Αρχειο

«Αυτό είναι ένα παγκάκι»

Ή μήπως μια κρεβατοκάμαρα;

4169-207182.JPG
Γιώργος Δημητρακόπουλος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
71955-144917.jpg

Η φιλανθρωπική ομάδα RainCity House στο Βανκούβερ μετατρέπει τα παγκάκια της πόλης σε χώρους προστασίας για τους άστεγους. Με σηματοδότηση και σκέπαστρα. Η RainCity Housing προσπαθεί μέσα από μια μεγάλη σειρά υποστηρικτικών δράσεων να συνεισφέρει στο ζήτημα αυτό. Αυτό είναι ένα μικρό δείγμα από τις δράσεις τους:

Τη μέρα στα παγκάκια διαβάζεται η σήμανση «Αυτό είναι ένα παγκάκι». Τη νύχτα οι επιγραφές «Αυτή είναι μια κρεβατοκάμαρα» ή «Βρείτε εδώ προστασία» φωσφορίζουν στο σκοτάδι ενώ στο σκέπαστρο σημειώνεται η διεύθυνση ενός καταλύματος της RainCity.

Eντελώς διαφορετικό από ό,τι συνέβη στο Λονδίνο όταν στις αρχές Ιουνίου μεταλλικά καρφιά τοποθετήθηκαν έξω από ένα πολυτελές κτίριο για την αποφυγή ανεπιθύμητων αστέγων. Παρόμοια τακτική ακολουθήθηκε έξω από ένα Tesco στο Λονδίνο ώστε να αποθαρρύνει «αντικοινωνικές» συμπεριφορές όπως το να πίνει και να καπνίζει κανείς έξω από το σουπερμάρκετ. Ακτιβιστές δεν άργησαν να τσιμεντώσουν τα καρφιά του Tέσκο ενώ με 120.000 υπογραφές απαίτησαν την αφαίρεσή τους κι έξω από το κτίριο. Ακόμη και ο Δήμαρχος Boris Johsnon χαρακτήρισε τα καρφιά, άσχημα κι ανόητα απαιτώντας να βγουν αμέσως. Μετά τη γενική κατακραυγή τα καρφιά έξω από το Tesco αφαιρέθηκαν.

Το παράδειγμα της RainCity δείχνει μια ελάχιστη λύση που μπορεί να δοθεί στο καθολικό και παγκόσμιο πρόβλημα αστέγων. Η βοήθεια στο να βρουν ένα καταφύγιο κι όχι η εγκατάλειψή τους στο δρόμο. Με αξιοπρέπεια.

 imageimageimageimage

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