλητών Περιοδικών Δρόμου και η Σχεδία προσκάλεσε γνωστούς καλλιτέχνες να σταθούν για μία ώρα, το Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 12.00-13.00, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, και φορώντας το γνωστό κόκκινο γιλέκο να πουλήσουν εκείνοι το περιοδικό, ως ένα μήνυμα ενάντια στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Μία από τις καλλιτέχνιδες είναι η Νατάσσα Μποφίλιου, η οποία μου είπε από το τηλέφωνο δυο πράγματα:

«Είναι εξαιρετικά μεγάλη χαρά για εμένα αλλά και μεγάλη μου τιμή να συμμετάσχω σε μια δραστηριότητα που αφορά σε ένα τόσο σημαντικό θέμα, όπως αυτό των αστέγων. Είναι μια πολύ καλή ιδέα, γιατί οι άνθρωποι που εργάζονται ως πωλητές μπορούν όχι μόνο να βγάλουν κάποια χρήματα αλλά και να διεκδικήσουν πίσω τη ζωή τους, να γίνουν δραστήριοι.

Από την άλλη, και το ίδιο το περιοδικό είναι πάρα πολύ καλό, με άρθρα κοινωνικού ενδιαφέροντος από αυτά που σε βοηθούν να μάθεις πράγματα. Είναι, δηλαδή, όλο αυτό μια πρόταση που πραγματικά πιάνει τόπο, βοηθώντας και τους πωλητές του περιοδικού αλλά και τους αναγνώστες του».

Τη Νατάσσα Μποφίλιου θα τη δείτε το Σάββατο στην Ερμού, στην αρχή της προς το Σύνταγμα, στο σιντριβάνι. Θα συμμετάσχουν, επίσης, οι συγγραφείς Βασίλης Αλεξάκης (πλατεία Κολωνακίου) και Αύγουστος Κορτώ (στη λαϊκή αγορά των Εξαρχείων, επί της οδού Καλλιδρομίου), οι ηθοποιοί Μανώλης Μαυροματάκης (πλατεία Μοναστηρακίου), Γιολάντα Μπαλαούρα (στη συμβολή των οδών Π.Π. Γερμανού και Τσιμισκή, Θεσσαλονίκη), Γιώργος Πυρπασόπουλος (Βουκουρεστίου και Πανεπιστημίου, έξω από το θέατρο), Γιούλικα Σκαφιδά (πλατεία Καπνικαρέα) και Φώτης Σπύρου (Τσιμισκή και Αγίας Σοφίας, Θεσσαλονίκη) και από το χώρο της μουσικής οι Ελευθερία Αρβανιτάκη (πλατεία Συντάγματος, έξοδος Μετρό), Φοίβος Δεληβοριάς (πλατεία Κοραή), Λιζέτα Καλημέρη (Τσιμισκή και Αγ. Σοφίας, Θεσσαλονίκη), Μάρκος Κούμαρης (πλατεία Μοναστηρακίου), Πάνος Μουζουράκης (Ακρόπολη, διασταύρωση Διονυσίου Αρεοπαγίτου και Μακρυγιάννη) και Μαριέττα Φαφούτη (πλατεία Αγίας Ειρήνης).

Η ελληνική Σχεδία είναι ένα από τα 122 αντίστοιχα περιοδικά δρόμου, που κυκλοφορούν σε 41 χώρες. Φέτος οι πωλητές των περιοδικών και στις 41 αυτές χώρες υπολογίζονται σε 14.000, ενώ από την αρχή της προσπάθειας έχουν γίνει πωλητές 250.000 άνθρωποι (Η ιστοσελίδα του Διεθνούς Δικτύου Εφημερίδων του Δρόμου: www.street-papers.org. Και της Σχεδίας: www.shedia.gr)

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