Αρχειο

ΝΟ MORE PLASTIC!

Ο Γιάννης Νένες ανακαλύπτει 7 απλά βήματα που θα μας απαλλάξουν από την καταστροφική πλαστικομανία που μας διακατέχει.

Γιάννης Νένες
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Παλιά το αποθεώναμε το πλαστικό, σαν το υλικό της νέας pop εποχής. Ήταν μία ιδέα αισιοδοξίας σε ένα βαρετό, όλα-οργανικά καθεστώς. Βλακείες. Το πλαστικό κατέστρεψε τον πλανήτη μας. Είμαστε εθισμένοι σε αυτό, στη φθήνια και την βαμπιρική του απέθαντη ιδιότητα. Αναζητούμε πετρέλαιο για να έχουμε πλαστική ζωή: πακετάρισμα – παιχνίδια – gadgets – συσκευασίες – είδη οικιακής χρήσης – ρούχα – αξεσουάρ – αντικείμενα καθημερινής ζωής στην πόλη και στο σπίτι. Οι έρευνες λένε ότι 8% της παγκόσμιας χρήσης του πετρελαίου καταναλώνεται για την κατασκευή πλαστικού. Παγκόσμια ημερήσια κατανάλωση πετρελαίου: 86 φάκιν εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Χωρίς να υπολογίζουμε και αυτά που μας σερβίρουνε στα μπαρ (wink, wink).

Βρήκα στην Huffington Post  έναν σύντομο, σαφή και «ακαριαίας δράσης» οδηγό για να μειώσουμε όσο μπορούμε την κατανάλωση πλαστικού στην καθημερινή μας ζωή. Δεν ακούγεται σημαντικό αλλά αν σκεφτούμε ότι αυτό, μαζί με τις κατσαρίδες – που λένε, επιβιώνουν στους αιώνες, αλλά αυτό καταλήγει στους ωεκανούς καταστρέφοντας ακόμα περισσότερη ζωή, τότε ίσως είναι σημαντικό έστω και σαν παιχνίδια να ακολουθήσουμε αυτά τα απλά βήματα. Συμβουλεύει, λοιπόν, το site:

1. Μάθε να μαγειρεύεις στο σπίτι. Αυτό σημαίνει λιγότερες πλαστικές σακούλες, συσκευασίες φαγητού, πλαστικά μαχαιροπήρουνα, φακελάκια μουστάρδας. (Και εννοείται, καλύτερη, πιο προσεγμένη διατροφή).

2. Όχι, όχι, όχι στα πλαστικά μπουκάλια νερού. Γυάλινα. Πιο υγιεινά.

3. Φτιάξτε στο σπίτι τα δικά σας διατροφικά προϊόντα. Είναι πιο εύκολο από το μαγείρεμα και φυσικά πιο υγιεινό από τα τυποποιημένα, γεμάτα συντηρητικά, μαγιονέζες, μαρμελάδες, κέτσαπ κλπ. Δεν είναι δύσκολο – μπορεί να είναι (άκου τώρα μία ξεχασμένη λέξη) ακόμα και *διασκεδαστικό*!

4. Διαλέξτε vintage και χειροποίητα αντικείμενα. Γυαλί, μέταλλο, πορσελάνη. Ξαναχρησιμοποιήστε / ανακαλύψτε όμορφα παλιά αντικείμενα. Δώστε τους νέα ζωή.

5. Πείτε «όχι» στα «δωρεάν δωράκια».  Δεν τα χρειάζεστε, μη μασάτε. Δεν χρειάζεστε τα πλαστικά σκουπιδοπαιχνίδια με κάθε παιδικό γεύμα στα φαστφουντάδικα, τα διαφημιστικά στυλό, τα δεκάδες μικρά μπουκαλάκια και ταξιδιωτικές συσκευασίες μιάμιση μερίδας καλλυντικών που γεμίζετε ράφια, σακίδια, σακούλες.

6. Σούπερ μάρκετ. Χρησιμοποιήστε ξανά και ξανά τη δική σας τσάντα, μία πάνινη, έστω και μία πλαστική – αλλά μη ξοδεύετε καινούργιες και καινούργιες πλαστικές σακούλες. Κάποτε θα μας φάνε όλους ζωντανούς.

7. Μάθετε τα βασικά περί ανακύκλωσης. Δεν είναι και τόσο βαρετό, δεν είναι και τόσο δύσκολο και μπορείτε να τους βρείτε *παντού*. Θα σώσετε τον πλανήτη, θα σώσετε την ψυχή σας και θα νοιώσετε μία αδιόρατη αγάπη να σας γαληνεύει.

Φωτό: Γιάννης Νένες (panikoval500@gmail.com)