- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Το πιο σίγουρο πράγμα σε αυτή τη ζωή είναι ότι «Καλοκαίρι = Παγωτό». Μετράμε πόσα μπάνια έχουμε κάνει, αλλά σταματήσαμε να μετράμε πόσα παγωτά έχουμε φάει. Χάσαμε το λογαριασμό. Η πόλη είναι μια μεγάλη τζελατερία.
Στο ιστορικό κέντρο με ένα χωνάκι στο χέρι. Πήγαινε στο Mattonella κάτω στο Μοναστηράκι, ζήτα χειροποίητο παγωτό σύκο, παγωτό σόγιας και παγωμένο γιαούρτι με ευφάνταστα toppings και απόλαυσέ το με θέα την Ακρόπολη.
Παγωτό τριαντάφυλλο δοκίμασες; Το νέο ροζ δεν είναι φράουλα, έχει γεύση λουλουδένια και μεθυστική. Απαλό και ημίγλυκο, πιο light από τη φράουλα, πιο δυνατό από τη βανίλια, είναι σίγουρα εθιστικό. Οι καλύτερες εκδοχές του χωρίζουν την Αθήνα στα δύο. Στα Δυτικά η Μέλισσα το φτιάχνει με μαύρο τσάι και του δίνει μυστήριο, στα Βόρεια η Φύσις προσθέτει πάθος με αγριοκέρασο. Τι θα διαλέξεις; Εμείς και τα δύο.
Zillion’s, όπως Ιταλία. Στα βόρεια προάστια βρίσκεται μια τζελατερία από τις λίγες. Διάλεξε μία από τις 29 γεύσεις και απόλαυσε ένα από τα καλύτερα παγωτά της πόλης φτιαγμένο από 100% φυσικές πρώτες ύλες, φρέσκο γάλα και πραγματικά φρούτα. Εμείς αγαπάμε τη μεθυστική gianduja, το εκπληκτικό φιστίκι και την αξεπέραστη βανίλια του.
Παγωτό-στολίδι γίνεται; Ναι, λέει η Magic, που μας εξέπληξε με το Magic Pleasure Store το οποίο άνοιξε από τώρα και για λίγους μήνες στην Κολοκοτρώνη. Έχουμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε τρία είδη σοκολάτας (γάλακτος, υγείας, λευκή) και σε μια τεράστια ποικιλία από toppings. Από τα πιο δημοφιλή είναι τα καραμελάκια που σκάνε στο στόμα, η αποξηραμένη φράουλα και τα μικρά λαχταριστά κομματάκια brownies.
Μερικά πράγματα πρέπει να μένουν παραδοσιακά και η οικογένεια Δοξάκη, των Εσκιμώ, ξέρει από διαχρονικές αξίες. Καϊμάκι πολίτικο με τρία είδη γάλακτος (πρόβειο-κατσικίσιο-αγελαδινό), μαστίχα Χίου και σαλέπι και καϊμάκι με βύσσινο. Όλα όσα μας έμαθαν τα γλυκά των γιαγιάδων μας σε ένα παγωμένο μπολάκι που σερβίρεται ίδιο από το ’34. Οι λιτοδίαιτοι δοκιμάστε σορμπέ λεμόνι με φυσικό χυμό λεμονιού ή παρφέ σοκολάτας υγείας με καβουρδισμένα αμύγδαλα.
Για παράδοση μιλάει και η Δωδώνη, που μπορεί σήμερα να την ξέρουμε σαν μεγάλη αλυσίδα, ξεκίνησε όμως από γαλακτοπωλείο στην Κυψέλη πριν από 46 χρόνια. Τα νέα είναι ότι στην τεράστια γκάμα των γεύσεών της πρόσθεσε άρωμα καλοκαιρινής Ελλάδας, με γεύσεις από καλοκαιρινά φρούτα και μαστίχα με ρόδι και παστέλι. Αν, πάλι, έχεις βρει την αγαπημένη σου γεύση Δωδώνη και δεν την αλλάζεις με τίποτα, δες την αλλιώς: με μπισκότα, μέλι ή καραμελωμένα αμύγδαλα και choco chips με ζεστή σοκολάτα για όσους το προτιμούν καυτό. Ό,τι και να πούμε είναι λίγο(τικό).
