- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Ιστορίες θλίψης και βίας στους τοίχους του Μεξικoύ
Πολιτικά και κοινωνικά murals, από την κολεκτίβα Lapiztola
Εξαφανισμένοι μαθητές, καρτέλ ναρκωτικών, ιστορίες επανάστασης, βίας, θυμού, πόνου, ιστορίες από το Μεξικό που αποτυπώνουν τα κοινωνικοπολιτικά προβλήματα της χώρας υπάρχουν ζωγραφισμένες σε τοίχους της. Η κολλεκτίβα Lapiztola, που αποτελείται από δύο νεαρούς γραφίστες, τον Rosario Martínez και τον Roberto Vega, τα τελευταία χρόνια αφήνει το δικό της στίγμα στους δρόμους του Μεξικό, κάνοντας κριτική, μέσα από murals, για τα δεινά της χώρας. Πίσω από κάθε έργο υπάρχει μια ιστορία, μια αφορμή και ένα μήνυμα, τίποτα δεν είναι τυχαίο.
Lapiztola σημαίνει μολύβι-όπλο στα ισπανικά και η ιδέα για την ομάδα αυτή γεννήθηκε στους δρόμους της Oaxaca του Μεξικού, ενώ το έργο τους έχει πια εξαπλωθεί πολύ πέρα από εκεί. Όπως οι ίδιοι έχουν δηλώσει, κάποια στιγμή αποφάσισαν πως ήρθε η ώρα να «μεταφερθούν»τα σλόγκαν από τα T-shirts και τα φυλλάδια στον «πραγματικό κόσμο». Τα στένσιλς, όπως πιστεύουν, είναι δύσκολο να διαγραφούν, «ένας κόκκινος τοίχος, λέει πολλά περισσότερα απ’όσα ένα μικρό πόστερ». Πιστεύουν πως τα έργα τους είναι «φωνές, ζωγραφισμένες σε τοίχους».
Όταν η εγκληματική οργάνωση Las Zetas Gang άρχισε να δολοφονεί κόσμο σε μπαρ επειδή δεν πλήρωναν για προστασία, πολλοί Μεξικανοί έμεναν κλειδωμένοι στα σπίτια τους, φοβισμένοι να βγουν έξω. Το mural, που δείχνει ένα παιδί κλειδωμένο σε σπίτι να κοιτάει προς το παράθυρο είναι σχόλιο στο γεγονός αυτό.
Άλλα σχολιάζουν το θέμα των πολύ καλά αμοιβόμενων μουσικών για τη σύνθεση τραγουδιών που δοξάζουν τα ναρκωτικά και τις βίαιες πράξεις των συμμοριών. Στο συγκεκριμένο έργο, ένα μουσικός παίζει αρκοντεόν, ενώ ένα σμήνος περιστεριών επιτίθεται σε ένα από τα μέλη του καρτέλ.
Κάποτε πολλοί Αμερικανοί περνούσαν τα σύνορα στην Τιχουάνα για να πιουν και να τζογάρουν. Οι Αμερικανοί επισκέπτες παρατήρησαν πως τα γαϊδούρια, με τα οποία πόζαραν για φωτογραφίες, ήταν πολύ χλωμά για τον φωτογραφικό φακό και υποχρέωσαν τους ντόπιους να τα βάψουν ώστε να μοιάζουν με φωτογενείς ζέβρες. Η αυξημένη βία και οι εγκληματικές ενέργειες βέβαια κρατάνε πια μακριά τους τουρίστες από την Τιχουάνα, για αυτό και το έργο αυτό αποτυπώνει τις προσπάθειες των κατοίκων να αποκτήσουν ξανά την ταυτότητα τους και την πόλης τους, καθαρίζοντας τις ψεύτικες ρίγες από το γαϊδουράκι.
Περισσότερα έργα από τους Lapiztola:
Περισσότερα θα βρείτε στην ιστοσελίδα τους: lapiztola.blogspot.gr
*Πραγματοποιείται έκθεση με τα έργα των Lapiztola με τίτλο «Democracia real ya!» στο Λονδίνο, στη Mezzanine Gallery, από τις 5 μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.