Αρχειο

Ιδέες για το Σαββατοκύριακο

Θέατρο, μουσική, σινεμά, φωτογραφία, μουσεία, αγορά

62222-137653.jpg
A.V. Team
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
80158-161883.jpg

Θέατρο

«Αγαπητή Ελένα», Θέατρο Επί Κολωνώ

Σε κάποια πόλη της Σοβιετικής Ένωσης, ένα βράδυ, 4 μαθητές προσέρχονται στο σπίτι της συντηρητικής και εσωστρεφούς δασκάλας τους Έλενας με πρόσχημα να της ευχηθούν χρόνια πολλά για τα γενέθλιά της. Όσο περνά η ώρα όμως αποκαλύπτεται ότι ο πραγματικός λόγος της επίσκεψή τους είναι άλλος: να της αποσπάσουν το κλειδί της αίθουσας όπου φυλάσσονται τα γραπτά των εξετάσεών τους ώστε να μπορέσουν να κάνουν τις απαραίτητες διορθώσεις για να περάσουν στο πανεπιστήμιο ή απλώς για να καλυτερέψουν το βαθμό τους. Η αρχική έκπληξη της Έλενας δίνει τη θέση της σε μια σθεναρή  αντίσταση απέναντι στη συνεχή πίεση των μαθητών της. Η κατάσταση οξύνεται συνεχώς, καθώς οι 18χρονοι επιμένουν χωρίς να υποχωρούν έως ότου σταδιακά φτάσουν στα άκρα.

Η «Αγαπητή Ελένα», χωρίς να αντίκειται στα βασικά ιδεώδη του σοσιαλισμού, στην αρχή κρίθηκε από τη σοβιετική λογοκρισία απαγορευμένο έργο αφού η Λ. Ραζουμόβσκαγια ανήκε στους λεγόμενους διαφωνούντες διανοούμενους. Στη φάση της περεστρόικα έγινε άρση της απαγόρευσης. Πρόκειται για μία ρεαλιστική καταγραφή/ανατομία της παρακμάζουσας πολιτικής και κοινωνικής σοσιαλιστικής πρακτικής, όπως εφαρμόστηκε στη Σοβιετική Ένωση. Κείμενο με άψογη δραματουργική δομή και ευφάνταστη πλοκή, το οποίο με την αδιόρατη αλληγορική νύξη του τέλους κατορθώνει να κινητοποιήσει τη σκέψη χωρίς να ακρωτηριάσει το συναίσθημα.

Σκην.: Ελένη Σκότη. Παίζουν: Γιάννης Λεάκος, Δημήτρης Σαμόλης, Χρήστος Κοντογεώργης, Ηρώ Πεκτέση. Σάβ. 21.15, Κυρ.18.30 €16, 12 (Φ, άνεργοι). Διαβάστε την κριτική του έργου από την Εύη Προύσαλη.

«Μεφίστο» του Νίκου Μαστοράκη, στο Εθνικό Θέατρο

Το μυθιστόρημα του Κλάους Μαν, που γράφτηκε στο Άμστερνταμ το 1936, είναι εμπνευσμένο από τον μύθο του Φάουστ. Ο επιφανειακός φιλελευθερισμός του κεντρικού ήρωα γρήγορα δίνει τη θέση του στην ανάγκη για κολακεία και εξουσία, αφού, για να εδραιωθεί στο χώρο του, συμμαχεί με τον «διάβολο» έναντι οποιουδήποτε ανταλλάγματος. Το έργο αποτελεί μελέτη πάνω στις σχέσεις τέχνης και πολιτικής, εξουσίας και ηθικής, εμβαθύνοντας όχι μόνο στην άνοδο του φασισμού, αλλά στις κοινωνιολογικές και πνευματικές προϋποθέσεις που έκαναν δυνατή μια τέτοια άνοδο.

