Αρχειο

Οι καλλιτέχνες αντεπιτίθενται: New Kids On the Block

  Μαργαρίτα Μυρογιάννη (Αθήνα, 1974). Απόφοιτος Slade School of Fine Art, 2008, και ΑΣΚΤ, 2005. Χρησιμοποιεί στις φωτογραφίες της πολλά αυτοβιογραφικά στοιχεία, αντλώντας την έμπνευσή της κυρίως από τα παιδικά παραμύθια, τα όνειρα, τη μαγεία και την ποίηση. Οι φωτογραφίες της είναι ένα εξπρεσιονιστικό παιχνίδι με το φως, όπου κυριαρχεί το μαύρο.

A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 270
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

  Μαργαρίτα Μυρογιάννη (Αθήνα, 1974). Απόφοιτος Slade School of Fine Art, 2008, και ΑΣΚΤ, 2005. Χρησιμοποιεί στις φωτογραφίες της πολλά αυτοβιογραφικά στοιχεία, αντλώντας την έμπνευσή της κυρίως από τα παιδικά παραμύθια, τα όνειρα, τη μαγεία και την ποίηση. Οι φωτογραφίες της είναι ένα εξπρεσιονιστικό παιχνίδι με το φως, όπου κυριαρχεί το μαύρο.

  Πάνος Φαμέλης (Αθήνα, 1979). Απόφοιτος μεταπτυχιακών σπουδών ΑΣΚΤ, 2008, και Αριστοτελείου Πανεπιστημίου  Θεσσαλονίκης, 2005. Εξερευνά τις ψυχολογικές ανησυχίες του ανθρώπου της πόλης. Μέσα σε πυκνές, επάλληλες στρώσεις λαδιού εγκαθίστανται οι σαρκικές επιθυμίες, η βία, η τρέλα, ο φόβος, οι εφιάλτες, η φθορά, η θνητότητα. Τα έργα του δρουν ως παρουσίες που παραπέμπουν σ’ ένα βαθύ στοχασμό περί ζωής μέσω του θανάτου.

  Μαριάννα Γκιόκα (Αθήνα, 1980). Απόφοιτος Pratt Institute NY, 2006, και ΑΣΚΤ, 2005. Η ζωγραφική της εμπνέεται από τους ρυθμούς της μεγαλούπολης. Αφετηρία της αποτελούν η αρχιτεκτονική και η πόλη, το συμπιεσμένο και πυκνά δομημένο αστικό περιβάλλον. Δημιουργεί νέες αφηγήσεις, σχόλιο για τις σύγχρονες πληθυσμιακές συγκεντρώσεις και τη μεταβολή των πόλεων σε ανοίκεια περιβάλλοντα και ταυτόχρονα μια προσωπική βιογραφία.

  Μάρω Φασουλή (Αθήνα, 1979). Απόφοιτος μεταπτυχιακών σπουδών ΑΣΚΤ, 2009, και ΑΠΘ, 2005. Η γλυπτική δουλειά της συνδυάζεται με σχέδια και φωτοτυπίες, και ασχολείται με το περίκλειστο και τη διαμονή. Δηλαδή τη σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ κτίσματος και ενοίκου, το ρόλο της διχοτόμησης του χώρου σε εξωτερικό και εσωτερικό και το ρόλο του τοίχου ως μεταβατικό στάδιο που δεν ανήκει αλλά ούτε στο μέσα ούτε και στο έξω.

  Ειρήνη Ευσταθίου (Αθήνα, 1980). Απόφοιτος μεταπτυχιακού ΑΣΚΤ, 2008, και BAF, Tufts University, Μέντφορντ, 2005. Την απασχολεί η ιστορία, όπως συνδέεται με τις προσωπικές της  εμπειρίες και το πολιτιστικό της υπόβαθρο. Ανοίγει διάλογο για το παρελθόν, περιγράφοντας μια ανεπίσημη εκδοχή των γεγονότων και κατασκευάζοντας μια αφήγηση που τοποθετείται έξω από τη γραμμική αντίληψη της ιστορίας.

  Γιάννης Γκανάς (Αθήνα, 1979). Απόφοιτος γλυπτικής στην ΑΣΚΤ, 2004. Ρίχνει την κριτική του ματιά πάνω σε ασήμαντα στοιχεία της καθημερινής ζωής που περνάνε απαρατήρητα: γραμμές του τρόλεϊ, ηλεκτρικά καλώδια, τηλεοπτικές κεραίες πάνω στα κτίρια. Σατιρίζει την κοινοτοπία της ζωής στην μεγαλούπολη κι αναδεικνύει την απειλή που εγκυμονεί το παράλογα διαμορφωμένο από τον ίδιο τον άνθρωπο περιβάλλον.

  Νίκος Βαρυτιμιάδης (Τσεχία, 1979). Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Απόφοιτος της Σχολής Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, 2006. Συνδυάζει αυτοβιογραφικά στοιχεία με τις πολιτικές του πεποιθήσεις και τις απόψεις του για επίκαιρα θέματα, όπως η αποξένωση, η βία, ο κοινωνικός αποκλεισμός, η δύναμη επιβολής, ο ρατσισμός, η πολιτική ταυτότητα, η θρησκεία.

  Αλέξανδρος Λάιος (Αθήνα, 1979). Απόφοιτος μεταπτυχιακού ΑΣΚΤ, 2009 και ΑΣΚΤ, 2005. «Μετακόμιση» ονομάζει την πιο πρόσφατη ενότητα δουλειάς του που περιλαμβάνει αντικείμενα - γλυπτά και σχέδια. Με τον όρο «Μετακόμιση» αναφέρεται κυρίως στη διαδικασία της μετακίνησης από ένα σημείο σε ένα άλλο –και κατά συνέπεια στον ενδιάμεσο χώρο που δημιουργείται – παρά στον προορισμό.

  Λεωνίδας Λιάμπεης (Αθήνα, 1976). Απόφοιτος ΑΣΚΤ, 2006, και MSc Πολιτική Θεωρία LSE, 2000. Εξετάζει θέματα που έχουν να κάνουν με τη διαπολιτισμικότητα και τη διαφορετικότητα, τις παραλλάξεις και τις διαφορές μεταξύ των κοινωνιών, το πώς οι άνθρωποι επηρεάζονται από το πολιτιστικό πλαίσιο μέσα στο οποίο ζουν και πώς αντίστροφα το συνδιαμορφώνουν.

  Κώστας Χριστόπουλος (Αθήνα, 1976). Απόφοιτος μεταπτυχιακών σπουδών ΑΣΚΤ, 2008, και ΑΣΚΤ, 2002. Χρησιμοποιεί ως πρωτογενή ύλη ευρήματα εικόνων. Οι εικόνες αυτές λειτουργούν για τον καλλιτέχνη σαν εποπτικά εργαλεία πρόσληψης της σύγχρονης πολιτικής και κοινωνικής πραγματικότητας, της ατομικής και συλλογικής ιστορικής μνήμης.

  Κοσμάς Νικολάου (Αθήνα, 1984). Απόφοιτος τμήματος πλαστικών τεχνών και επιστημών, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, 2009. Τα εικαστικά ενδιαφέροντά του εστιάζονται στη σύλληψη του αρχιτεκτονικού χώρου και γενικότερα στις μη υλικές διαστάσεις του ευρύτερου χωρικού πεδίου.