Βόλτα στον Άγιο Δημήτριο
Η A.V. σου συστήνει μέρη που (πιθανότατα) δεν ήξερες, αξίζει όμως να ανακαλύψεις
Άγιος Δημήτριος. Θα τον έχεις ακουστά και ως Μπραχάμι και μάλλον θα έχεις περάσει άπειρες φορές με το μετρό, ίσως και για μια επίσκεψη στο Athens Metro Mall.
Το «Στρογγυλό», Ένα κόσμημα στον Άγιο Δημήτριο
Στο «Στρογγυλό» (Παπάγου 23 & Καλλιθέας) στεγάζεται το 1ο Γυμνάσιο και Λύκειο του Αγίου Δημητρίου, διεκδικώντας τον τίτλο του πιο πρωτότυπου σχολείου της χώρας. Πρόκειται για κτίριο του αρχιτέκτονα Τάκη Ζενέτου. Τριώροφο, ολοστρόγγυλο, με μεγάλους προβόλους και περσίδες ηλιοπροστασίας, είναι αδύνατο να μην κινήσει την περιέργεια των περαστικών. Εκπρόσωπος του μοντερνισμού και οραματιστής, ο Ζενέτος αφού μελέτησε και τη διεθνή βιβλιογραφία κατά τη δεκαετία του ’70, κατέληξε ότι χρειαζόταν ένα σχολικό κτίριο που θα μπορούσε να προσαρμοστεί στις εκάστοτε ανάγκες της εκπαίδευσης, που θα προέκυπταν από την εξέλιξη της τεχνολογίας. Από τότε, ήδη, ο Ζενέτος είχε προβλέψει τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών, πειράματα φυσικής με χρήση εικονικής πραγματικότητας και ολογραμμάτων, αλλά και την ανάγκη επιμόρφωσης των δασκάλων στις νέες τεχνολογίες. Η κατασκευή του Στρογγυλού άρχισε το 1970, η λειτουργία του το 1976, ενώ το 2006 ολοκληρώθηκε η εντυπωσιακή ανακαίνισή του. Ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο «Το κτίριο που έπεσε στη γη», σε σκηνοθεσία Γιώργου Παπακωνσταντίνου, μαρτυρά την ιστορία του και επικεντρώνεται στη σύλληψη της ιδέας για ένα τέτοιο σχολείο. Το ντοκιμαντέρ εντάσσεται στη σειρά «Πορτραίτα και διαδρομές Ελλήνων Αρχιτεκτόνων» και μπορεί να βρεθεί στο αρχείο της ΕΡΤ.
Στρίβοντας στην Καλλιθέας και πηγαίνοντας όλο ευθεία, ο δρόμος οδηγεί στην Αγίου Δημητρίου, την κεντρική αγορά της περιοχής. Ένας δρόμος γεμάτος μαγαζιά, κομμωτήρια, φούρνους, τα πάντα. Και διασχίζοντάς τον με κατεύθυνση προς τη θάλασσα, συναντάμε στο αριστερό μας χέρι την Κολοκοτρώνη και την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, ένα από τα πιο γραφικά σημεία της περιοχής, πεζοδρομημένο και φωτισμένο, με ταβερνεία, στέκια και καλλιτεχνικά καφενεία. Στο τέλος της Αγίου Δημητρίου ξεκινά σε κάποιο σημείο η Ασυρμάτου.
Ασύρματος: Το σημείο κατατεθέν του Μπραχαμίου
Ο «Ασύρματος» (ΚΕΝΣ) καλύπτει μία έκταση 78 περίπου στρεμμάτων, εντός του Δήμου Αγ. Δημητρίου. Ο χώρος αρχικά υπαγόταν στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όμως οι ανάγκες του Δήμου Αγ. Δημητρίου για κοινόχρηστους χώρους και χώρους πρασίνου ανέδειξαν το χώρο του Ασυρμάτου ως λύση για την κάλυψη αυτών. Οι πρώτες διεκδικήσεις του χώρου άρχισαν από τη δεκαετία του ’80 και σήμερα περίπου 50 από τα στρέμματα αυτά έχουν παραχωρηθεί στο δήμο. Στο μεταξύ, παράλληλα με τις διεκδικήσεις διαμορφώθηκαν διάφορες χρήσεις στο χώρο, όπως εργαστήρια θεάτρου, κουκλοθέατρου και ωδείο, ενώ η ανοιχτή συνέλευση για τη διεκδίκηση του Ασυρμάτου που δημιουργήθηκε τον Νοέμβριο του 2009 από κατοίκους του Αγ. Δημητρίου προέβη σε συστηματική δεντροφύτευση και φροντίδα (πότισμα, ξεχορτάριασμα, κλάδεμα) 300 περίπου δέντρων, δίνοντας στο χώρο ζωή.