Παγωτό εκμέκ και καϊμάκι πολίτικο; Σίγουρα στη Χαρά στα Πατήσια. Ή, μάλλον, δύο χαρές. Την πρώτη φορά που θα πας δοκίμασε τις παραδοσιακές γεύσεις. Τη δεύτερη παράγγειλε Σικάγο, απλά το κλασικό αμερικάνικο παγωτό-όνειρο σε απανωτές κουταλιές.
Για Αμερική είπαμε και θυμηθήκαμε τον Ben και τον Jerry. Στην αρχή ήταν δύο αμερικανάκια που αποτύγχαναν συστηματικά σε ό,τι έκαναν στη ζωή τους, έπειτα ανακάλυψαν ότι και οι δύο αγαπούν το παγωτό. Η πρώτη τους τζελατερία άνοιξε σε ένα εγκαταλελειμμένο βενζινάδικο, όπου έφτιαχναν παγωτό από γάλα και κρέμα. Γρήγορα έγιναν γνωστοί στη γειτονιά, η οποία σύσσωμη λάτρεψε τα μεγάλα κομμάτια σοκολάτας, φρούτων και καραμελωμένων ξηρών καρπών που χρησιμοποιούσαν. Σήμερα βρίσκουμε το παγωτό τους σε country style κυπελλάκια σε πολλά ψυγεία της Αθήνας.
Στην Αμερική και πάλι, αυτή τη φορά στους δρόμους της Νέας Υόρκης, πριν 40 χρόνια, ο νεαρός τότε επιχειρηματίας Reuben Mattus πουλούσε το παγωτό του σε τρεις γεύσεις: βανίλια, σοκολάτα και καφέ. Σήμερα έχει τα πασίγνωστα Häagen-Dazs, που τώρα κυκλοφορούν και με γεύση πράσινο τσάι. Ξεκίνα να ψάχνεις ψυγεία.
Πίσω στη δική μας πρωτεύουσα και στον Πειραιά, που έχει το δικό του μυστικό. Το κολασμένο ποτήρι εκμέκ καϊμάκι με ατελείωτο γλυκό βύσσινο προσγειωμένο στο μαλακό, χειροποίητο παγωτό. Στη Στάνη θα απολαύσετε και ρετρό ατμόσφαιρα, ταιριαστή με τις παραδοσιακές, παγωμένες γεύσεις.
Μπορεί το παγωτό να γίνει γκουρμέ; Ρωτήστε στο Kayak, που έχει βάλει στο μενού του παγωτό ντομάτας, sorbet γλυκάνισου, σαμπάνιας, μπίρας, παγωτά με αλκοόλ και μπαχαρικά και πολλές ακόμα soft and frozen πρωτότυπες νοστιμιές. Αν κάνεις δίαιτα δεν χρειάζεται να κόψεις (και) το παγωτό. Εδώ θα πάρεις λίγες θερμίδες χάρη στη σειρά sugar free και τις βιολογικές γεύσεις, που πρώτη ξεκίνησε η εταιρεία. Έλα να δοκιμάσεις βιολογική γρανίτα φράουλα και βανίλια Μαδαγασκάρης, πολύ ωραίους καφέδες επίσης και γλυκά.
Παγωτό μουστάρδα έχεις ξανακούσει; Δεν είναι αυτό που νομίζεις. Πρόκειται για παγωτό με μια μείξη από κρέμα, καραμέλα, θυμαρίσιο μέλι, πρόβειο γάλα και αμύγδαλα, που έχει ένα πορτοκαλί-μουσταρδί χρώμα. Πίσω από αυτό το κολασμένο εγχείρημα κρύβεται η Τούλα στο Παγκράτι, που είναι και η μοναδική που το φτιάχνει.
Nirvana, όχι το γκρουπ αλλά το αγαπημένο παιδί της οικογένειας Nestle, που κυκλοφόρησε καινούργια κατηγορία γεύσεων: Nirvana Pleasures of the World. Τα καλύτερα ταξίδια γίνονται με τις αισθήσεις. Μόλις γυρίσεις, δοκίμασε και την ολοκαίνουργια crème brulee. Με δική σου ευθύνη.
Μια και πιάσαμε τα γλυκά, ας μιλήσουμε για σοκολάτα. Τη Max Perry τη μάθαμε από τις σοκολάτες και τα τρουφάκια. Λαχταριστά και χειροποίητα, την ίδια φιλοσοφία ακολουθεί και στο παγωτό, που κυκλοφορεί σε τρεις υπέροχες γεύσεις: toffee-caramel, stratsiatella, pistachio και καϊμάκι. Μας κακομαθαίνετε, κύριε Perry.