Σκην.: Νίκος Μαστοράκης. Παίζουν: Μαρίνα Ασλάνογλου, Βίκυ Βολιώτη, Μαρία Ζορμπά, Αλέξανδρος Λογοθέτης, Υβόνη Μαλτέζου, Άλκης Παναγιωτίδης, Ενκε Φεζολάρι, Μηνάς Χατζησάββας κ.ά. Σάβ. 20.30, Κυρ. 19.30. €20, 15, 10(Φ). Τελευταία παράσταση: 9/11.

Διαβάστε τη συνέντευξη του Άλκη Παναγιωτίδη στην Ευγενία Μίγδου.


Μουσική

Yasmine Hamdan, το alternative electro folk pop αστέρι του Λιβάνου στο Gazarte

Καθώς τα βαμπίρ στην ταινία του Τζάρμους «Μόνο οι εραστές μένουν ζωντανοί» περπατάνε στους δρόμους της Βηρυτού, η Yasmine Hamdan τραγουδάει σ’ ένα μπαρ ένα παραπονεμένο κομμάτι. Η γοητευτική τραγουδοποιός που έγινε ευρύτερα γνωστή με το εντυπωσιακό της πέρασμα στην ταινία του Τζιμ Τζάρμους, συνδυάζει περίτεχνα τη σύγχρονη electro-folk pop ενορχήστρωση με τους παραδοσιακούς ήχους της Ανατολής.

 1/11, 21.00, €15, 23, 30. Gazarte, Βουτάδων 32-34, Γκάζι, 210 3452277 

Allah-Las στο Fuzz Live Music Club

Το πιο πολυσυζητημένο γκρουπ των τελευταίων δύο ετών και αγαπημένοι του ελληνικού κοινού επιστρέφουν με νέο δίσκο. Το δεύτερο άλμπουμ των Allah-Las με τίτλο «Worship The Sun» συνεχίζει από εκεί που έμεινε το εξαιρετικό ντεμπούτο τους, σερφάροντας μεταξύ West Coast garage rock, latin κρουστών και ηλεκτρικής folk. Τη βραδιά στην Αθήνα θα ανοίξουν οι My Drunken Haze, των οποίων οι επιρροές κυμαίνονται από Velvet Undergound και Byrds, ως John Barry και Still Corners. Θα ακούσουμε, για πρώτη φορά, κομμάτια από το ντεμπούτο ομώνυμο άλμπουμ που θα κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο από την Inner Ear, σε παραγωγή του King Elephant των Baby Guru.

Στις 1/11, 20.00, €20 (μέχρι 30/9), €23 (προπώληση), €25.

Διαβάστε το ερωτηματολόγιο που συμπλήρωσαν οι Allah-Las στον Γ. Δημητρακόπουλο.

Busy P και Breakbot + guests στο Gagarin 205

Το Σάββατο το Gagarin205 μεταμορφώνεται στο απόλυτο dance venue και υποδέχεται την αφρόκρεμα της Ed Banger Records, τον mastermind της γαλλικής electronic dance σκηνής Busy P, έναν από τους κορυφαίους εναλλακτικούς DJ και παραγωγούς της παγκόσμιας ηλεκτρονικής σκηνής. Μαζί του καταφτάνει και o Breakbot, ίσως το Νο2 όνομα της Ed Banger μετά τους Justice, γνωστός μεταξύ άλλων για τη μεγάλη επιτυχία του single “Baby I ’m yours” αλλά και τα disco-funk-boogie dj sets του. Μαζί και οι Έλληνες Nteibint (υπόσχεται ένα εκρηκτικό DJ set), οι Digital Riot (έχουν κερδίσει τις εντυπώσεις με την πρόσφατη κυκλοφορία τους στη νεοϋορκέζικη nervous records και την εμφάνισή τους στο Plissken Festival, αλλά και ο Blue Lagoon (a.k.a. Kormoranos)! Το πάρτι ξεκινάει με το αποκλειστικό live της Σtella λίγο πριν την κυκλοφορία του 1ου άλμπουμ της.

