Αρχειο

Η τέχνη θα μας σώσει

Πού να πας, τι να δεις, τι να ακούσεις

Λίνα Μανδράκου
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Έκθεση του Tim Vyner

Ένας μοναδικός θεσμός για την ανάδειξη του Αγίου Όρους, η καθιέρωση δηλαδή της υποτροφίας «Doug Patterson – Royal College Of Art – Mount Athos Center» που απονέμεται σε ένα γνωστό καλλιτέχνη της Μεγάλης Βρετανίας με σκοπό να επισκεφθεί το Άγιον Όρος και να αποτυπώσει την καθημερινή ζωή στη Μοναστική Πολιτεία, παρουσιάζει εφέτος στην Αγιορειτική Εστία τα αποτελέσματά του. Ο βρετανός ζωγράφος Τιμ Βάινερ, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Bath της Βρετανίας, επισκέφθηκε το Άγιον Όρος τρεις φορές, φιλοξενήθηκε στις μονές, τις Καρυές, σε σκήτες και κελιά, περπάτησε στα μονοπάτια του, έζησε την καθημερινή ζωή με τους μοναχούς και τους προσκυνητές και αποτύπωσε με ένα σύνθετο και πρωτότυπο τρόπο εικόνες, εντυπώσεις, φευγαλέες στιγμές των πολυήμερων διαμονών του εκεί. Ακουαρέλες, σχέδια με μελάνι και μολύβι, ψηφιακά έργα σε iPad, εντυπώσεις, βιώματα, παρουσιάζονται ζωντανά και ανάγλυφα στην μεγάλη έκθεση που φιλοξενείται στην Αγιορειτική Εστία.

Info: Μέχρι την 28η Φεβρουαρίου 2015 στην Αγιορειτική Εστία (Εγνατίας 109, τηλ.2310263308).


2310agenda, athens voice

Οι παραστάσεις του ΚΘΒΕ για το Δεκέμβριο

Το πρόγραμμα παραστάσεων του ΚΘΒΕ για τον Δεκέμβριο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει: 1) Την παραγωγή «Ο Γύρος του Κόσμου σε 80 μέρες» του Ιουλίου Βερν, μια περιπέτεια ενάντια στο χρόνο μέσα από διαφορετικούς τόπους και πολιτισμούς (Παιδική Σκηνή, Βασιλικό Θέατρο). 2) Την πολυδιαβασμένη και αξεπέραστη πολιτική αλληγορία του Τζωρτζ Όργουελ «Η Φάρμα των Ζώων» (Μονή Λαζαριστών, Σκηνή Σωκράτης Καραντινός). 3) Το αριστούργημα του νεοελληνικού θεάτρου «Με δύναμη από την Κηφισιά» των Δημήτρη Κεχαΐδη-Ελένης Χαβιαρά (Μονή Λαζαριστών, Μικρό Θέατρο) σε σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα. 4) Την παράσταση «Σερσέ λα φαμ», με οδηγό τα σπουδαία τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη για τη γυναίκα (Μονή Λαζαριοστών, Σκηνή Σωκράτης Καραντινός). 5) Την παράσταση «Συνέβη και του χρόνου» του Άλαν Έικμπορν σε σκηνοθεσία Γιάννη Παρασκευόπουλο (Βασιλικό Θέατρο). 6) Την «Προδοσία» του Χάρολντ Πίντερ σε σκηνοθεσία Γλυκερίας Καλαϊτζή (Νέο Υπερώο).


2310agenda, athens voice

Wolf hamm: Memory for the future

Οι ρίζες και απολήξεις της ανθρώπινης ύπαρξης, η αφετηρία, ο προορισμός της και οι επιλογές που καλείται να πάρει στο ενδιάμεσο του ταξιδιού είναι ζητήματα που διαχειρίζεται εικονογραφικά ο Wolf Hamm στην τρίτη ατομική του έκθεση στον χώρο της γκαλερί Donopoulos IFA. Γεννημένος στο Demenhorst της Γερμανίας το 1974 και με έδρα του το Βερολίνο, ο Hamm ξετυλίγει τη δική του οπτική προσέγγιση απέναντι στην εξελικτική διαδικασία της ανθρώπινης υπόστασης παρουσιάζοντας ένα περιβάλλον φορτισμένο με έντονους συμβολισμούς. Στοιχεία αποσπασμένα από χριστιανικές δοξασίες και φινλανδικά λαϊκά αφηγήματα μυθολογικών καταβολών συμπληρώνουν σκηνικά του παρελθόντος ή του παρόντος, φυσικά τοπία ή αρχιτεκτονήματα, εμπλουτισμένα ταυτόχρονα από τις βιωματικές αποχρώσεις του ίδιου του καλλιτέχνη.

