Αρχειο

Το προφίλ του ιστορικού Charlie Hebdo

Γιατί επιτέθηκαν στο σατιρικό περιοδικό

A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Charlie Hebdo: Κάνουμε καρικατούρες για όλους και για όλους κάθε βδομάδα

O πλανήτης σε κατάσταση σοκ. Τρομοκρατική επίθεση με 12 θύματα και 20 τραυματίες στο γαλλικό περιοδικό Charlie Hebdo. Δύο ένοπλοι εισέβαλαν στα γραφεία του περιοδικού στο 11ο διαμέρισμα του Παρισιού και άρχισαν να πυροβολούν. Γιατί;

Η Charlie Hebdo είναι μια εβδομαδιαία, σατιρική εφημερίδα αριστερού προσανατολισμού που ιδρύθηκε το 1969. Κατά καιρούς έχει δημοσιεύσει τολμηρές έρευνες, σκίτσα και κείμενα-παρεμβάσεις για θέματα που αφορούν την ακροδεξιά, τον ισλαμισμό, τον καθολικισμό, τους άθεους, την πολιτική, τον πολιτισμό κ.ά. Το περιοδικό έχει επανειλημμένα δεχθεί απειλές από διάφορες πλευρές.

1 Φεβρουαρίου 2006: Η σειρά σκίτσων του Μωάμεθ που δημοσίευσε το Charlie Hebdo και είχαν δημοσιευθεί μια εβδομάδα πιο πριν σε έντυπο της Δανίας το κάνει γνωστό παγκοσμίως, πυροδοτώντας διαδηλώσεις σε μουσουλμανικές χώρες.

image

Η Charlie Hebdo συνεχίζει με δημοσίευση νέων γελοιογραφιών του Μωάμεθ, έργα των δικών του συνεργατών, ανάμεσα στους οποίους και τα σημερινά θύματα της επίθεσης, Καμπί, Βολίνσκι και Σαρμπ. Ο συντάκτης Στεφάν Καρμπονιέ είχε πει στο ειδησεογραφικό κανάλι iTELE: «Κάνουμε καρικατούρες για όλους και για όλους κάθε βδομάδα και μόλις το κάνουμε με τον προφήτη, λέγεται πρόκληση».

image

Οι ιμάμηδες του «Γαλλικού Συμβουλίου Μουσουλμανικής πίστης» ζητούν την απαγόρευση της έκδοσης. Χωρίς επιτυχία. Ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ καταδικάζει στη συνέχεια τις «προφανείς αυτές προκλήσεις». Οι ισλαμιστές δεν ξεχνούν το θέμα.

1 Νοεμβρίου 2011: Ανακοινώνεται ότι το περιοδικό θα κυκλοφορήσει την επομένη με τον ειρωνικό τίτλο Charia Hebdo, για να καυτηριαστεί η νίκη των ισλαμιστών του κόμματος Ενάχντα στην Τυνησία.

Charlie Hebdo: Δέχεται επίθεση από βόμβες μολότοφ

2 Νοεμβρίου 2011: Η Charlie Hebdo δέχεται επίθεση από βόμβες μολότοφ, ενώ χάκερ επιτίθενται στην ιστοσελίδα της αναρτώντας μια εικόνα της Μέκκας και στίχους του Κορανίου.

image

Για περίπου δύο μήνες το περιοδικό φιλοξενείται στα γραφεία της εφημερίδας Λιμπερασιόν. Στη συνέχεια μετακομίζει σε νέο κτίριο, στο 20ό διαμέρισμα του Παρισιού.

Στα τωρινά της γραφεία, σε κτίριο που βρίσκεται στο 11ο διαμέρισμα, η Charlie Hebdo βρίσκεται μερικούς μήνες. Στην αρχή υπήρχε αστυνομική φύλαξη στο κτίριο, το τελευταίο διάστημα όμως οι αστυνομικοί είχαν αποχωρήσει.

«Είναι ίσως λίγο πομπώδες αυτό που θα πω, αλλά προτιμώ να πεθάνω όρθιος απ’ το να ζω στα γόνατα», είχε πει πριν δυο χρόνια ο γνωστός σκιτσογράφος Charb. Ένα απ’ τα τωρινά θύματα της τρομοκρατίας.