Αρχειο

Νέα smart fortwo & forfour: Τα οδηγήσαμε στη Βαρκελώνη

H νέα εποχή ενός αυτοκινήτου - ορόσημο

Γιάννης Τσάκαλος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Πόσο καλύτερο μπορεί να γίνει ένα αυτοκίνητο που αποτέλεσε ορόσημο για την αστική μετακίνηση και επιλέχθηκε σχεδόν από 1,6 εκατομμύρια οδηγούς ως το ιδανικό για κίνηση στην πόλη;

Ταξιδέψαμε στη Βαρκελώνη, οδηγήσαμε την τρίτη γενιά του δημοφιλέστερου διθέσιου αυτοκινήτου στην ιστορία της αυτοκίνησης και σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας.

Πιο μεγάλο αλλά και πιο «μικρό»

Μία από τις βασικές αλλαγές ενός νέου μοντέλου είναι αύξηση των διαστάσεων αλλά στην περίπτωση του νέου smart fortwo αυτό δεν συμβαίνει. Τουλάχιστον σε επίπεδο μήκους. Λογικό. Δεν γίνεται να μειώσεις το βασικό προτέρημα ενός αυτοκινήτου πόλης.

image

Αν δίνει την εντύπωση ενός μεγαλύτερου αυτοκινήτου αυτό οφείλεται εν μέρει στη νέα (και εντελώς διαφορετική) σχεδίαση αλλά και στην μικρή αύξηση του πλάτους. Μόλις δέκα εκατοστά ήταν αρκετά για να μπεις σε ένα αυτοκίνητο που δεν δίνει μόνο την αίσθηση επιπλέον χώρου αλλά είναι και σε αριθμούς μεγαλύτερο. Τόσο στην καμπίνα των επιβατών όσο και στον χώρο αποσκευών.

image

Το κερασάκι στην τούρτα του μεγέθους είναι ο κύκλος στροφής. Αυτό το αυτοκίνητο χρειάζεται μόλις 6,95 μέτρα για να στρίψει, ανεβάζοντας εντυπωσιακά το επίπεδο ευελιξίας, ακόμα και σε σχέση με την προηγούμενη γενιά smart fortwo.

image

Αισθητική ενηλικίωση

Η τρίτη γενιά του smart fortwo μεγάλωσε χωρίς να «γκριζάρει». Ήταν επιδίωξη να έχει πιο «ενήλικα» χαρακτηριστικά και το κατάφερε, χωρίς να χάσει την καθόλου την αίσθηση του νεανικού. Είναι μια αυτοκινητιστική ιδέα που κλείνει τα 16 και εύλογα αλλάζει στυλ και εμφάνιση αλλά παραμένει νέα.

image

Ίσως οι πιο παρατηρητικοί ήδη να πρόσεξαν ότι κάποια στοιχεία από τη μαμά Mercedes κάνουν την εμφάνιση τους. Άλλωστε όταν μεγαλώνεις αρχίζεις σταδιακά να μοιάζεις περισσότερο στους γονείς σου. Παράλληλα οι τρεις εκδόσεις μαζί με τις tailor made επιλογές σε διάκοσμο και χρωματισμούς δίνουν συνολικά 40 αισθητικές εκδοχές. Δύσκολο να μην βρεις αυτή που σου ταιριάζει.

image

Καλύτερο στο δρόμο και ακόμα πιο ασφαλές

Κάποιος πρέπει να φροντίζει για την ασφάλεια και τα νέα συστήματα του smart fortwo το κάνουν. Σε προειδοποιεί όταν αλλάζεις λωρίδα, επεμβαίνει στο σύστημα σταθεροποίησης όταν ο αέρας «θέλει» να σου αλλάξει πορεία και σε ειδοποιεί όταν πλησιάζεις περισσότερο από το πρέπον το προπορευόμενο όχημα.

image

image

Η αίσθηση του τιμονιού είναι καλύτερη ενώ η ποιότητα κύλισης κινείται προς τα επίπεδα Mercedes και αντίστοιχα καλύτερη είναι η ηχομόνωση. Κέρδος; Ξεκινήστε για ένα ταξίδι.

Έχει και μεγαλύτερο αδελφό

image

Όσα αναφέραμε πριν αποκτούν ακόμα μεγαλύτερο νόημα καθώς το Smart fortwo δεν είναι μόνο του. Τα ίδια κορυφαία χαρακτηριστικά είναι πλέον διαθέσιμα και σε μεγαλύτερες διαστάσεις με το όνομα smart forfour.

image

Με μήκος που πλησιάζει τα 3,5 μέτρα (3,49), προσφέρει χώρους για τέσσερις επιβάτες και αποσκευές, χωρίς να χάνει σε ευελιξία. Είναι η στιγμή που οι ανάγκες έχουν αλλάξει και ίσως στο πίσω κάθισμα να κάθεται ένα παιδί και να απολαμβάνει το ίδιο υψηλό επίπεδο ασφαλείας όπως οι γονείς του στη διθέσια έκδοση.

image

Η συνολική αισθητική παραμένει ίδια, η ποιότητα των υλικών επίσης και οι επιλογές στο διάκοσμο δίνουν εξίσου μεγάλες δυνατότητες για ένα αισθητικό αποτέλεσμα που μπορεί να ταιριάξει σε κάθε γούστο. Παράλληλα αν ρίξεις τα πίσω καθίσματα έρχεσαι αντιμέτωπος με χώρο που πλησιάζει το ένα κυβικό μέτρο. Κάπως πρέπει να το γεμίσεις. Και οι άνθρωποι που ζουν και λειτουργούν στην πόλη πάντα έχουν κάτι μεγάλο να μεταφέρουν.

Και πόσο κάνει;

Αμφότερα ξεκινούν την εμπορική τους πορεία στη χώρα μας στις 22 Νοεμβρίου. Το smart fortwo έχει τιμή εκκίνησης τα 11.450 ευρώ (με απόσυρση -κινητήρας 71 ίππων, 999 κ.εκ.) ενώ η βασική έκδοση του smart forfour ξεκινά -επίσης με απόσυρση- από τα 12.087 ευρώ. Να τονίσουμε ότι προς το παρόν διατίθονται με 5αρι μηχανικό κιβώτιο και από το Μάρτιο του 2015 να είναι διαθέσιμο και με αυτόματο 6αρι κιβώτιο ταχυτήτων.

image

 image