Info: Από τις 12 Δεκεμβρίου έως τις 31 Ιανουαρίου 2015 στην γκαλερί DONOPOULOS IFA (Αγίας Θεοδώρας 3, 54623 Θεσσαλονίκη, Τ: 2310552633).


2310agenda, athens voice

 Στέφανος Τσιβόπουλος: Ιστορία Μηδέν

Την ελληνική συμμετοχή που διακρίθηκε στην 55η Μπιενάλε της Βενετίας, το έργο του Στέφανου Τσιβόπουλου Ιστορία Μηδέν, έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν οι επισκέπτες του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης του ΚΜΣΤ (Αποθήκη Β1-λιμάνι). Το έργο του Στέφανου Τσιβόπουλου Ιστορία Μηδέν έχει σύνθετη δομή: ένα φιλμ σε τρία επεισόδια συνδυάζεται με ένα αρχείο κειμένων και εικόνων για να δημιουργήσει ένα ενιαίο εικαστικό αφήγημα γύρω από την αξία που αποδίδουμε στο χρήμα ως αντικείμενο καθημερινής συναλλαγής, πλουτισμού και αιτία ένδειας. Ο Στέφανος Τσιβόπουλος είναι εικαστικός καλλιτέχνης και κινηματογραφιστής. Γεννήθηκε στην Πράγα το 1973. Ζει και εργάζεται κυρίως στο Άμστερνταμ και τη Νέα Υόρκη. Το έργο του κινείται στο χώρο του βίντεο / φιλμ και είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιας έρευνας σε αρχεία, ιστορική φωτογραφία και τον κινηματογράφο με ιδιαίτερη έμφαση στις πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές πτυχές που καθορίζουν την ιστορία και την εποχή μας. Το 2013 συμμετείχε στη 55η Μπιενάλε της Βενετίας, εκπροσωπώντας την Ελλάδα με το έργο του Ιστορία Μηδέν. Ατομικές εκθέσεις: Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης Αθήνα (2014); Art Basel Miami South Beach (2013); Stella Art Foundation, Μόσχα (2013); ISCP, Νέα Υόρκη (2011); Heidelberg Kunstverein (2010); Smart Project Space, Άμστερνταμ (2010); Museum of Contemporary Art, Βελιγράδι (2009). Επιλογή ομαδικών εκθέσεων: 2nd CAFAM Biennial Beijing (2014); 2nd Xinjiang Biennial, Urumqi (2014); EVA Biennial, Limerick (2014); Kunstforeningen GL STRAND Κοπεγχάγη (2014); SALT, Κωνσταντινούπολη (2012); Centre Pompidou, Παρίσι (2011); Manifesta 8, Murcia (2010); Witte de With, Rotterdam (2010); BFI Southbank, Λονδίνο (2009); Friedericianum, Kassel (2008); 1η Μπιενάλε της Αθήνας (2007).

Info: Έως τις 10 Ιανουαρίου 2015 στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης του ΚΜΣΤ (Αποθήκη Β1-λιμάνι). Μέρες & ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Σάββατο 10:00-18:00.


2310agenda, athens voice

Καντάδα του Γιώργη Χριστοδούλου

Ο γνωστός Έλληνας τραγουδοποιός που διαγράφει με επιτυχία μια ξεχωριστή πορεία στην ισπανική μουσική σκηνή, επιστρέφει στην Ελλάδα για μια σειρά εμφανίσεων μ' ένα πρόγραμμα βασισμένο σε δικά του τραγούδια αλλά και κλασικές μελωδίες της ελληνικής και διεθνούς μουσικής. Μια συναυλία σαν τρυφερή καντάδα άλλων εποχών, με τραγούδια από την προσωπική δισκογραφία του τραγουδοποιού, τις διασκευές που τον έκαναν ευρύτερα γνωστό, παλιές αθηναϊκές αλλά και γαλλικές - ισπανικές μελωδίες, να συνθέτουν την παράσταση που συγκινεί με τις ευαίσθητες ερμηνείες του Γιώργη και τη δεξιοτεχνία του Γιώτη Παρασκευαίδη και του Παναγιώτη Αθάνατου στην κιθάρα. Αττίκ, Κώστας Γιαννίδης, Μάνος Χατζιδάκις, Cole Porter, τραγούδια από τον κινηματογράφο, tango και βαλς αλλά και βραζιλιάνικη μποσανόβα μαζί με τα τραγούδια του Γιώργη, όλα μπερδεύονται γλυκά σ' ένα πρόγραμμα μιάμισης ώρας.

