Αρχειο

Ιδέες για το Σαββατοκύριακο

Θέατρο, μουσική, σινεμά, πόλη

62222-137653.jpg
A.V. Team
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
80717-162995.jpg

Θέατρο

Είχε την τιμητική του στο τεύχος που κυκλοφόρησε. Στο αφιέρωμα αυτής της εβδομάδας μπορεί κανείς να βρει ό,τι χρειάζεται για να αποκωδικοποιήσει το θεατρικό χάρτη της Αθήνας. Για αυτό το Σ/Κ διαλέγουμε...

 

Μεφίστο, του Κλάους Μαν (κεντρική φωτό)

Γιατί τελειώνει την Κυριακή και είναι η τελευταία ευκαιρία να δει κανείς μια πολύ καλή παράσταση που μιλάει για μία από τις πιο ταραγμένες περιόδους του 20ού αιώνα, τον Μεσοπόλεμο στη Γερμανία. Ένα πολιτικό έργο με δυνατή σκηνοθεσία και εξαιρετικές ερμηνείες, που πέρα από το κεντρικό θέμα για τη σχέση τέχνης και εξουσίας, μιλάει για τις επιλογές μας ως ηθικά όντα και αναπαριστά με μαεστρία και τέχνη την περίοδο που οδήγησε στην επικράτηση του ναζισμού. Μια παράσταση που εκτός από καλοδουλεμένη είναι και επίκαιρη, αφού δείχνει τη φτώχεια και την εξαθλίωση να οδηγούν στην αναζήτηση σωτήρων και εξιλαστήριων θυμάτων, με αποτέλεσμα τη θηριωδία του Β΄ παγγόσμιου πολέμου. Α... και με αφορμή τον επαναστατικό εμπρησμό των γραφείων της Α.V. να σχολιάσουμε ότι οι πρακτικές βίας και η προπαγάνδα των ναζιστών εμφανίστηκαν και αυτά ως επαναστατικές πρακτικές, για το καλό του λαού που πεινούσε.

Σάβ. 20.00, Κυρ. 19.30. Ε20,15,10. Δ.: 3.30΄.

Εθνικό Θέατρο - Κτίριο Τσίλλερ, Αγίου Κωνσταντίνου 22-24, Ομόνοια , 210 5288170/171, 20, 15, 10 (Φ)

Η εκδοχή του Μπράουνινγκ του Τέρενς ΡάττιγκανΤο έργο πραγματεύεται την ιστορία του Άντριου Κρόκερ-Χάρις, ενός κλασικού φιλολόγου σ' ένα αγγλικό κολέγιο που δεν είναι αρεστός ούτε στη γυναίκα του, ούτε στους μαθητές του, ούτε στους συναδέλφους του. Μια ημέρα από τη ζωή του, που ξεκινά με την παραίτησή του έπειτα από είκοσι χρόνια διδασκαλίας, αρκεί για να αποκαλυφθεί η απογυμνωμένη του ύπαρξη. Μια αυθόρμητη πράξη καλοσύνης από ένα παιδί γίνεται η αφορμή να ξετυλιχτούν οι περίπλοκες σχέσεις των ενήλικων ηρώων, που δεν τολμούν να αντιμετωπίσουν με ειλικρίνεια τη ζωή τους.

Υποβλητική ατμόσφαιρα, αμεσότητα, κλασική σκηνοθεσία από την Ελένη Σκότη, μια σκηνοθέτρια με προσωπική σφραγίδα. Και μια καθηλωτική ερμηνεία από τον Δημήτρη Καταλειφό, από τους καλύτερους ηθοποιούς της γενιάς του, σε μια πραγματεία για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την αυτογνωσία.

Ως 5/4. Σκην.: Ελένη Σκότη. Παίζουν: Δημήτρης Καταλειφός, Πέγκυ Σταθακοπούλου, Ντένης Μακρής, Βύρων Σεραϊδάρης, Σωτηρία Ρουβολή, Κωνσταντίνος Γώγουλος, Κυριάκος Ψυχαλής. Θέατρο Εμπορικό, Σαρρή 11,Ψυρρή, 2103211750

Διαβάστε τη συνέντευξη του Δημήτρη Καταλειφού στον Δημήτρη Μαστρογιαννίτη.

 

Καταστρούπολη, του Φίλιπ Ρίντλεϊ 

Έγραψε παιδικά έργα που έχουν γίνει πλέον κλασικά («Οδυσσεβάχ»), έκανε την παραγωγή σε εξαιρετικές παραστάσεις, μας πρωτοσύστησε το εφηβικό και πρόσφατα το θέατρο για βρέφη. Ο λόγος για την Ξένια Καλογεροπούλου που φιλοξενεί στο θέατρό της Πόρτα την Καταστρούπολη, μία παραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών - εξαιρετική παράσταση για παιδιά και εφήβους, στην οποία παίζει και η ίδια. Στην Καταστρούπολη (Brokenville) του Άγγλου συγγραφέα Φίλιπ Ρίντλεϋ, το παραμύθι και το θέατρο γίνονται φάρμακα που θεραπεύουν την άρρωστη ψυχή μας, αλλά και εργαλεία για να ξαναφτιάξουμε τον κατεστραμμένο κόσμο μας. 

image

Η πρώτη σκηνοθετική απόπειρα του Μανώλη Μαυροματάκη είναι ευρηματική, καθώς κινείται ανάμεσα στην αφήγηση ιστοριών και τη δραματουργία. Πολύ καλές ερμηνείες. 

