- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Συνέντευξη της Μαρίας Δαμανάκη, υποψήφιας του ΠΑΣΟΚ στη Β΄ Αθήνας, στον Προκόπη Δούκα
«Διαφάνεια και αξιοκρατία στον πολιτισμό»
Η Μαρία Δαμανάκη υποστηρίζει ότι το κόμμα της θα κινηθεί με συναίνεση – κι ότι θέτοντας υψηλούς στόχους μπορεί να πετύχει καλύτερα. Απαντάει επίσης για το μεταναστευτικό και για τις προτεραιότητες στον πολιτισμό, αν το κόμμα της κυβερνήσει.
Μπορούν να γίνουν πραγματικές τομές, χωρίς ευρύτερη συναίνεση και κυβερνήσεις συνεργασίας; Κι αν όχι, με ποιους θα ήταν χρήσιμο να συνεργαστείτε; Είναι κοινό μυστικό πως οι τομές απαιτούν συγκρούσεις με μεγαλύτερα ή μικρότερα συμφέροντα. Έχουν συνεπώς ανάγκη ευρείας κοινωνικής στήριξης και αποδοχής. Η συναίνεση της ευρύτερης δυνατής πλειοψηφίας των πολιτών είναι λοιπόν το μείζον. Η πολιτική συναίνεση έπεται, αλλά είναι επίσης σημαντική. Όταν επιτυγχάνεται, βοηθάει. Στο «διά ταύτα»: ο Γιώργος Παπανδρέου έχει με σαφήνεια διατυπώσει τη νέα πολιτική συνεργασιών του ΠΑΣΟΚ στη βάση αρχών και προγραμματικών δεσμεύσεων, που απευθύνεται σε όλες τις δυνάμεις του ευρύτερου προοδευτικού χώρου. Έχει μάλιστα δεσμευθεί ότι θα προωθήσουμε αυτή την πολιτική ανεξάρτητα από το εκλογικό ποσοστό αυτοδυναμίας που θα συγκεντρώσει το ΠΑΣΟΚ στις 4 Οκτωβρίου.
Τι απαντάτε στους ψηφοφόρους που δυσπιστούν σφόδρα ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει έτσι εύκολα «Δανία του Νότου» και μάλιστα εν μέσω οικονομικής κρίσης; Απαντώ πως η Ελλάδα βεβαίως δεν μπορεί να γίνει εύκολα Δανία. Μπορεί, όμως. Με όραμα, σχέδιο και σκληρή δουλειά. Και πάντως όταν βάζεις τον πήχη ψηλά, πας κάπου καλύτερα. Όταν τον βάζεις χαμηλά, δεν πας πουθενά.
Ποιο είναι το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ για το χειρισμό των μεταναστών και τα προβλήματα γκετοποίησης που δημιουργούνται σε πολλές περιοχές της Αθήνας; Σήμερα, με πρόχειρες εκτιμήσεις των αρμοδίων –επίσημη καταγραφή δεν υπάρχει από το 2001 κι έπειτα–, το σύνολο των μεταναστών στην Ελλάδα ξεπερνά το ένα εκατομμύριο. Η νέα αυτή κατάσταση χρειάζεται συνδυασμό στοχευμένων πολιτικών. Το ΠΑΣΟΚ προτάσσει την ένταξη των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία και προβλέπει διαδικασίες νομιμοποίησης, διασφάλιση των δικαιωμάτων τους στην παιδεία, την υγεία και την κοινωνική ασφάλιση, συμμετοχή τους στα κοινά. Έχουμε επεξεργαστεί επίσης ένα επιχειρησιακό πρόγραμμα χρηματοδότησης, ανάταξης και ανάπτυξης για τους δήμους που έχουν έντονο πρόβλημα γκετοποίησης. Στόχος είναι να συνδυαστεί η κοινωνική ένταξη των μεταναστών με τη διασφάλιση συνθηκών ασφάλειας για τους κατοίκους των περιοχών αυτών. Σε κάθε περίπτωση, η εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας είναι αναγκαία. Δεν μπορεί να εκχωρηθεί στη ΝΔ και τον κ. Καρατζαφέρη.