Line Up: 22.30 Digital Riot, 23.30 Σtella (live), 00.30 NTEIBINT, 01.30 Breakbot, 03.00 Busy P, 04.30 Blue Lagoon, 05.00 Digital Riot, Προσφορά! Τα πρώτα 100 εισιτήρια €10, προπώληση 12, πόρτα 15.

Ενότητα «Αυτοσχεδιάζοντας στη Στέγη»

• Wadala Leo Smith, Αυτοσχεδιασμοί ελευθερίας

image

Το Σάββατο ο Αφροαμερικανός τρομπετίστας και πρωτοπόρος της free jazz Ουαντάντα Λήο Σμιθ παρουσιάζει το έργο του «Δέκα Καλοκαίρια Ελευθερίας» με 22 συνθέσεις που επιχειρούν μια ψυχολογική ερμηνεία γεγονότων που σχετίζονται με την πάλη για τα δικαιώματα των Αφροαμερικανών. Μαζί του το προσωπικό του «Golden» κουαρτέτο και ο video artist Jesse Gilbert. Την Κυριακή (17.30-19.00) oμιλία - παρουσίαση του Oυαντάτα Λήο Σμιθ για το ρόλο της μουσικής ως μέσο για την κοινωνικοπολιτική διεκδίκηση και την ενδυνάμωση οργανώσεων και ομάδων.

1/11, 20.30, €15, 18, 28, μειωμ. €10,12,15, άνεργοι €5 

• Glue, Πειραματική μουσική από το Βερολίνο

Την Κυριακή ακολουθεί το σχήμα των Glue, που γεννήθηκε στη Γερμανία από τη σύμπραξη του ντράμερ Γιώργου Δημητριάδη με τον Βρετανό τρομπετίστα Τομ Άρθουρς και τον Καναδό μπασίστα Μάιλς Πέρκιν. Ένα χαρακτηριστικό τρίο της σύγχρονης βερολινέζικης σκηνής, με λεπτολογημένες χρωματικές αλλαγές, ποικιλία αναφορών και κρυμμένο δυναμισμό σε πλαίσιο χαμηλών τόνων, χωρίς προφανείς μελωδίες ή αρμονίες. Στόχος τους είναι ένας αθεματικός αυτοσχεδιασμός, ευρηματικός και χωρίς προκαταλήψεις.

2/11, 21.00, Μικρή Σκηνή, €18, 5

ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ, Συγγρού 107-109, 210 9005800

Athens Big Band

Τα Μουσικά Σύνολα του Δήμου Αθηναίων θα συνεχίσουν με τις συναυλίες τους και τον Νοέμβριο να μας προσφέρουν ξεχωριστές μουσικές στιγμές σε διαφορετικά σημεία της πόλης και για τους πιο απαιτητικούς λάτρεις της μουσικής. Την Κυριακή, υπό τον Μάνο Θεοδοσάκη, η Big Band του Δήμου Αθηναίων παρουσιάζει μεγάλες jazz δημιουργίες που άφησαν εποχή στο Μοναστηράκι, προσφέροντάς μας μια ακόμα αφορμή για μεσημεριανή κυριακάτικη βόλτα.


2/11, 13.00, Πλατεία Μοναστηρακίου


Σινεμά

Φυσικά, το γεγονός των ημερών είναι το 55ο Φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Η μεγαλύτερη κινηματογραφική διοργάνωση της χώρας (31/10 - 9/11) προσφέρει ένα πλήρες φεστιβαλικό μενού με μεγάλους σκηνοθέτες, μπόλικο ελληνικό σινεμά, τα best of της παγκόσμιας ανεξάρτητης παραγωγής και τον φετινό Χρυσό Φοίνικα. Για ακριβή ενημέρωση, επισκέπτες και μη, διαβάστε το εκτενές αφιέρωμα της Athens Voice, ανταπόκριση από το βορρά.

image

Από τις καινούργιες ταινίες ξεχωρίσαμε την «Ida».