Αυτή την περίοδο, στο μικρό κτίριο που βρίσκεται μέσα στον Ασύρματο, φιλοξενούνται από την ημέρα της αποχώρησής τους από το Σύνταγμα μέχρι και σήμερα περίπου 50 Σύροι πρόσφυγες. Τους επισκεφθήκαμε, μιλήσαμε μαζί τους και μας είπαν πως τους παρέχεται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, θέρμανση, φαγητό, ενώ όλες οι ανάγκες τους είναι καλυμμένες πλην των ταξιδιωτικών εγγράφων που περιμένουν με ανυπομονησία έτσι ώστε να μπορέσουν να φύγουν νόμιμα. Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Κοινωνικής Μέριμνας, Ελένη Καντζέλη, οι ανάγκες των Σύρων καλύπτονται από το δήμο, συλλογικές και ιδιωτικές πρωτοβουλίες κατοίκων, χωρίς τη βοήθεια γειτονικών δήμων του Νοτίου Τομέα όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί.
Στο τέλος της Ασυρμάτου βρίσκεται το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής και ο ποδηλατόδρομος. Αλλάζοντας κατεύθυνση, μετά από αρκετό περπάτημα με κατεύθυνση προς Ηλιούπολη, συναντά κανείς την Αγίου Βασιλείου. Εκεί κοντά βρίσκεται το Ρέμα Πικροδάφνης, γεμάτο πεύκα, πρίνους, λεύκες και φυσικά πικροδάφνες.
Ρέμα Πικροδάφνης: Μια όαση στο Μπραχάμι
Το Ρέμα της Πικροδάφνης πηγάζει από τη δυτική πλευρά του Υμηττού και καταλήγει στον Σαρωνικό, στα σύνορα Παλαιού Φαλήρου και Καλαμακίου. Είναι το τρίτο μεγαλύτερο σε μήκος μετά τον Κηφισό και τον Ιλισό και αποτελεί κάθε χρόνο καταφύγιο για πολλά αποδημητικά πουλιά καθώς διαθέτει νερό και το καλοκαίρι. Ένα σημαντικό μέρος του βρίσκεται στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου. Αν και είναι ένα από τα λίγα ρέματα που περνούν μέσα από τον αστικό ιστό της ευρύτερης περιοχής της Αθήνας, διατηρεί τα περισσότερα κομμάτια του εγκιβωτισμένα, ενώ δεν είναι λίγα τα σπίτια των οποίων τα λύματα καταλήγουν σε αυτό. Το σκηνικό ολοκληρώνεται με τη θέαση σκουπιδιών και μπαζών. Κι όμως παραμένει μια όαση. Εμφανώς κακοποιημένη από ανθρώπινο χέρι, αλλά όαση.
Πρώτη φορά, το 2012, ξεκίνησε ένα πρόγραμμα για τη μελέτη της οικολογικής του κατάστασης χρηματοδοτούμενο από το Πράσινο Ταμείο. Το πρόγραμμα ανέλαβε τότε το Ινστιτούτο Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων και Εσωτερικών Υδάτων (ΕΛΚΕΘΕ). Έκτοτε, καταγράφηκαν εκατοντάδες είδη πουλιών, θηλαστικά, ερπετά, πλούσια εντομοπανίδα αλλά και οι κύριες πηγές ρύπανσής του. Ωστόσο, ελπιδοφόρα χαρακτηρίζεται τα τελευταία χρόνια η στάση αρκετών πολιτών που συμμετέχουν σε δράσεις για τη διάσωσή του, διοργανώνοντας ημερίδες για τον καθαρισμό του χωρίς μηχανήματα, αλλά και των δήμων. Σύμφωνα με την κ. Καντζέλη, αν και στα σχέδια της Περιφέρειας εντασσόταν περαιτέρω εγκιβωτισμός του, μετά από ενστάσεις του δήμου η Περιφέρεια πλέον επανεξετάζει το θέμα.
Στον Άγιο Δημήτριο θα δεις
•Το Athens Metro Mall.
•Δημοτικούς λαχανόκηπους.
•Καταστήματα φωτιστικών. Δεν πρέπει να υπάρχει άλλη περιοχή στην Αττική με τόσα πολλά καταστήματα φωτιστικών. Καλύπτουν τουλάχιστον δύο τετράγωνα. Συναντάς από πολυελαίους μέχρι φακούς τσέπης.
•Gym parks. Κατά σημεία, σε διάφορες μικρές πλατείες υπάρχουν δημόσια εξωτερικά μηχανήματα γυμναστικής και, προς έκπληξή μου, αρκετός κόσμος που τα χρησιμοποιεί.
•Τις πλατείες Αγίου Δημητρίου, Καλογήρων, Αλεξάνδρου Παναγούλη, Έλενας Βενιζέλου και Άρη Βελουχιώτη.
•Αξιοπρόσεχτη κοινωνική μέριμνα με πολλές κοινωνικές υπηρεσίες και πολλούς κατοίκους που τις στηρίζουν. Στην περιοχή υπάρχει κοινωνικό παντοπωλείο, κοινωνικό συσσίτιο, δημοτική ιματιοθήκη και δημοτικά ιατρεία που παρέχουν δωρεάν προληπτικές εξετάσεις με κινητές μονάδες, ενώ γίνονται δράσεις συλλογής τροφίμων και έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις.
