5 ερωτήσεις στον Σπύρο Κουβέλη, υποψήφιο βουλευτή ΠΑΣΟΚ Α' Αθήνας
Yποψήφιος βουλευτής ΠΑΣΟΚ Α΄ Αθηνών υποστηρίζει το πρόγραμμα «πράσινης ανάπτυξης» του κόμματός του, εξηγεί ότι προέχει η ανάπλαση και αναβάθμιση του κέντρου της Αθήνας και υπόσχεται προστασία των περιαστικών δασών με αυστηρά μέτρα.
Ένας περιβαλλοντολόγος για πρώτη φορά με σταυρό στην καρδιά της Αθήνας, με ισχυρούς αντιπάλους. Σε ποιων τις ψήφους στοχεύετε;
Στην ψήφο του πολίτη, που ενδιαφέρεται να αγωνιστεί για την πόλη του και το περιβάλλον της, που θέλει να αγωνιστούμε μαζί για τη διάσωση, την εξυγίανση και την αναγέννηση του ιστορικού κέντρου. Στην ψήφο του Αθηναίου που αναζητά ένα νέο άνθρωπο που δεν προέρχεται από το πολιτικό σύστημα, με ιδέες και όρεξη για κάτι καινούργιο, για να ξαναφτιάξουμε μια πόλη ζωντανή, με ανθρώπους που θέλουν να μένουν εκεί, με πολιτισμό, με ανθρωπιά, για μια πόλη που δίνει δουλειά στους νέους και ανθρώπινη αντιμετώπιση στο ζήτημα των μεταναστών.
Η Ελλάδα μπορεί να γίνει έτσι εύκολα «Δανία του Νότου» – και μάλιστα εν μέσω οικονομικής κρίσης;
Η πολιτική της πράσινης ανάπτυξης που πρεσβεύει το ΠΑΣΟΚ στοχεύει στην ανάδειξη των πραγματικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας. Παράδειγμα αποτελεί η γενικευμένη προώθηση των ΑΠΕ –για την οποία το ΠΑΣΟΚ έχει δεσμευτεί–, με εξαίρεση μόνο τις περιοχές όπου απαγορεύεται να χτιστεί οτιδήποτε για να προστατευτεί το περιβάλλον. Η αξιοποίησή τους θα βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή, αλλά αναμένεται να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και σημαντικές επιχειρηματικές ευκαιρίες, καθώς η τεχνολογία προοδεύει και η εφαρμογή τους επεκτείνεται.
Θα πάρει το ΠΑΣΟΚ ριζικά μέτρα, π.χ. να κηρύξει εθνικούς δρυμούς τους ορεινούς όγκους γύρω από την Αθήνα, ώστε να μπει οριστικό φρένο στις πυρκαγιές και τις καταπατήσεις;
Το αποτύπωμα της μέχρι σήμερα πολιτικής είναι η εκτεταμένη τσιμεντοποίηση, η εξαφάνιση των ελεύθερων χώρων, η εμπορευματοποίηση κάθε μορφής δασικών ή προστατευόμενων περιοχών. Έχοντας αυτά κατά νου, πιστεύουμε ότι για την αποτελεσματικότερη προστασία των ορεινών όγκων γύρω από την Αθήνα είναι άμεση ανάγκη να επιβληθεί καθεστώς αυστηρής προστασίας, ώστε να διαφυλάσσεται ο χαρακτήρας τους ως περιαστικά δάση, και έχουμε δεσμευτεί γι’ αυτό. Το ΠΑΣΟΚ πιστεύει ότι πρέπει να καταργηθούν όσες ρυθμίσεις δημιουργούν παραθυράκια και επιτρέπουν δραστηριότητες ασύμβατες με την κατά προορισμό χρήση.
Υπάρχει σχέδιο για την γκετοποίηση μεταναστών και ναρκομανών στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας και στις γύρω περιοχές;
Το ΠΑΣΟΚ στοχεύει στην αναγέννηση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας. Η πολιτεία με την ανοχή και την αδιαφορία της ενισχύει συνειδητά την υποβάθμιση του «ιστορικού τριγώνου», μετατρέποντας την προσπάθεια αναβάθμισης που είχε ξεκινήσει πριν το 2004 σε αγκύλωση και δυσκαμψία, σε περιχαράκωση και μετάλλαξη της περιοχής σε «αποθήκη ψυχών» και ανεξέλεγκτο γκέτο ανομίας και εξαθλίωσης. Στόχος είναι να δημιουργήσουμε υπηρεσίες πρόνοιας, ώστε να αντιμετωπιστεί βάσει οργανωμένου σχεδίου η έλλειψη περίθαλψης σε εκείνους που τη χρειάζονται και κατακλύζουν την περιοχή. Παράλληλα με πολιτικές ελέγχου για το ποιος μπαίνει και ποιος δικαιούται να βρίσκεται εδώ, ξεκινάμε σε συνεργασία με πολίτες και μη κυβερνητικές οργανώσεις δράσεις ένταξης των νόμιμων μεταναστών σε δομές κοινωνίας, παιδείας, απασχόλησης, ώστε να πάμε από το διωγμό σε έλεγχο και ενσωμάτωση.