Info: Την Τρίτη 23 Δεκεμβρίου στο French Keys (Θ.Σοφούλη 48, Καλαμαριά, Θεσσαλονίκη | Τ: 2310402048).


2310agenda, athens voice

Όταν οι Εικόνες Αφηγούνται

Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης και το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών – Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας παρουσιάζουν μια έκθεση-αφιέρωμα στην Τόνια Νικολαΐδη. Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα φοιτητών και φοιτητριών της Σχολής που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο project με αφορμή την έκθεση της Τόνιας Νικολαΐδη στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Φλώρινας, η οποία οργανώθηκε από το ΜΙΕΤ το φθινόπωρο του 2011. Σκοπός του project, που εκπονήθηκε στο διάστημα 2011-2014, ήταν η διερεύνηση του έργου της καλλιτέχνιδας ως περίπτωσης μελέτης για θέματα που αφορούν την παραγωγή του καλλιτεχνικού έργου. Στην πορεία της επεξεργασίας του προγράμματος εκπονήθηκαν θεωρητικές εργασίες στο πλαίσιο του μαθήματος Ιστορίας της Τέχνης καθώς και εικαστικά έργα στα μαθήματα του Εργαστηρίου Χαρακτικής & Έντυπης Τέχνης. Στην έκθεση συμμετέχουν οι: Έρη Αγρίου, Λευτέρης Βελέτζας, Καληάνθη Βογδοπούλου, Μαρί Θεοφίλου, Μαρία Καπαντζάκη, Ευαγγελία Καραστέργιου, Παναγιώτα Καρβουνιάρη, Γιώργος Κεβρεκίδης, Ίρις Κολλιδά, Μίνα Κουζούνη, Μανώλης Κούκκος, Μαρία Λαγού, Ειρήνη Μνατσακανιάν, Όλγα Μπογδάνου, Βαρβάρα Μυστίλογλου, Χρυσούλα Ξυνέλη, Βασιλική Περικλείδου, Δήμητρα Σιατερλή, Ράνια Σχορετσανίτη, Αλεξάνδρα Τσιτσιντά. Στο project συμμετείχαν με θεωρητικές εργασίες: Ελένη Κεσίσογλου, Βασιλική Κυριάκη-Μπιτζάρου, Δήμητρα Μπαϊρακτάρη, Χρυσούλα Ξυνέλη, Χριστίνα Παναγιωτίδου, Δημήτρης Παπαδόπουλος, Βασιλική Περικλείδου, Αγνή Ρούσου, Άννα-Μαρία Σαμαρά. Συντονισμός του Project, επιμέλεια έκθεσης: Ζωή Γοδόση, Επίκουρη Καθηγήτρια και Δήμητρα Σιατερλή, Ειδική Επιστήμων, Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών - Σχολή Καλών Τεχνών - Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.

Info: Από Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014 έως Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2015 στο Βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ (Τσιμισκή 11, Θεσσαλονίκη, Τ: 2310 288.036). Η είσοδος είναι ελεύθερη στο κοινό.


2310agenda, athens voice

In art

Η In Art είναι η καθιερωμένη ετήσια έκθεση νέων καλλιτεχνών της γκαλερί Ζήνα Αθανασιάδου. Φέτος εκθέτουν καλλιτέχνες που έχουν επιλεγεί από τους τελειόφοιτους των σχολών Καλών Τεχνών και είναι οι: Θάλεια Γκατζούλη, Μαρία Δημητροπούλου, Αριάνα Ζάκου, Ντένις Καπουράνης, Μαρία Καριμπίδη, Αλέξανδρος Λαμπαδάκης, Βαγγέλης Λιουδάκης, Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, Έλενα Μαρίνου, Γιάννης Μπακιρτζίδης, Ελεάννα Παππά, Δανάη Σύρρου, Αλέξανδρος Τουλιόπουλος, Άννα Καλουτσίδου.

Info: Από το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου έως τις 4 Ιανουαρίου 2015 στην γκαλερί Ζήνα Αθανασιάδου (Π.Π. Γερμανού 5, Θεσσαλονίκη, Τ: 2310275985)