Υπόθεση: Μια ορφανή δόκιμη μοναχή στην Πολωνία του 1962, λίγο πριν δώσει τους όρκους της, θα φύγει από το μοναστήρι για να συναντήσει τη μοναδική εν ζωή θεία της η οποία θα της αποκαλύψει μερικές αλήθειες για την οικογενειακή ιστορία της. «Ένα έργο στιβαρό και ολοκληρωμένο, μια ταινία που θυμίζει αισθητικά το σινεμά σπουδαίων δημιουργών, όπως ο Μπρεσόν ή Μπέργκμαν. Όχι μόνο στη φόρμα, μα και στην ηχώ με την οποία γεμίζει κάθε κοιλότητα, στο μυαλό και την καρδιά» γράφει ο Γιώργος Κρασσακόπουλος. Διαβάστε την κριτική της ταινίας.

Υπενθύμιση, για όσους δεν τις έχουν δει ακόμα...

«’71»: Το 1971, μετά από συμπλοκές στο Μπέλφαστ, ένας Βρετανός στρατιώτης βρίσκεται αποκλεισμένος σε εχθρική περιοχή και θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να μείνει ζωντανός. Μία από τις πιο δυνατές ταινίες της χρονιάς. «Ιστορίες για αγρίους»: Το φιλμ του Αργεντινού Νταμιάν Σιφρόν, με παραγωγό τον Πέδρο Αλμοδόβαρ, κοιτά κάτω από το πολιτισμένο προσωπείο στον άγριο εαυτό μας. Μια μαύρη κωμωδία με ιδιαίτερη ματιά. «Το κορίτσι που εξαφανίστηκε»: Σκοτεινό, τεταμένο, σαρδόνιο, αστείο με μαύρο χιούμορ. Τo best seller της Τζίλιαν Φλιν πάνω στην οποία βασίστηκε η ταινία ήταν ούτως ή άλλως ένα συναρπαστικό ανάγνωσμα, ένα θρίλερ που κρατούσε την αγωνία και τις ανατροπές μέχρι το τέλος.


 Φωτογραφία

Athens House of Photography

Αποκλειστικά για το πρώτο Σαββατοκύριακο του Νοεμβρίου, το Athens House of Photography θα έχει έκπτωση 50% σε όλα τα βιβλία (συμπεριλαμβανομένων και των σπανίων και υπογεγραμμένων λευκωμάτων) και τις αφίσες του (και την Κυριακή ανοιχτά 12.00-18.00).

image

Από έκθεση φωτογραφίας του Willy Ronis, ενός από τους σημαντικότερους Γάλλους φωτογράφους του 20ου αιώνα, στο The Athens House of Photography (Ζηρίνη 23, Κηφισιά)

 

ΦΟΡΜÁ - Δύο ημέρες για τη φωτογραφία

Ένα διήμερο για τη φωτογραφία με μπαζάρ μεταχειρισμένων φωτογραφικών ειδών, παρουσιάσεις φωτογράφων, εκθέσεις και ανοιχτές συζητήσεις. Σε αυτό το ΦΟΡΜÁ, πέντε φωτογράφοι, τελειόφοιτοι της Focus, θα εκθέσουν τη δουλειά τους που έγινε σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη. Η ιδέα είναι προτώτυπη: οι Κοσμάς Σταθόπουλος, Τζοβάνα Χασίμι, Μυρτώ Στείρου, Αντώνης Χαλίδας και Τόνια Καλαφάτη φωτογράφισαν backstage θεατρικών προβών και παραστάσεων, μουσικών δοκιμών, στησίματα εκθέσεων και ό,τι άλλο συνέβαινε στο Ίδρυμα Κακογιάννη κατά τη διάρκεια ενός χρόνου με στόχο να δημιουργηθεί ένα «πρωτότυπο καλλιτεχνικό ημερολόγιο».