Είστε πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για το περιβάλλον και τη χωροταξία. Αν στις 5 Οκτωβρίου ο κύριος Παπανδρέου σάς αναθέσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος, αυτό πρέπει να είναι χωρισμένο από τα δημόσια έργα και με ποιες προτεραιότητες;
Χαίρομαι που προεξοφλείτε τη δέσμευση του ΠΑΣΟΚ για ανεξάρτητο και ισχυρό υπουργείο περιβάλλοντος, την οποία και θα τηρήσουμε. Το ποιος θα είναι στο τιμόνι έχει λιγότερη σημασία, και είναι φυσικά απόφαση του αυριανού πρωθυπουργού. Ρόλος του θα πρέπει να είναι η πολιτική για το περιβάλλον να διαπερνά τόσο τους παραγωγικούς/οικονομικούς και αναπτυξιακούς τομείς, όσο και τις κοινωνικές πολιτικές. Απαιτείται μια δομή ενταγμένη μέσα στο σύστημα διακυβέρνησης της χώρας, που να αντιμετωπίζει τρία βασικά ζητούμενα:
Δημιουργία ενός σύγχρονου, ξεκάθαρου και εφαρμόσιμου θεσμικού/νομοθετικού πλαισίου για την προστασία του περιβάλλοντος και την ενσωμάτωσή του στο αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας.
Λειτουργία ενός αποτελεσματικού ελεγκτικού μηχανισμού, ανεξάρτητου από πολιτικές σκοπιμότητες, πελατειακές σχέσεις και φαινόμενα διαφθοράς, που θα μπορεί να επιβάλλει την εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.
Διάχυση και ενσωμάτωση των αρχών και των διαδικασιών που ενσωματώνουν την προστασία του περιβάλλοντος σε κάθε πλευρά της λειτουργίας του κράτους, της αναπτυξιακής διαδικασίας και του κυβερνητικού έργου.
Ας γιατρευτούμε επιτέλους από την ασθένεια του πολιτικού κόστους. Κυριάκος Μητσοτάκης, υποψηφιος βουλευτης της ΝΔ στην Α΄ Αθήνας
Δεν παλεύουμε με τα νούμερα των δημοσκοπήσεων αλλά προσπαθούμε να πείσουμε τους πολίτες που μας ψήφισαν το 2007 να μας εμπιστευτούν ξανά, τονίζει ο Κυριάκος Μητοστάκης, υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στην Α’ Αθηνών.
Χάσατε το τρένο για πολλές μεταρρυθμίσεις που η ΝΔ είχε εξαγγείλει, παράδειγμα η «επανίδρυση του κράτους». Τι δεν πήγε καλά; Υποστήριζα πάντα ότι πρέπει να τρέξουμε πιο γρήγορα και πιο τολμηρά τις μεταρρυθμίσεις. Και δεν νομίζω ότι αμφισβητεί κανείς τις καλές προθέσεις της κυβέρνησης, ούτε τις σημαντικές προσπάθειες που έγιναν σε πολλούς τομείς. Σε μια χώρα όμως με τόσες στρεβλώσεις στην οικονομία, την παιδεία και το κράτος, πρέπει να προχωράς σε βαθιές τομές με το μυαλό στην πλειοψηφία των Ελλήνων που πραγματικά τις θέλουν και όχι σε κάποιους λίγους που δεν θέλουν να ξεβολευτούν. Ενδεχομένως υπολογίσαμε παραπάνω από όσο έπρεπε κάποιες ηχηρές αντιδράσεις μειοψηφιών, που σκέπασαν την αποδοχή της συντριπτικής αλλά αθόρυβης πλειοψηφίας της κοινωνίας. Εάν δεν θέλουμε να χάσουμε κι άλλα τρένα, πρέπει εμείς οι ίδιοι, το πολιτικό σύστημα συνολικά, να γιατρευτεί από την ασθένεια του λεγόμενου πολιτικού κόστους και να μην ενδίδει στις σειρήνες του λαϊκισμού.
Ο Κ. Καραμανλής προτιμά να λέει δυσάρεστες αλήθειες, όπως πάγωμα μισθών και συντάξεων. Μήπως όμως είναι πολύ πιο δυσάρεστο ότι πολλά από αυτά που και εξαγγέλλει έμειναν στο ράφι σχεδόν έξι χρόνια;
Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι η προσπάθεια που έχουμε μπροστά μας είναι βόλτα στην εξοχή. Η πραγματικότητα είναι συχνά δυσάρεστη, αλλά καλύτερα να τη βλέπουμε παρά να στρέφουμε το βλέμμα μας αλλού. Και θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι είναι προτιμότερο να παραδέχεσαι τις όποιες παραλείψεις σου και να προσπαθείς να κάνεις το καλύτερο για τη χώρα, έστω κι αν είναι πρόσκαιρα δυσάρεστο, από το να τάζεις λαγούς με πετραχήλια χωρίς να υπολογίζεις τις συνέπειες. Οι πολίτες έχουν ξαναδεί το έργο των προεκλογικών πυροτεχνημάτων του ΠΑΣΟΚ τις τελευταίες δεκαετίες.
