- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Κόσμος κατέκλυσε από νωρίς το Σύνταγμα για να παρευρεθεί στη συναυλία που έδωσε η Χαρούλα Αλεξίου για τις αγωνιζόμενες καθαρίστριες. Από την Ερμού μέχρι πάνω από σκαλάκια της πλατείας, χαμόγελα «έπνιξαν» το Σύνταγμα. Άλλωστε ήταν μια «ημέρα γιορτής», όπως δήλωσε στη σκηνή η κα Αλεξίου. Μια ημέρα για να γιορτάσουν τους σχεδόν 11 μήνες αγώνα των απολυμένων καθαριστριών.
Η Χαρούλα ανέβηκε στη σκηνή με ένα πορτοκαλί γάντι φωνάζοντας πως «απόψε είμαστε όλοι καθαρίστριες» εξηγώντας πως βρίσκεται στη σκηνή εκπροσωπώντας εκτός από τον εαυτό της και ένα μεγάλο κομμάτι του καλλιτεχνικού στερεώματος της χώρας, ενώ εκείνες καταχειροκροτήθηκαν όταν ανέβηκαν μαζί της στη σκηνή με το σύνθημα «είμαστε ενωμένες και αποφασισμένες και δεν υποχωρούμε αν δε δικαιωθούμε» εξηγώντας παράλληλα πως δεν έχουν κανένα λόγο να επιστρέψουν στα σπίτια τους κλαίγοντας τη μοίρα τους κι ότι δεν έχουν σκοπό να σταματήσουν τους αγώνες τους, παροτρύνοντας τον κόσμο να ακολουθήσει, ευχαριστώντας τους ανθρώπους που στέκονται όλον αυτόν τον καιρό δίπλα τους. «Στις 18 Σεπτεμβρίου 2013 η κυβέρνηση απέλυσε 595 καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών. Βγήκαμε στο δρόμο. Ξεκινήσαμε έναν αγώνα που κρατάει σχεδόν 11 μήνες τώρα. Νόμιζαν ότι θα κάτσουμε στον καναπέ και θα κλαίμε τη μοίρα μας. Δεν θα γυρίσουμε στα σπίτια μας. Τι να γυρίσουμε να κάνουμε; Κι ας μας εκφοβίζουν καθημερινά με καταστολή. Πολλές από εμάς συνεχίζουμε φορώντας νάρθηκες. Γιατί η δουλειά είναι δικαίωμα και πρέπει να το διεκδικήσουμε. Σ'αυτό τον αγώνα έχουμε και τη βοήθεια πολλών πολιτών. Κυρίως των ανέργων, των απολυμένων και των συνταξιούχων». Άλλωστε, στο χώρο ήταν πολλοί αλληλέγγυοι σε κοινό αγώνα όπως οι σχολικοί φύλακες, αλλά ακόμα και εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα.
Η συναυλία άνοιξε από όλες μαζί στη σκηνή παρέα με τα γάντια τους να τραγουδούν το «Τίποτα δεν πάει χαμένο» του Μάνου Λοΐζου, ενώ τη σκυτάλη από τις καθαρίστριες παρέλαβε ο Γιώργος Ρους που τραγούδησε μαζί της το «Ένα φιλί» από τον καινούργιο της δίσκο. Η συναυλία έκλεισε και πάλι με την παρουσία όλων στη σκηνή και χιλιάδες χειροκροτήματα.
Σημειώνεται ότι η συναυλία διοργανώθηκε από την «Αλληλεγγύη για Όλους» και το ραδιοφωνικό σταθμό «Στο κόκκινο 105,5», ενώ έγινε συλλογή υπογραφών του κειμένου συμπαράστασης αλλά και συλλογή φαρμάκων για τους συνανθρώπους μας στην πολύπαθη Γάζα.
Υπενθυμίζεται ότι το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών έκρινε «προδήλως απαραίτητες» για το Δημόσιο τις θέσεις εργασίας των 393 καθαριστριών που προσέφυγαν σε αυτό διατάσσοντας την επαναπρόσληψη τους, αλλά σύμφωνα με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, δεν πιθανολογείται, στην παρούσα φάση, ότι υπάρχει πρόβλημα με τη διαθεσιμότητα των καθαριστριών.
Παραθέτουμε και τη δήλωση και της κας Αλεξίου στην εφημερίδα Αυγή λίγες μέρες πριν τη συναυλία.
«Δεν υπάρχει ζωή χωρίς εργασία και πόσο θα καταρρακώνεται η αξιοπρέπεια των ανθρώπων που μάθανε να κερδίζουν την ζωή τους με τον κόπο τους. Είναι γυναίκες, μάνες, σύζυγοι, γιαγιάδες - άφησαν σπίτια και οικογένειες και βγαίνουν επί τόσους μήνες στους δρόμους ακριβώς για να μπορούν να έχουν σπίτια και οικογένειες. Είναι το «ισχυρό φύλο» της σημερινής κοινωνίας - αυτό που δεν το βάζει κάτω, που δεν χαρίζει το δίκιο του. Αυτές οι γυναίκες είναι η φωνή της συνείδησής μας - το τελευταίο μας καταφύγιο. «Καθαρίζουν» αυτή τη στιγμή για ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Ένα κράτος, που είναι ευρωπαϊκό, τηρεί πρώτα απ' όλα τις αποφάσεις των δικαστηρίων (είναι ζήτημα κοινής λογικής η επαναπρόσληψή τους, από τη στιγμή που τις δικαιώνουν και τα δικαστήρια)».