Αρχειο

«Ο θρησκευτικός όρκος δεν χρειάζεται»

Τι είχε πει ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος

34908-78612.JPG
Γιάννης Τσάκαλος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
86511-174358.jpg

Πριν από δύο χρόνια, ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος έγραψε ένα κείμενο στο σάιτ romfea.gr που βρίσκεται στον αντίποδα των δηλώσεων της Μαρίας Σπυράκη, του Αντώνη Σαμαρά (με τις εικόνες κ.ά.) αλλά και του μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβρόσιου (όχι ότι εξαιρώ ανάλογες δηλώσεις μίσους και φόβου, άλλων πολιτικών και ιεραρχών).

Ο Άνθιμος δεν είναι μουτζαχεντίν της ορθοδοξίας, αλλά ένας χριστιανός ορθόδοξος που η θρησκεία του προφανώς τον βοηθάει να επιδιώκει την ευτυχία όπως αυτός νομίζει.

Και το κυριότερο, δεν ζητάει το ίδιο από ανθρώπους που δεν πιστεύουν, υιοθετώντας στην πράξη την άποψη του εξαιρετικού φιλοσόφου (και πάστορα) Γουίλιαμ Τζέιμς.

Λέει απλά και κατανοητά: «Σήμερα, νομίζω πλέον ότι ο όρκος δεν χρειάζεται. Αισθάνομαι ευθύνη και ενοχή όταν με επίσημη εκκλησιαστική τελετή «αναγκάζω» βουλευτές, περιφερειάρχες και δημάρχους να επιορκίσουν... Επειδή, σίγουρα επιορκούν! Αυτό ομολογούν τα ειδικά δικαστήρια, όσα γίνονται κι όσα δεν γίνονται στη Χώρα». Στο ίδιο μήκος κύματος αναφέρει: «Να καταργηθεί, λοιπόν, και από τα δικαστήρια και από την ανάληψη των καθηκόντων των αιρετών ή των υπαλλήλων».

Και δεν μένει εκεί αλλά προτείνει κάτι τόσο βαθιά δημοκρατικό, που οι πολιτικοί του «Πατρίς - Θρησκεία - Οικογένεια» δεν έχουν καν διανοηθεί. «Ας ορκιζόμαστε στην τιμή και στη συνείδησή μας, που ή τα έχει κανείς ή δεν τα έχει. Ή μας τα ενέπνευσε η Δημοκρατία ή δεν μας τα ενέπνευσε!». Αν και μερικοί ακόμα ιεράρχες είχαν ανάλογες φιλελεύθερες απόψεις…

Παράλληλα εξηγεί και (εν τάχει) το λόγο που καθιερώθηκε ο θρησκευτικός όρκος. «Όταν δημιουργήθηκε το ελληνικό κράτος, στην προσπάθειά του να μετατρέψει τους επαναστατημένους ραγιάδες σε πολίτες πήρε την έννοια του όρκου από την Εκκλησία, την έκανε τελετή ορκωμοσίας και την έβαλε στα νεοσυσταθέντα τότε δικαστήρια και στον τότε συγκροτούμενο δημόσιο τομέα». Πατήστε εδώ για να διαβάσετε το πλήρες κείμενο. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