Η ανεργία στους νέους είναι μεγάλη. Τι πρέπει να γίνει για να ανοίξουν οι δουλειές τα επόμενα δύο χρόνια;
Θέλω να επισημάνω ότι τα ποσοστά της ανεργίας μεταξύ των νέων είναι πράγματι υψηλά στην Ελλάδα, όπως και σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Καταφέραμε να μειώσουμε αισθητά το γενικό ποσοστό της ανεργίας σε σχέση με το 2004 και σε συνθήκες οικονομικής κρίσης να κρατήσουμε σχετικά χαμηλά το δείκτη της ανεργίας σε σχέση με χώρες όπως η Ισπανία, που έχει εκτοξευτεί στο 17%. Φυσικά δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι όταν πολλοί νέοι και μάλιστα πτυχιούχοι δεν έχουν δουλειά ή ετεροαπασχολούνται. Κατά τη γνώμη μου, η πρώτη μας προτεραιότητα για την αντιμετώπιση της ανεργίας πρέπει να είναι η εναρμόνιση των παραγωγικών τομέων της οικονομίας και του εκπαιδευτικού μας συστήματος με τα σύγχρονα παγκόσμια δεδομένα. Και θα σας πω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Στη Γερμανία ο κλάδος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχει δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια 250.000 νέες θέσεις εργασίας και μιλάμε για μια χώρα με πολύ μικρότερο αιολικό, ηλιακό και γεωθερμικό δυναμικό από την Ελλάδα. Εάν μετρήσουμε τις ελάχιστες θέσεις εργασίας που έχουν δημιουργηθεί στη χώρα μας σε αυτό τον τομέα και τους ακόμα λιγότερους πτυχιούχους των σχετικών ειδικοτήτων που έχουν βγει από τα πανεπιστήμιά μας, η σύγκριση είναι απογοητευτική.
Ο Γ. Παπανδρέου, μεταξύ άλλων, προτάσσει την ανάγκη μέτρων για πράσινη ανάπτυξη στη χώρα. Επικροτείτε αυτή την επιλογή;
Φυσικά και υποστηρίζω την πράσινη ανάπτυξη ως μια μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα και την εθνική μας οικονομία. Προσωπικά έχω μιλήσει γι’ αυτήν πολύ καιρό πριν και έχω εξειδικεύσει τις πρακτικές πολιτικές που χρειάζονται για να υλοποιηθεί. Δεν αμφισβητώ τις προθέσεις του κ. Παπανδρέου, αλλά δεν έχω ακούσει συγκεκριμένα πράγματα για το τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ για τη δραστική εξοικονόμηση ενέργειας, την απεξάρτηση από το λιγνίτη, τον πράσινο τουρισμό, την επιθετικότερη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Το «Δανία του Νότου» που επικαλέστηκε στη ΔΕΘ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι ένα πολύ ωραίο περιτύλιγμα, χωρίς όμως πρακτικό περιεχόμενο. Επιτρέψτε μου επομένως να αμφιβάλλω για την ικανότητα του ΠΑΣΟΚ να κάνει πράξη το όραμα της πράσινης ανάπτυξης.
Ασκήσατε κριτική στην κυβέρνηση για ανεπάρκειες στην προστασία των δασών. Μετά τις τόσες καταστροφές και φέτος, τι έφταιξε;
Με την ιδιότητα του προέδρου της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής κατέθεσα μια σειρά προτάσεων για την αλλαγή του μοντέλου δασικής πολιτικής που ακολουθείται την τελευταία 15ετία στη χώρα μας. Θα αναφερθώ σε δύο μόνο από αυτές. Καταρχήν δεν μπορούμε να μιλάμε για σοβαρή δασική πολιτική όταν ακόμα δεν ξέρουμε πού ακριβώς είναι δάσος. Εάν δεν κλείσουμε τη χρόνια εκκρεμότητα των δασικών χαρτών και του δασολογίου και δεν ξεκαθαρίσουμε τις χρήσεις γης, θα συνεχίσουμε να συντηρούμε κίνητρα για ιδιοκτησιακές διεκδικήσεις και να αφήνουμε ανοιχτά παράθυρα για καταπατήσεις που ευθύνονται για πολλές από τις δασικές πυρκαγιές. Πρέπει επίσης να συνειδητοποιήσουμε ότι χωρίς ισχυρές δασικές υπηρεσίες δεν θα καταφέρουμε και πολλά πράγματα. Γι’ αυτό πρέπει να τις ενισχύσουμε με προσωπικό και σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα εποπτείας του δάσους και κυρίως να τις εμπλέξουμε ενεργά στην πρόληψη και τη δασοπυρόσβεση.