Αρχειο

Heaven's Voice Οι Έλληνες της Μπιενάλε

Πριν εφευρεθεί ο όρος της παγκοσμιοποίησης η τέχνη την περιείχε.

4741-35213.jpg
Δημήτρης Μαστρογιαννίτης
ΤΕΥΧΟΣ 270
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
7227-16429.jpg

Πριν εφευρεθεί ο όρος της παγκοσμιοποίησης η τέχνη την περιείχε. Περιδιαβαίνοντας τις 5 εκθέσεις της Μπιενάλε το συνειδητοποιείς, καθώς βλέπεις έργα καλλιτεχνών απ’ όλο τον κόσμο –και Ελλήνων, φυσικά– με τον ίδιο προβληματισμό.

Έργα εκατόν τεσσάρων καλλιτεχνών μετρήσαμε στις εκθέσεις (εκτός της Heaven Live), τριάντα ένα εξ αυτών  Έλληνες. Στην έκθεση «Το παγκόσμιο κέντρο ερωτήσεων» είδαμε έργα των Αλέξη Ακριθάκη, Κωστή Βελώνη, Άρη και Λάκη Ιωνά (The Callas)· στην έκθεση «Διότι η ευθεία οδός έχει χαθεί» του Αθανάσιου Αργιανά· στην «Εξαίσια απομόνωση, Αθήνα» των Αναστασίας Δούκα, Μίλτου Μανέτα, Χριστόδουλου Παναγιώτου, Άγγελου Πλέσσα και Em Kei· στο “Hotel Paradies” των Ζωής Γαϊτανίδου, Διονύση Καβαλλιεράτου, Βασίλη Καρούκ, Σαπρόφυτων, Χριστιάνας Σούλου, Αλέξανδρου Τζάνη, Σάββα Χριστοδουλίδη, αλλά και των Νάνου Βαλαωρίτη, Νίκου Γαβριήλ Πεντζίκη, Γιαννούλη Χαλεπά κι ενός άγνωστου λαϊκού καλλιτέχνη θεάτρου σκιών και στην «Πόσοι άγγελοι μπορούν να χορέψουν στο κεφάλι μιας καρφίτσας;» των Λυδίας Δαμπασίνα, Ανδρέα Κασάπη, Γιάννη Σκουρλέτη, Παναγιώτη Λουκά, Ντόρας Οικονόμου, Άγγελου Παπαδημητρίου, Νίνας Παπακωνσταντίνου, Omio, Κώστα Ρουσσάκη και Λέοντα Φραντζή. Την πρωτοκαθεδρία έχουν οι γεννημένοι τη δεκαετία του ’70 (11 καλλιτέχνες) και του ’60 (6 καλλιτέχνες), ενώ μεγαλύτεροι είναι οι Γιαννούλης Χαλεπάς (1851), Λέων Φραντζής (1889) και Νίκος Γαβριήλ Πεντζίκης (1908). Η πλειονότητα των έργων τους είναι κατασκευές/γλυπτά.  

Το ενδιαφέρον, επιπλέον, είναι πως μερικοί από αυτούς (π.χ. Αναστασία Δούκα, Ανδρέας Κασάπης, Παναγιώτης Λουκάς κ.ά.) θα πραγματοποιήσουν εργαστήρια για παιδιά ηλικίας 6 έως 10 ετών και θα δημιουργήσουν μαζί τους έργα σ’ ένα περιβάλλον εξοικείωσης με την τέχνη για τους μικρούς φίλους. Το project ονομάζεται «Μικροί άγγελοι» και θα πραγματοποιηθεί για 3 συνεχόμενα Σαββατοκύριακα. (Για πληροφορίες στο 210 5232.222) 

H Cosmote είναι χορηγός της Μπιενάλε. 

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