Πρέπει να φας για να καταλάβεις πόσα πράγματα μπορούν να χωρέσουν σε ένα μικρό φούξια κουτί. Παγωτό και γιαούρτι φτιαγμένα με ελληνικό παστεριωμένο γάλα και φρέσκα υλικά κάνουν τα κουτάκια Chillbox ένα από τα καλύτερα μικρά πράγματα στην πόλη. Το παγωτό του προσφέρεται άφθονο στις κλασικές γεύσεις, ενώ στο ολόφρεσκο frozen yogurt μπορείς να ρίξεις ό,τι toppings θέλεις και να σπάσεις τη μονοτονία της τέλειας σιλουέτας του καλοκαιριού.
Parli Italiano? Όποια και να είναι η απάντηση, μ’ αυτές τις γεύσεις θα παραμιλάς ιταλικά. 43 λαχταριστές συνταγές βασισμένες στις αντίστοιχες ιταλικές, το Vero Gelato Italiano το βρίσκεις σε πολλά καταστήματα σε όλη την Αθήνα, το καθένα με τις δικές του σπεσιαλιτέ. Σ’ αυτό της Σολωμού, στο χώρο του παλιού «Dasein», στεγάζεται ήδη από το φετινό Φεβρουάριο η Βιβλιοθήκη Βολανάκη, γεγονός που το καθιστά το πρώτο αθηναϊκό παγωτατζίδικο για βιβλιοφάγους.
Για συνδυασμό παράδοσης και vintage εμφάνισης υπάρχει ο Κρίνος. Παραδοσιακό ζαχαροπλαστείο του κέντρου με φημισμένο παγωτό μηχανής, σαν αυτά που τρώγαμε παιδιά – νιώθεις την ίδια προσμονή καθώς το αφράτο παγωτό σχηματίζει λαχταριστές δίνες μέσα στο χωνάκι και πληρώνεις μόλις €1,70.
Τον Δεληολάνη τον ξέρουμε όλοι. Γνωρίζεις όμως ότι χρησιμοποιεί για την παρασκευή των παγωτών του φρέσκο αγελαδινό και πρόβειο γάλα, καθώς και βιολογικά αβγά; Κι επίσης ότι τα δύο καταστήματά του λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο – πληροφορία που μπορεί να αλλάξει τον καλοκαιρινό σου βιορυθμό; Και γίνεται καλύτερο: στις γεύσεις του έχουν προστεθεί φέτος το παγωτό pecan με σφένδαμο και το sorbet Mojito με φύλλα από δυόσμο. Τρέχουμε!
Διευθύνσεις
Zillion’s Διονύσου 69, Κηφισιά, 210 6201211
Magic Pleasure Store Κολοκοτρώνη 2-5 & Βουλής
Max Perry Μεθώνης 34, Πειραιάς, 210 4206544-5
Εσκιμώ Θηβών 309, Αιγάλεω, 210 5693448
Δωδώνη Σαπφούς 112 & Αγ. Δημητρίου 1, Καλλιθέα, 210 9517362
Kayak Μεταξά 24-26 & Ζησιμοπούλου 9, Γλυφάδα, 210 8949130
Χαρά Πατησίων 339, 210 2287266
Ben & Jerry’s Golden Hall, Λ. Κηφισίας 37, 210 6820455
Chill box Ερμού & Ευαγγελίστριας 2, 213 0240988
Μέλισσα Εθν. Μακαρίου 43, Περιστέρι, 210 5711055, www.melissa.gr
Φύσις Λ. Μεσογείων 450, Αγ. Παρασκευή, 210 6090740, www.fisis.eu
Τούλα Ευτυχίδου 41, Παγκράτι, 210 7218255
Mattonella Ερμού 82, πλ. Μοναστηρακίου, Μοναστηράκι
Ζαχαροπλαστείο Valentino Ι. Δραγάτση 14, πλατεία Κοραή, Πειραιάς
Vero Gelato Italiano Σολωμού 12, Εξάρχεια
Κρίνος, Αιόλου 87, 210 3216852
Δεληολάνης Λ. Συγγρού 100, 210 8983000, Κυπρίων Ηρώων 50, Ηλιούπολη, 210 8983001