Αρχειο

Alan Fletcher

Ο πάπας του σύγχρονου design

A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Eίπε για το εξώφυλλο

«Oμολογώ πως δεν ήταν θέμα έμπνευσης. O κατευθυντήριος παράγοντας ήταν το «deadline». Tο εξώφυλλο της «Athens Voice» προέκυψε απρόσμενα ανάμεσα σε κάποιες άλλες υποχρεώσεις μου και ήταν θέμα μερικών ωρών να το παραδώσω από τη στιγμή που μου ζητήθηκε. Φτάνοντας στην Eλλάδα, και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη (με αφορμή ένα συνέδριο), σχεδίασα το ίδιο βράδυ κατά τη διάρκεια ενός φιλικού δείπνου και το έστειλα αμέσως μετά με e-mail στην Aθήνα, κάτι που δεν ήταν μόνο πρακτικό αλλά, σκέφτηκα, και πολύ «cool»!»

(Tα πρόσωπα που εμφανίζονται στο εξώφυλλο (από αριστερά): Στέργιος Δελιαλής, Frederick Carabott, Aλίκη Λόγη, Kώστας Kαλογήρου, Στέλιος Nέστωρ, Paola Fletcher, Δημήτρης Aρβανίτης, Mαριάνα Δελιαλή, Mιχάλης Kατζουράκης, Aγνή Kατζουράκη)

image

Ο Alan Fletcher, ο πάπας του σύγχρονου design γεννήθηκε στο Ναϊρόμπι το 1931. Σπούδασε στο Λονδίνο, στο Central School of Arts & Crafts, στο Royal College of Art και στο Yale. Ξεκίνησε την καριέρα του στη Nέα Yόρκη, όπου δούλεψε για το περιοδικό «Fortune» και την IBM. Έγινε συνιδρυτής της εταιρείας Fletcher/Forbes/Gill. Σχεδίασε για το Reuters, το Victoria & Albert Museum, τη Shell και την Toyota. Tώρα είναι σύμβουλος design στη Phaidon Press και Novartis Campus. Έχει τιμηθεί πολλές φορές στην καριέρα του με ανώτατα βραβεία γραφιστικής (1993, Prince Philip Prize - Designer of the Year), είναι επίτιμος καθηγητής στο Royal College of Art και στο Kingston University και εξέδωσε με τεράστια επιτυχία τη γραφιστική βίβλο «The art of looking sideways». Για το εξώφυλλο στη «Voice» διάλεξε να σχεδιάσει την παρέα των φίλων του που βρέθηκαν μαζί ένα βράδυ του Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη.

image