Αρχειο

Η Nina Paley σχεδιάζει το εξώφυλλό μας

Η γνωστή animator μίλησε στην A.V.

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
77825-156955.jpg

H Nina Paley είναι animator, σκιτσογράφος και ακτιβίστρια. Το μιούζικαλ της κινουμένων σχεδίων ‘‘Sita Sings the Blues’’ έχει προβληθεί σε αμέτρητα φεστιβάλ και έχει κερδίσει πολλά βραβεία. Με αφορμή τη φετινή συμμετοχή της στο Διεθνές Φεστιβάλ Animation - AnimaSyros 7.0 - που πραγματοποιείται στην Ερμούπολη της Σύρου, σχεδίασε για το εξώφυλλό μας ένα απόσπασμα του «This land is mine» και μίλησε στην A.V.


Ποια περίοδος της ιστορίας και ποιος τόπος σε εμπνέει περισσότερο; Με συναρπάζουν οι μύθοι των λαών που περνάνε από γενιά σε γενιά και γιγαντώνονται και τα μεγάλα ιστορικά έπη, κάθε τόπος και η ιστορία του. Η Ινδία αποκαλύπτει τα μυστικά της στο έπος του Ramayana, που με ενέπνευσε στο Sita Sings the Blues. Στην Έξοδο, ταξιδεύεις στην Αίγυπτο και τον Λεβάντε, στην Κανά, τη Γη της Επαγγελίας. Το πρότζεκ με το οποίο ασχολούμαι τώρα, το Seder-Masochism, είναι από αυτό εμπνευσμένο. Το «This Land Is Mine» είναι ουσιαστικά ένα κομμάτι από το Βιβλίο της Εξόδου.

image

Η δουλειά σου είναι τέχνη δοσμένη με φυσικά μέσα, χαρτί και πενάκι. Πόση τεχνολογία «χωράει» σε αυτό που κάνεις; Τι ρόλο παίζει το ίντερνετ στη δουλειά σου; Μπορεί να σχεδιάζω με το χέρι, όμως χρησιμοποιώ «ψηφιακά» εργαλεία. Χρησιμοποιώ το χαρτί μόνο για προσχέδια, τα έργα μου ολοκληρώνονται πάνω σε ένα τραπέζι Wacom Cintiq, μέσω Macromedia Flash 8. Τα περισσότερα animation που έχω δημιουργήσει υπάρχουν μόνο ψηφιακά, όχι σε χαρτί. Δεν έχω «χάρτινα» αρχεία. Το ίντερνετ το λατρεύω, γιατί δίνει τη δυνατότητα σε πάρα πολλούς ανθρώπους να «μοιραστούν» τα έργα μου. Σε μένα δεν κοστίζει τίποτα. Το (μικρό) κόστος που μπορεί να έχει η εκτύπωση ή η αντιγραφή τους βαραίνει τους ηλεκτρονικούς επισκέπτες. Είμαι θερμός υποστηρικτής της ελεύθερης «διακίνησης» της τέχνης, είμαι κατά των Πνευματικών Δικαιωμάτων, οπότε, όσο περισσότερο κοπιάρονται ή «μοιράζονται» τα έργα μου τόσο πιο χαρούμενη είμαι.

image

H δουλειά σου στο εξώφυλλο της ATHENS VOICE. Τι σε έκανε να δεχτείς την «πρόσκληση»; Στην Ελλάδα έρχομαι πρώτη φορά με αφορμή τη συμμετοχή μου στο Διεθνές Φεστιβάλ Animation στη Σύρο, και αυτό το εξώφυλλο ήταν ένας τρόπος να «γιορτάσω» αυτό το πρώτο μου ταξίδι.

image

Εντυπώσεις από την Αθήνα. Έμεινα μόνο λίγες ημέρες στην Αθήνα. Η Αθήνα είναι δραστήρια, πολυάσχολη, θορυβώδης, μοντέρνα πόλη, χτισμένη πάνω σε μια δραστήρια, πολυάσχολη, θορυβώδη, αρχαία πόλη. Περπατώντας στην Ακρόπολη και τον Παρθενώνα, φανταζόμουν έτσι τη ζωή στην Αθήνα πριν από 2500 χρόνια. Για να κατέβω μετά από τα σκαλιά, στο σήμερα.

Download Video as MP4


H Nina Paley γεννήθηκε στην Αμερική και είναι animator, σκιτσογράφος και ακτιβίστρια, με ενεργό δράση στο κίνημα για την ελεύθερη εικαστική έκφραση (Free Culture movement). Το μιούζικαλ της κινουμένων σχεδίων ‘‘Sita Sings the Blues’’ προβλήθηκε σε πάνω από 150 φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο και απέσπασε περισσότερα από 35 διεθνή βραβεία, μεταξύ των οποίων και το Μέγα Βραβείο (Grand Crystal) στο Annecy. Το 2006 έλαβε υποτροφία από το ίδρυμα Guggenheim. Από τις τελευταίες της δουλειές, ξεχωρίζει το, επίκαιρο όσο ποτέ, φιλμάκι “This Land is Mind” (Αυτή η γη είναι δική μου) στο οποίο η Nina ξεδιπλώνει μέσα σε λίγα λεπτά την αιώνια αντιπαλότητα στην ευρύτερη περιοχή Ισραήλ/Παλαιστίνης/Συρίας. Πριν γίνει animator ήταν σκιτσογράφος και σήμερα εκδίδει ξανά τα παλιά της κόμικ ελεύθερα πνευματικών δικαιωμάτων. Τώρα δημιουργεί επίσης μια σειρά ταινιών μικρού μήκους κινουμένων σχεδίων για την ελευθερία του πνεύματος, που ονομάζεται Minute Memes και μια καθημερινή σειρά κόμικς με τίτλο Mimi & Eunice. Το 2014 συμμετέχει στο Διεθνές Φεστιβάλ Animation - AnimaSyros 7.0 - που πραγματοποιήθηκε στην Ερμούπολη της Σύρου.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