Αρχειο

WORLD CLASS BARTENDER OF THE YEAR 2010 - Α Cocktail Odyssey

Η μεγάλη γιορτή του καλοκαιριού και ο φετινός νικητής

Βασιλική Γραμματικογιάννη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Την  εβδομάδα που πέρασε η Αθήνα έζησε στους ρυθμούς του bartending. Τα μεγαλύτερα μπαρ της πόλης  μετατράπηκαν σε «θεατρικές»  σκηνές με δεκάδες «πρωταγωνιστές». Από το Λονδίνο ως τη Μελβούρνη και από τη Μόσχα ως το Σάο Πάολο, οι κορυφαίοι «πρωταγωνιστές» από ένα σύνολο 9000 bartenders, ταξίδεψαν στην Αθήνα, εμπνεύστηκαν από την πόλη, ανέμιξαν, ανακίνησαν και δημιούργησαν εξαιρετικά cocktails με βάση τα premium spirits της Diageo. Στη μεγάλη  γιορτή της κουλτούρας των cocktails ακούσαμε  απίστευτες ιστορίες καθημερινής φαντασιακής τρέλας, παρόμοιες μ’ αυτές που λίγο πολύ όλοι έχουμε ζήσει ένα βράδυ σ’ ένα μπαρ όπου η καλή ή κακή  καθημερινή μας διάθεση μετατράπηκε σ’ ένα cocktail ειδικά προορισμένο για μας από έμπειρα χέρια και ζεστή ψυχή. Ζήσαμε το δημιουργικό άγχος που προκαλεί πάντα ένας διαγωνισμός στους διαγωνιζόμενους, και αισθανθήκαμε όλο τον πλανήτη μια αγκαλιά, στην Αθήνα του 2010 να προσπαθεί να βρει αυτά που ενώνουν αναμιγνύοντας τις διαφορετικές κουλτούρες σ’ ένα cocktail που ονομάσαμε ΑΡΜΟΝΙΑ. Τα συστατικά του; Μία μερίδα τεκίλα Don Julio, μία μερίδα τζίν Tanqueray No TEN, μία μερίδα βότκα KETEL ONE, άλλη μία μερίδα βότκα Ciroc, μία μερίδα ρούμι Zacara  και φυσικά  Johnnie Walker στις premium εκφάνσεις του. Ενθουσιασμένοι, με κέφι, ντόπιοι και φιλοξενούμενοι, σε μια σφύζουσα από ζωή πολιτεία καταλήγαμε σε ανθρώπινες συγκεντρώσεις ανταλλαγής εμπειριών δίπλα στη θάλασσα ή στο κέντρο της πόλης. 

«Έχεις την ευκαιρία να μάθεις από τους καλύτερους». Στη φράση αυτή του Έλληνα υποψηφίου Ηλία Μαρινάκη περικλείεται όλη η φιλοσοφία του διαγωνισμού WORLD CLASS BARTENDERS των premium spirits της DIAGEO.

Με αφορμή την ανάδειξη του καλύτερου bartender, οι masters των cocktails εξετάζουν τους υποψήφιους στη φαντασία, τη δημιουργικότητα και τον επαγγελματισμό εκπαιδεύοντάς τους συγχρόνως. «Τα bars είναι μια σκηνή που μπορεί να μπει ο καθένας και πρέπει να ξέρεις πως θα τον αντιμετωπίσεις» σχολιάζει ο Dale De Groff, ο κορυφαίος mixologist στο κόσμο και ένας από τους κριτές του διαγωνισμού. « Ο κάθε bartender πρέπει να βεβαιωθεί ότι ο πελάτης του φεύγει πάντα ευχαριστημένος από το bar. Ένας καλός bartender δεν θα αφήσει ποτέ τον πελάτη του να φύγει μεθυσμένος γιατί θα ξέρει για ποιο λόγο βρίσκεται εκεί και γιατί πίνει, για να γιορτάσει ή για να ξεχάσει….» συμπληρώνει ο Gary Regan, καριερίστας bartender και αρθρογράφος στο San Francisco Chronicle. Σε όλα τα στάδια του διαγωνισμού, από την ιστορία των κλασσικών cocktails που διηγούνται οι υποψήφιοι ενώ αναμιγνύουν τα υλικά τους, μέχρι τη θεατρική παρουσίαση στο σερβίρισμά του, οι διαγωνιζόμενοι έχουν την ευκαιρία και την τύχη να ακούσουν τα σχόλια του εξεταστή τους από το πιο απλό λάθος στην ανάμιξη των υλικών – «ένα cocktail είναι σαν μια όμορφη γυναίκα, όσο πιο πολύ make up βάζει τόσο πιο άσχημη γίνεται» -συμβουλεύει ο Salvatore Calabrese έναν διαγωνιζόμενο-, μέχρι την εχεμύθεια και τα χαρίσματα στην προσωπικότητά τους που πρέπει να τους διακρίνουν.

Salvatore Calabrese. Δεν μπορώ να αντισταθώ στον πειρασμό και να μην ρωτήσω τον “Maestro”(έτσι τον αποκαλούνε διεθνώς)  τον ορισμό του χαρισματικού bartender για να πάρω την απάντηση: « Όσο θεαματικό κι’ αν είναι ένα bar δεν είναι από μόνο του τίποτα οι άνθρωποι είναι που το φτιάχνουν. Δεν είναι μόνο η τέχνη της ανάμειξης των υλικών, πρέπει να νοιάζεσαι για τον άνθρωπο, πρέπει να είσαι ο τέλειος οικοδεσπότης».

«Το WORLD CLASS είναι μια γιορτή για τα cocktails και για τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από τη μπάρα με απώτερο στόχο να προσφέρουμε καλύτερες εμπειρίες στους πελάτες των bars» μου είπε την πρώτη μέρα του διαγωνισμού  ο κύριος Χάρης Ψαρούδας, Commercial Market Manager της Diageo. Μέχρι το τέλος της γιορτής κατάλαβα ακριβώς τι εννοούσε. Δεν μπορώ πλέον για παράδειγμα να δω μια τεκίλα απλά σαν ένα ποτό. Έχει όνομα, λέγεται Don Julio, έχει καταγωγή από το Μεξικό, έχει την ιστορία του  που είναι συνυφασμένη με την ιστορία και τις συνήθειες ενός λαού, έχει γεύση μοναδική και στα έμπειρα χέρια ενός bartender μπορεί να αναδειχτεί σε εμπειρία απόλαυσης.

Και φυσικά τα Reserve Brands δεν μπορούσαν να έχουν τελετή απονομής  κατώτερη της ποιότητας τους και της διεθνούς αίγλης τους. Το Ζάππειο διατέθηκε για την απονομή του βραβείου του καλύτερου bartender της χρονιάς  και o Έλληνας νικητής του διαγωνισμού του 2009, Αριστοτέλης Παπαδόπουλος, παρέδωσε τη σκυτάλη στον Βρετανό νικητή  ERIK LORINCZ του 2010 .     

Δες φωτογραφίες από τη βραδιά της απονομής στο slideshow που ακολουθεί

imageimage