Σάβ. 18.00, Ε 10. Δ: 90'. Ως 22/11.

Θέατρο Πόρτα, Μεσογείων 59, 210 7711333


Μουσική

Αλκίνοος Ιωαννίδης στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης κουρεύτηκε. Έφτιαξε τη βαλίτσα του για να μεταναστεύσουν οικογενειακώς (μέχρι που βρήκαν σχολείο για τα παιδιά), αλλά τελευταία στιγμή το μετάνιωσαν. ''Όσοι μπορούμε να είμαστε δημιουργικοί και στοιχειωδώς χρήσιμοι εδώ, όσοι καταφέραμε να χτίσουμε εδώ πράγματα σε εποχές καλύτερες και ανταμειφθήκαμε γι’ αυτό, όσοι αντέχουμε ακόμη, νομίζω πως καλό είναι να παραμείνουμε, με όλο το κόστος΄΄ εξηγεί στη συνέντευξη που έδωσε στον Μάκη Μηλάτο. Ο Μάκης από την πλευρά του εκτιμάει τον Αλκίνοο: ''Έχει κερδίσει την προσοχή μου γιατί ως άτομο με πείθει για τις προθέσεις του, για την αισθητική του αξιοπρέπεια, για την καλλιτεχνική του διάσταση, για το σεβαστικό τρόπο που μαστορεύει τη μουσική του, για τις δημόσιες απόψεις του, για το ήθος και την (έμφυτη θαρρείς) ευγένεια. Εν προκειμένω είναι το άτομο που με «υποχρέωσε» να στραφώ προς το έργο του''.

Ο Αλκίνοος έφτιαξε μια ''Μικρή βαλίτσα'' και την παρουσιάζει στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο.

image

Παρ.&Σάβ. στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο (Συγγρού 143, 210 9315600), από Ε12. Στις 10.30. Ως 22/11.

* Ο δίσκος «Μικρή βαλίτσα» κυκλοφόρησε στις 27/10 από την Cobalt

Ο Τζίμης Πανούσης για 4 ακόμα παραστάσεις

Το γραφείο του Τζίμη Πανούση έστειλε την εξής ανακοίνωση: Σύντροφοι καταναλωτές, για 10 μόνο παραστάσεις ο συμπαγής καλλιτέχνης Τζίμης Πανούσης θα παρουσιάσει το Χωρατόριο 3 (Horatorio) σε Ρε Μίζερο στο Guantanamo Club στην Ακτή Πειραιώς 178. Κάθε Παρ. και Σάβ. ο όρθιος κωμικός με τις ειδικές ατάκες, σ’ ένα οργανωμένο παραλήρημα με σεξιστικά αστεία και αντικομματικές εμμονές, μέχρι να έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ να μας αναμορφώσει με ρατσιστικά νομοσχέδια πολιτικού ορθολογισμού. Είμαστε όλοι άνεργοι, άνευροι και παραδομένοι στον ψηφιακό μεσαίωνα! Ελάτε να ενώσουμε τη θλίψη μας και να την κάνουμε αμήχανο γέλιο. Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς, Τζίμης Πανούσης

image

Διαβάστε τις 40 «ψιλοκίτρινες» ερωτήσεις που απάντησε ο Τζίμης Πανούσης στη Σταυρούλα Παναγιωτάκη.

Παρ.&Σάββατο, ως 15//11. Ακτή στην οδό Πειραιώς 178, Τηλέφωνο κρατήσεων 2103418020.

Kenny Barron & Dave Holland - Η ιστορία της τζαζ στο Gazarte

Ο Kenny Barron ξεκίνησε τη μακρόχρονη πορεία του το 1962, συμμετέχοντας στο κουαρτέτο του Dizzy Gillespie, και συνέχισε παίζοντας δίπλα σε σπουδαίους μουσικούς, αλλά και οι προσωπικές του ηχογραφήσεις για τη Verve του χάρισαν εννέα υποψηφιότητες για βραβείο Grammy, για καλύτερο άλμπουμ και solo performance. Δηλαδή, ένας από τους κορυφαίους πιανίστες της jazz στον κόσμο. Ο βιρτουόζος μπασίστας και συνθέτης Dave Holland δεν έχει σταματήσει να εξελίσσεται και να επανεφευρίσκει τον εαυτό του τα τελευταία 50 χρόνια. Ενδεικτικά μόνο αναφέρουμε τη συνεργασία του με τον Miles Davis την ηλεκτρική εποχή του «Bitches Βrew». Οι δυο τους, στο πλαίσιο της περιοδείας τους σε Ευρώπη και Αμερική, κάνουν στάση στην Αθήνα για να παρουσιάσουν το νέο τους άλμπουμ “The Art of Conversation” που μόλις κυκλοφόρησε από την Impulse! Records και περιέχει συνθέσεις δικές τους αλλά και των Thelonious Monk, Charlie Parker, Billy Strayhorn και Duke Ellington. 