Το Σάββατο, στις 16.00, ο πρόεδρος της Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδος Μάριος Λώλος θα παρουσιάσει τις φωτογραφίες της έκθεσης «Η είδηση υπό διωγμό» και θα συζητήσει ανοιχτά με το κοινό για την καταστολή στην ελευθερία του τύπου, ενώ στις 19.30 θα γίνει προβολή όλου του έργου από τους φωτογράφους. Την Κυριακή από τις 5 το απόγευμα η Rian και η Χλόη Κριθαρά Devienne θα παρουσιάσουν τα portfolio τους, και στις 7 οι φωτογράφοι Jeff Vanderpool και Στέργιος Καράβατος παρουσιάζουν τα αποτελέσματα των 5 εργαστηρίων με θέμα τη φωτογράφηση μνημείων που διοργάνωσε η MOnuMENTA, εξηγώντας την ιδέα πίσω από αυτή την πρωτοβουλία.

1&2/11, Ρομάντσο (Αναξαγόρα 3-5, Ομόνοια), 11.00-20.00 


 Μουσεία

18 μουσεία ανοιχτά, με ελεύθερη είσοδο

Οι atenistas οργανώνουν το OpenWalkAthens (OWA), έναν ανοιχτό περίπατο για να γνωρίσουμε πτυχές της πόλης, της ιστορίας της και των ανθρώπων της. Το 4ο κατά σειρά OWA έχει θέμα μικρά μουσεία στο κέντρο της Αθήνας που προσπερνάμε καθημερινά χωρίς να τα γνωρίζουμε. Την Κυριακή 18 μουσεία ανοίγουν τις πόρτες τους και μας ξεναγούν στους θησαυρούς τους, ιστορικοί χώροι αιώνων, όπως το Τζαμί στο Μοναστηράκι, αλλά και ολόφρεσκοι, όπως το Μουσείο Ελληνικής Γαστρονομίας στου Ψυρρή. Μια ανοιχτή συνομιλία με μαθηματικούς, ιστορικούς, εικαστικούς, τεχνίτες, λαογράφους, παιχνίδι με διαδραστικά εκθέματα, την Εβραϊκή θρησκεία και τις παραδόσεις της, πώς κατασκευάζεται η περίφημη φιγούρα του Καραγκιόζη. Ξεχασμένοι νερόμυλοι, μοναδικά κοσμήματα, σπάνια ορυκτά, κεραμικά, περίτεχνα υφαντά, χειρόγραφα, πίνακες ζωγραφικής, μουσικά όργανα, ζωγραφικά και τρισδιάστατα παιδικά έργα, σπάνια επιστημονικά όργανα και το λάβαρο του πρώτου Πανεπιστημίου της Ελλάδας. Κι όλα αυτά σε παλιά αρχοντικά, διατηρητέα νεοκλασικά κτίρια με περίτεχνες οροφές, στριφογυριστές σκάλες και κρυμμένες αυλές στην καρδιά της Αθήνας.

 

2/11, 11.00-16.00. Πληρ. OpenWalkAthens

 


Αγορά

Blue Market, εναλλακτική και πρωτότυπη αγορά στην καρδιά της Αθήνας

Κάθε Τρίτη με Σάββατο, όλο τον Οκτώβριο, στην οδό Κολοκοτρώνη 3-5 είχαμε την ευκαιρία να ανακαλύψουμε  ρούχα, κοσμήματα, οργανικά προϊόντα, vintage & retro διακοσμητικά, αξεσουάρ από σχεδιαστές, καλλιτέχνες, δημιουργούς και ανεξάρτητες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σκοπός του Blue Market είναι η υποστήριξη των ανεξάρτητων δημιουργών και η ενίσχυση της τοπικής οικονομίας. Για δύο ακόμα –τελευταίες– μέρες, αυτό το Σαββατοκύριακο.

10ήμερο εκπτώσεων, ανοιχτά τα μαγαζιά την Κυριακή

Αυτό το Σάββατο ξεκινούν οι εκπτώσεις, που θα διαρκέσουν μέχρι 10 Νοεμβρίου. Τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά και την Κυριακή, καθώς η επόμενη Κυριακή θα είναι η πρώτη της ενδιάμεσης εκπτωτικής περιόδου. Έτσι, τα μαγαζιά σε όλες τις περιοχές της χώρας μπορούν να λειτουργήσουν προαιρετικά 11.00-20.00.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