Αρχειο

11 παραλειπόμενα της πρώτης ψηφοφορίας, η σπόντα, οι αγκαλιές και το φιλί

Η Κατερίνα Παναγοπούλου μπήκε στην ψηφοφορία και «κρυφάκουσε» διαλόγους

Κατερίνα Παναγοπούλου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Στις 19.05 μπήκε στην αίθουσα του κοινοβουλίου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ακολούθησαν κατά σειρά: ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος κάθισε δίπλα στον Απόστολο Κακλαμάνη, ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Αλέξης Τσίπρας. Στις 19.00 ακριβώς είχε μπει ο Πάνος Καμμένος.

Τα βλέμματα τράβηξε στο τέλος της ψηφοφορίας το φιλί που έδωσε η βουλευτής της Χ.Α Ελένη Ζαρούλια στο σύζυγό της Νίκο Μιχαλολιάκο. Το ίδιο έκανε και πριν αρχίσει η ψηφοφορία. Κατά τη διάρκεια καθόταν πίσω του και του χάιδευε τους ώμους.

image

 Ο Γιάννης Ιωαννίδης καθόταν μπροστά από τους χρυσαυγίτες βουλευτές και επί πολύ ώρα είχε σηκωθεί και μιλούσε στους Νίκο Μιχαλολιάκο και Ηλία Κασιδιάρη. Οι τελευταίοι κάθονταν πλάι πλάι και μιλούσαν σχεδόν σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας. Όταν ψήφισε ο Η. Κασιδιάρης φώναξε «ο Σαμαράς στην φυλακή».

image

image

Πολλοί βουλευτές συγκεντρώνονταν γύρω από τον Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος καθόταν πλάι στους Μπούρα-Καραγκούνη.

image

Οι ανεξάρτητοι βουλευτές Πέτρος Τατσόπουλος και Γρηγόρης Ψαριανός κάθισαν μαζί στα πίσω έδρανα. Κάποια στιγμή ο Πέτρος Τατσόπουλος περιέφερε ένα γαλάζιο γυναικείο σακάκι, το οποίο ο Γρηγόγρης Ψαριανός έσκυψε να μυρίσει (!)

Ο επίσης ανεξάρτητος βουλευτής Μίμης Ανδρουλάκης επέλεξε να καθίσει πλάι στην πρώην βουλευτή των ΑΝΕΛ, Ραχήλ Μακρή.

Ο Πάνος Καμμένος συνομίλησε αρκετές φορές κατά την ψηφοφορία με τον βουλευτή του Παύλο Χαϊκάλη με τον οποίο κάθισαν δίπλα δίπλα. Υπενθυμίζουμε ότι ο Π. Χαϊκάλης μαζί με την κ. Κόλλια ήταν οι δύο βουλευτές εκ των ΑΝΕΛ που άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο πριν λίγες μέρες να μην ψηφίσουν «παρών».

image

Ο Πρόεδρος της Βουλής εκφώνησε το όνομα του υφυπουργού Ανάπτυξης Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, Κωνσταντόπουλο. Ο υφυπουργός έκανε πλάκα στο τέλος της διαδικασίας στον Θάνο Μωραΐτη (με τον οποίο κάθονταν στην ίδια σειρά) πετώντας του τη σπόντα «Ορίστε, φαίνεται να τελειώνει η δεξιά διακυβέρνηση όπως ήθελες». Πλάι τους ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

image

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας καθόταν πλάι στον Παναγιώτη Κουρουμπλή και τον Τάσο Κουράκη. Πίσω του κατά σειρά οι: Βούτσης, Μητρόπουλος, Στρατούλης, Λαφαζάνης.

image

O υπουργός Δημόσιας Τάξης Βασίλης Κικίλιας, σηκώθηκε όρθιος και αστειευόταν με τον Μάκη Βορίδη που καθόταν κοντά στον πρωθυπουργό. Γενικώς, αρκετοί βουλευτές πλησίαζαν τον Β. Κικίλια και του μιλούσαν ή αστειεύονταν μαζί του.

image

image

Οι πιο αθόρυβοι ήταν οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, είχαν προηγηθεί δημοσιεύματα ότι κατά τη συνεδρίαση της Κ.Ο. λίγες ώρες πριν, τρεις από τους 10 δέκα είχαν ξεκαθαρίσει ότι προτιμούν να αποχωρήσουν από την πολιτική από το να ενταχθούν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, ο βουλευτής Θωμάς Ψύρρας φέρεται να είπε «προτιμώ να επιστρέψω στο χωριό μου παρά να κατέβω στις εκλογές με τη Ραχήλ Μακρή και τη Θεοδώρα Τζάκρη».

Οι προφυλακισμένοι βουλευτές της ΧΑ μπήκαν στην αίθουσα υπό δρακόντια μέτρα ασφαλείας, χωρίς χειροπέδες, και χωρίς να επιτραπεί σε δημοσιογράφους να τους πλησιάσουν.

image