Kenny Barron & Dave Holland, The Art of Conversation, Σάβ. 8/11|, στις 22.00. Ε58-28. Gazarte, Βουτάδων 32-34, Γκάζι


Σινεμά

Αυτή την εβδομάδα δεν έχουμε κινηματογραφικά αφιερώματα, αλλά τέσσερις πολύ καλές νέες ταινίες που μόλις βγήκαν στις αίθουσες. Οι εξαιρετικοί αδερφοί Νταρντέν συνεργάζονται με τη Μαριόν Κοτιγιάρ και κάνουν κοινωνικό σινεμά, ή αλλιώς σινεμά αλληλεγγύης, στο Δυο μέρες, μια νύχτα. Φυσικά το πολυαναμενόμενο Interstellar  με τον βραβευμένο με όσκαρ Μάθιου Μακ Κόναχι σε ένα μακρινό μέλλον όπου όλα έχουν καταστραφεί. Το We are the best, μια ταινία για εφήβους από τις καλύτερες του είδους, και η Συγκάλυψη, crime fiction ταινία βασισμένη στη μυθολογία του υποκόσμου. Πολλές και ποικίλες οι επιλογές. Για περισσότερα διαβάστε την κριτική του Γιώργου Κρασσακόπουλου.

image


Πόλη

32ος Αυθεντικός Μαραθώνιος

Αυτή η Κυριακή δεν είναι μια τυχαία μέρα για το κέντρο της πρωτεύουσας. Οι δρόμοι θα μετατραπούν σε αγωνιστικό χώρο και τα πεζοδρόμια σε κερκίδες. Όπως γράφει ο Δημήτρης Καραθάνος στα πλαίσια του αφιερώματος της Α.V. για τον Μαραθώνιο της Κυριακής: «Είναι ωραίο να τρέχεις στην Αθήνα. Είναι ακόμη ωραιότερο να ιχνογραφείς ένα μονοπάτι του οποίου οι ρίζες ανιχνεύονται στα 1896. Ακόμη και καταξιωμένοι αθλητές με μετάλλια στο παλμαρέ τους χαρακτηρίζουν ως συγκλονιστική την είσοδο στο Παναθηναϊκό Στάδιο». Είναι ωραίο και να βλέπεις. Ευκαιρία για μια ξεχωριστή κυριακάτικη βόλτα στο κέντρο.

image

Και μην ξεχνάτε, την Κυριακή λόγω του Μαραθωνίου θα πραγματοποιηθούν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από τις 09.00 έως και τις 17.30. 

Κυριακάτικη Γιορτή Δρόμου στου Ψυρρή

Την Κυριακή (13.00-18.00) με βάση τις οδούς Λεπενιώτου &Τάκη, το εργαστήρι πολιτιστικής εκπαίδευσης «Σχολείο Παιχνιδιού» βγάζει στους δρόμους «Το τρενάκι του Ψυρρή» ξετυλίγοντας θεατρικές, εικαστικές και μουσικές δράσεις. Για να γνωρίσουμε καλύτερα τη γειτονιά και τα κτίριά της, στις 13.00 η Monumenta (αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία για την προστασία της φυσικής και της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς Ελλάδας και Κύπρου) ετοιμάζει ξενάγηση εκκινώντας από την πλατεία Ηρώων. Εδώ θα δώσουν το παρών με μουσικές διάφορα σχήματα από τις 14.30, αν και τη μελωδική εντράδα θα την έχει σερβίρει η Φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων ήδη από τις 14.00 οργώνοντας τη γειτονιά. Σκηνικό γιορτής υπόσχονται και τα μαγαζιά της οδού Πρωτογένους προτείνοντας μια άλλη διαδρομή για αγορές και διασκέδαση, ενώ τις πόρτες του θα ανοίξει για να μας συστηθεί το Live in Athens, μια εναλλακτική πρόταση διαμονής για τους επισκέπτες της πόλης, οργανώνοντας βόλτεςσε συνεργασία με τους Athens Insiders, δημιουργία posters για την Αθήνα και υπαίθρια αυτοσχεδιαστικά μουσικά δρώμενα. Τη γιορτή διοργανώνουν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παναθήναια, η 1η Κοινότητα του Δήμου Αθηναίων και ο Σύλλογος Καταστηματαρχών Ψυρρή «Η παλιά πόλη».

image

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