- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
5 παραλλαγές μιας ντοματοσαλάτας
Χωριάτικη με σάλτσα λιαστής ντομάτας
2 ντομάτες μεγάλες για σαλάτα
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 αγγουράκια μικρά σε ροδέλες
3 πιτάκια αραβικά ψημένα στην τοστιέρα
1 πράσινη πιπεριά κέρατο κομμένη σε ροδέλες
100 γρ. φέτα γιδινή ή 100 γρ. ξινομυζήθρα
Για τη σάλτσα
½ κουπάκι του καφέ ξίδι
½ ποτηράκι κρασιού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 ντομάτα λιαστή
Εκτέλεση Βάζετε τις ντομάτες ψιλοκομμένες σε ένα βαθύ μπολ. Προσθέτετε τα λαχανικά, το τυρί κομμένο σε μικρά κομμάτια και τις αραβικές πίτες σπασμένες στα τέσσερα με το χέρι. Πολτοποιείτε στο μπλέντερ τα υλικά της σάλτσας και περιχύνετε τη σαλάτα. Ανακατεύετε προσεκτικά, αλατοπιπερώνετε αφού δοκιμάσετε. Σερβίρετε στο μπολ ή σε ποτήρια του κρασιού για κάθε άτομο χωριστά. Στολίζετε με λίγη φρέσκια ρίγανη.
Ντοματοσαλάτα με βραστές πατάτες και γαύρο
3 ντομάτες μεγάλες για σαλάτα
2 σκελίδες σκόρδο
10 φιλετάκια γαύρος μαριναρισμένος
3 πατάτες μέτριες βρασμένες
½ κουπάκι του καφέ ξίδι
½ ποτηράκι κρασιού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
½ ματσάκι μαϊντανός
Αλάτι - πιπέρι
Εκτέλεση Σε ένα ωραίο πήλινο σκεύος βάζετε τις ντομάτες κομμένες σε καρεδάκια, από πάνω τις πατάτες κομμένες σε καρεδάκια, περνάτε το σκόρδο από πρέσα και κόβετε τα φιλετάκια του γαύρου στα δύο. Στο μπλέντερ χτυπάτε το λάδι με το ξίδι και το μαϊντανό και περιχύνετε τη σαλάτα. Στολίζετε με δύο φιλετάκια γαύρου.
Ένας πραγματικός ντάκος
1 μεγάλο κρίθινο κρητικό παξιμάδι
1 μεγάλη ώριμη ντομάτα τριμμένη στον τρίφτη
Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Λίγο ξίδι
100. γρ. ξινομυζήθρα Κρήτης
Αλάτι - πιπέρι
Εκτέλεση Βρέχετε ελαφρώς το παξιμάδι και το βάζετε σε ένα βαθύ πιάτο, από πάνω βάζετε την τριμμένη ντομάτα. Με τα χέρια σας τρίβετε τη μυζήθρα και την απλώνετε πάνω από την ντομάτα. Αλατοπιπερώνετε, προσθέτετε λάδι και ξίδι και σερβίρετε.
Ψητές ντομάτες με φρέσκια ρόκα
2 μεγάλες ντομάτες
1 μάτσο ρόκα
Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Ξίδι βαλσαμικό
Αλάτι - πιπέρι
Φρέσκια ρίγανη
Εκτέλεση Σε ζεστό τηγάνι τεφάλ ψήνετε τις ντομάτες σε χοντρές ροδέλες, προσέχοντας να μη χαλάσει το σχήμα τους. Αφού ψηθούν τις τοποθετείτε σε πιατέλα. Κόβετε από πάνω τη ρόκα σε μικρά κομμάτια, αλατοπιπερώνετε και ρίχνετε το βαλσαμικό και το λάδι. Τελειώνετε με φρέσκια ρίγανη ψιλοκομμένη.
Ντοματοσαλάτα με καρπούζι
2 ντομάτες για σαλάτα κομμένη καρέ χωρίς σπόρους
2 φέτες καρπούζι, κομμένο καρεδάκια,
χωρίς κουκούτσια
150 γρ. φέτα γιδινή, σκληρή, κομμένη σε κύβους
Δυόσμος ξερός
Λίγο λάδι
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση Βάζετε όλα τα υλικά σε ένα βαθύ μπολ. Ρίχνετε το δυόσμο, το αλατοπίπερο και λίγο λάδι. Ανακατεύετε προσεκτικά και σερβίρετε. Όλα τα υλικά πρέπει να είναι παγωμένα.
Define μπραντάδια
Τι θα ακούσεις και θα φας αυτό το καλοκαίρι
Παστελαρία: ξερά σύκα με σουσάμι, κανέλα, αμύγδαλα και δάφνη (Σύρος)
Τσιμέτια: είδος ντολμάδων που αντί για κληματόφυλλο βάζουν κολοκυθανθούς (Ίος)
Κολιτσανοκεφτέδες: λουλούδια της θάλασσας γεμιστά με τυρί και δυόσμο (Πάρος)
Μπραντάδα: μπακαλιάρος με κόκκινη σκορδαλιά (Σαντορίνη)
Ταλαγκούτες: τηγανίτες με μέλι, καρύδια, σουσάμι και κανέλα (Ρόδος)
Σκορδολάζανα: βρασμένα ζυμαρικά με ελαφριά σκορδαλιά (Μήλος)
Μανέστρα Κολοπίμπιρι: κριθαράκι με σάλτσα από ντομάτα, κρεμμύδια, καρότα, σέλινο, γαρίφαλα και πολύ κόκκινο πιπέρι (Κέρκυρα)
Οματιές: έντερα γεμιστά με ρύζι, κομματάκια κρέας και λαχανικά (Τήνος)
ΤΟ ΤΕΛΕΙΟ ΚΟΚΤΕΪΛ
Big Blue Royal φτιαγμένο από τον Γουίλι, στο μπαρ Big Blue στο λιμάνι της Νάουσας στην Πάρο
To cocktail της Cate Blanchett
Madeleine
Το απόλυτο cocktail του καλοκαιριού. Η Cate Blanchett ήταν η πρώτη που το δοκίμασε στο γνωστό εστιατόριο Βαρούλκο, της οδού Πειραιώς... και της άρεσε πολύ!
Υλικά
2 oz (56 ml) πουρές από βερίκοκο αρωματισμένος
με δεντρολίβανο
1 oz (28 ml) premium βότκα Cape North αρωματισμένη με φρέσκια βανίλια Μαδαγασκάρης
½ oz (14ml) elderflower Gabriel Boudier
½ oz (14ml) λικέρ μήλου Gabriel Boudier
½ oz (14ml) χυμός φρέσκου lime
Πάγος
Ποτήρι martini
Σέικερ
Εκτέλεση Βάλτε στο σέικερ πάγο μαζί με όλα τα υλικά και ανακινήστε δυνατά. Σουρώστε σε παγωμένο ποτήρι και γαρνίρετε με φρέσκα βερίκοκα και twist από lime.