•Το αυτοδιαχειριζόμενο στέκι «Πικροδάφνη». Βρίσκεται εκεί για περισσότερα από 14 χρόνια, διαθέτει πλούσια δανειστική βιβλιοθήκη, βιβλιοπωλείο, ιστορικό αρχείο και στούντιο ηχογραφήσεων, ενώ κάθε Πέμπτη λειτουργεί στον πάνω όροφο καφενείο.
Ρεμούτσικο
Το Ρεμούτσικο είναι μια ελληνική παραδοσιακή ταβέρνα με πολλούς σπιτικούς μεζέδες και μεγάλη δύναμη στο κρέας. Με σπεσιαλιτέ το κοντοσούβλι, το γεμιστό μπιφτέκι και τα βραβευμένα παϊδάκια του, έχει καταφέρει να αφήσει το σημάδι του ανεξίτηλο στο χρόνο, μετρώντας ήδη 32 χρόνια στον Άγιο Δημήτριο (Μπραχάμι) ως το αγαπημένο στέκι των καλοφαγάδων. Διαθέτει μια καταπράσινη αυλή το καλοκαίρι και το χειμώνα τρεις σάλες με 2 τζάκια. Κάθε Τετάρτη το κέφι φτάνει στα ύψη αφού διαθέτει ζωντανή μουσική. Αγ. Δημητρίου 120, 210 9704515, www.facebook.com/remoutsiko
Barometro
Σε ένα χώρο που λειτουργούσε παλιά βιοτεχνία μεταλλικών εξαρτημάτων, στήθηκε τον Οκτώβρη του 2014 το Barometro. Πρόκειται για έναν πολυχώρο σε βιομηχανικό στιλ που στο μεγαλύτερο μέρος του είναι DIY, με δύο εκθεσιακούς χώρους, βιβλιοθήκη, υποδομή για live, ενώ λειτουργεί ως all day café bar. Διαθέτει προσεγμένο κατάλογο με cocktails, σπιτικές πίτες, υπέροχη handmade pizza και καλό καφέ, ενώ ιδιαίτερη φροντίδα έχει δοθεί στη μουσική που κυμαίνεται σε funk, soul, rock ’n roll ήχους αλλά και σε swing, electro, new wave, indie rock, garage. Μέσα στις επόμενες μέρες θα εγκατασταθούν 3.500 τίτλοι βιβλίων που θα διατίθενται για ανάγνωση και πώληση. Υψηλάντου 3, 210 9733223
Χυτήριο
Κοντά στο Mall, στο δρομάκι της Αϊδινίου, βρίσκεται το Χυτήριο. Ένα λιτό μα συνάμα ζεστό στέκι, με καλές τιμές, όπου η σύγχρονη άποψη συνδυάζεται με την παράδοση. Ο σεφ, Κώστας Συντάκας, μετά από μακρόχρονη διεθνή καριέρα, δημιουργεί στο δικό του χώρο πιάτα με προέλευση από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Με γνώμονα την ποιότητα και τα φρέσκα προϊόντα, ο κατάλογος αλλάζει ανάλογα με την εποχή και τη διάθεση του σεφ. Σύντομα, θεματικές βραδιές θα λαμβάνουν χώρα στο Χυτήριο, όπου η έμπνευση του μενού θα αντλείται κάθε φορά κι από ένα διαφορετικό νομό της χώρας, προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία. Στους τυχερούς που βρίσκονται κοντά στην περιοχή, υπάρχει η δυνατότητα delivery και πιάτα take away με €4. Αΐδινίου 9, 210 9713282
Holy Wood Stage
Το Holy Wood Stage είναι η νέα μουσική σκηνή της πόλης. Χρωστάει το όνομά του στο χώρο όπου στεγάζεται, καθώς πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα εργοστάσια επεξεργασίας ξύλου και παραγωγής επίπλων. Με live εμφανίσεις γνωστών και νέων συγκροτημάτων δίνει μια ξεχωριστή νότα τα βράδια στο Μπραχάμι.
Λεωφόρος Βουλιαγμένης 289, 210 9700418, www.holywoodstage.gr
Γαία
Το καφεποτείον «Γαία» είναι ένας ζεστός παρεΐστικος χώρος με μεγάλη καταπράσινη αυλή που έγινε με πολλή προσωπική δουλειά και μεράκι. Άνοιξε το 2012 με σκοπό να κάνει κάθε επισκέπτη να νιώθει σαν στο σπίτι του. Σπιτικοί, ξεχωριστοί μεζέδες, χαμηλές τιμές και ωραίες μουσικές συνθέτουν τη συνταγή που το κάνει μοναδικό. Υποδέχεται κόσμο καθημερινά από τη 13.00 το μεσημέρι ως τις 02.00 το βράδυ. Παπάγου 20 & Νοταρά 15, 213 0258541
Φωτό: Γιάννης Στεφανίδης