Αρχειο

30 νέες δωρεές από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Aντικατάσταση μηχανημάτων σε επτά δημόσια νοσοκομεία

Μαρία Αυγέα
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Οι δωρεές ύψους 26,5 εκατομμυρίων στόχο έχουν να στηρίξουν την ελληνική κοινωνία, και κυρίως τα πιο ευπαθή στρώματα. Αναλυτικά θα δοθούν επτά δωρεές στον τομέα Τέχνης και Πολιτισμού, οκτώ στον τομέα της Παιδείας και οκτώ στον τομέα της Υγείας και του Αθλητισμού και τέλος, το Ίδρυμα χρηματοδοτεί επτά νέα προγράμματα στον τομέα της Κοινωνικής Πρόνοιας.

n

Από τα σημαντικότερα προγράμματα είναι η αντικατάσταση των παλαιάς τεχνολογίας μηχανημάτων ακτινοθεραπείας (γραμμικοί επιταχυντές) σε επτά δημόσια νοσοκομεία της χώρας με νέους υπερσύγχρονους και μεγαλύτερης ακριβείας επιταχυντές.

Ο Ανδρέας Δρακόπουλος, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, δήλωσε: «Ο στόχος μας, με κάθε δωρεά που εγκρίνει το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος, είναι να προσπαθήσουμε να διασφαλίσουμε ότι θα επιτευχθεί το μέγιστο δυνατό όφελος για το κοινωνικό σύνολο και ιδίως για τους συνανθρώπους μας που χρειάζονται περισσότερη στήριξη. Ενώ πιστεύουμε ότι κάθε δωρεά είναι σημαντική, θα ήθελα να σταθώ σε μία από αυτές, τις πιο πρόσφατες δωρεές. Αναφέρομαι στην πρωτοβουλία χρηματοδότησης της αντικατάστασης των γραμμικών επιταχυντών σε δημόσια νοσοκομεία σε ολόκληρη την Ελλάδα… Ελπίζουμε ότι η αντικατάσταση των επτά γραμμικών επιταχυντών στα σημεία ύψιστης προτεραιότητας, σε δημόσια νοσοκομεία της χώρας, θα καλύψει μία επείγουσα ανάγκη στον τομέα της ογκολογίας στην Ελλάδα και θα συμβάλλει στην ανακούφιση συνανθρώπων μας που παλεύουν με τον καρκίνο».

n

Αυτή τη στιγμή στη χώρα μας αντιστοιχούν γύρω στα τρία μηχανήματα ανά ένα εκατομμύριο πληθυσμού, ενώ στην Ευρώπη ο αριθμός αυτός είναι γύρω στα έξι. 25.000 ασθενείς υπολογίζεται ότι χρειάζονται ακτινοθεραπεία . Από αυτούς 3.000 δεν έχουν πρόσβαση είτε λόγω κόστους, είτε γιατί το κοντινότερο Κέντρο Ακτινοθεραπείας βρίσκεται πολλές ώρες μακριά από τον τόπο διαμονής τους. Εν τω μεταξύ, ο μέσος όρος αναμονής είναι δύο μήνες.

Και ποια είναι η ποιότητα της ακτινοθεραπείας που λαμβάνουν οι ασθενείς; Οι επιταχυντές πρέπει να αντικαθίστανται ανά 10 χρόνια. Σήμερα, στην Ελλάδα το 67% του εξοπλισμού είναι τεχνολογίας άνω των 10 ετών. Η διαδικασία προμήθειας εξοπλισμού του Δημοσίου διαρκεί 3-5 χρόνια ανά μηχάνημα, που σημαίνει ότι στα επόμενα τρία χρόνια πάνω από το 80% του εξοπλισμού θα βρίσκεται σε κατάσταση end of life.

Είναι λοιπόν, εμφανές ότι η ανάγκη αντικατάστασης των επιταχυντών είναι επιτακτική, καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα για σύγχρονες τεχνικές θεραπείας.Τα νέα μηχανήματα προφυλάσσουν πολύ καλύτερα τους υγιείς ιστούς στοχεύοντας καλύτερα στον όγκο, ενώ ο χρόνος ανάρρωσης είναι πολύ μικρότερος και οι παρενέργειες πολύ λιγότερες. Το Ίδρυμα Νιάρχος πέραν της δωρεάς των μηχανημάτων σε επτά νοσοκομεία της χώρας, θα εκπαιδεύσει και το προσωπικό τους, έτσι ώστε να μπορούν να χειριστούν τα νέα μηχανήματα.

n

Στον τομέα του Πολιτισμού δίνεται έμφαση στην ενίσχυση νέων καλλιτεχνών με την υποστήριξη της δημιουργίας Ορχήστρας Νέων στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Επίσης, χρηματοδοτείται το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, το Frick Collection στη Ν. Υόρκη που κάνει αφιέρωμα στον El Greco και το Θρακικό Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού στην Αλεξανδρούπολη. Τέλος, στον τομέα της Παιδείας δίνεται πληθώρα υποτροφιών σε ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού όπως το Ίδρυμα Fulbright, τη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης, το Chatham House κ.α.