Είστε πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για τον πολιτισμό. Αν ο κύριος Παπανδρέου σάς αναθέσει το Υπουργείο Πολιτισμού, ποιες θα είναι οι προτεραιότητές σας; To θέμα δεν είναι προσωπικό και ευτυχώς. Το ΠΑΣΟΚ διαθέτει –και είμαι περήφανη γι’ αυτό– συγκεκριμένο πλαίσιο στρατηγικής και προτάσεων για τον πολιτισμό, που αποτελεί προγραμματική προεκλογική του δέσμευση. Δεσμεύει όλους όσοι κληθούν, να το κάνουν πράξη. Οι αναγνώστες της ATHENS VOICE μπορούν εύκολα να το βρουν στη σελίδα του ΠΑΣΟΚ στο διαδίκτυο. Το πρόγραμμα αυτό βλέπει τον πολιτισμό όχι ως πεδίο παθητικής κατανάλωσης προϊόντων, αλλά ως αναπτυξιακή παραγωγική δύναμη και συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας. Σέβεται και αναδεικνύει την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου, αλλά δεν περιορίζεται στη συνήθη αρχαιολατρεία. Ενισχύει τη σύγχρονη δημιουργία και αναδεικνύει τον πολιτισμό της καθημερινότητας, που αφορά στην ποιότητα ζωής όλων μας. Βασική μας προτεραιότητα είναι η καθιέρωση κανόνων σε όλες τις επιλογές του Υπουργείου Πολιτισμού, με διαφάνεια, δημοσιοποίηση όλων των στοιχείων και αξιοκρατία. Θέλουμε να θέσουμε οριστικά τέρμα στην ευνοιοκρατία και τη διοχέτευση πόρων στους φίλους του εκάστοτε υπουργού ή στις αισθητικές του προτιμήσεις. Έχουμε δεσμευτεί επίσης για την κατάθεση νέου νομοσχεδίου με ρυθμιστικό πλαίσιο για τον κινηματογράφο.
Η κυβέρνηση είχε και ορισμένες επιτυχίες στον πολιτισμό, π.χ. στην ηγεσία του Φεστιβάλ Αθηνών ή στην ολοκλήρωση του Μουσείου της Ακρόπολης. Πώς κρίνετε το έργο της σε αυτούς τους τομείς και τι πιστεύετε ότι πρέπει ν’αλλάξει; Το Φεστιβάλ Αθηνών πράγματι έχει να επιδείξει αξιόλογο έργο, που πιστώνεται πρώτ’ απ’ όλα στους διακεκριμένους συντελεστές του. Θέλουμε να το στηρίξουμε, ώστε να συνεχίσει και να αναπτύξει τη δημιουργική πορεία του. Όσο για το Μουσείο της Ακρόπολης, που ασφαλώς υπερβαίνει τη ΝΔ, πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη, ώστε να κατακτήσει στην πράξη διαρκή θέση ανάμεσα στα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου και να αποτελέσει τη ναυαρχίδα για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα. Και ασφαλώς αυτά δεν μπορούν να συμβούν με παρεμβάσεις όπως η λογοκρισία του φιλμ του Κώστα Γαβρά από το βίντεο του μουσείου, που είδαμε προσφάτως να επιχειρείται από τον κ. Σαμαρά.
Συνέντευξη του Σπύρου Βούγια, υποψήφιου του ΠΑΣΟΚ στην Α΄ Θεσσαλονίκης, στον Προκόπη Δούκα
«Η διαφθορά ανθίζειπάνω στα ερείπια των αξιών»
Ο Σπύρος Βούγιας υποστηρίζει ότι το κόμμα του μπορεί να καταπολεμήσει τη διαφθορά και να δώσει έναν άλλον, οικολογικό προσανατολισμό στην ανάπτυξη της χώρας. Κρίνει και επικρίνει όσα έγιναν ή παραλείφθηκαν στην ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και πιστεύει ότι αν το ΠΑΣΟΚ τολμήσει τομές, το όραμα για μια «άλλη» πόλη είναι εφικτό.
Πώς κρίνετε την κατάρτιση των ψηφοδελτίων του ΠΑΣΟΚ και την απουσία τόσων στελεχών από αυτά – περισσότερα ίσως και από της ΝΔ; Εσείς θα συμπεριλαμβάνατε τον κύριο Σημίτη ή τον κύριο Πάχτα; Δεν έκανα κριτική στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων ακόμη και όταν δεν συμπεριλαμβανόμουν σ’ αυτά, το 2004 για παράδειγμα. Γι’ αυτά κρίνονται από τους πολίτες ο πρόεδρος και τα στελέχη που συγκρότησαν τις σχετικές επιτροπές. Εγώ, ούτε μπορούσα ούτε θα ήθελα να ήμουν στην πολύ δύσκολη θέση τους.
Το κόμμα σας επαγγέλλεται τον τερματισμό της συναλλαγής και της διαφθοράς – πληγές και της ακαδημαϊκής κοινότητας, της οποίας είστε μέλος ως καθηγητής. Πώς θα μας πείσετε ότι μπορείτε να δώσετε λύση στο πρόβλημα; Η διαφθορά και η συναλλαγή δεν τερματίζονται μόνο με εξαγγελίες και δεσμεύσεις. Σε ένα βαθμό είναι σύμφυτες με την ατελή φύση του ανθρώπου, αλλά αναπτύσσονται φυσικά περισσότερο εκεί που δεν υπάρχει θεσμική προστασία, κράτος δικαίου, παιδεία και πολιτισμός. Στην ουσία ανθίζουν πάνω στα ερείπια των αξιών, στην απουσία του νοήματος και στην αποσύνθεση των κοινωνικών σχέσεων που διακρίνουν την εποχή μας. Ωστόσο, σ’ αυτήν την προεκλογική εκστρατεία ο Γιώργος Παπανδρέου έδωσε ένα σαφές δείγμα γραφής, μιλώντας, με «καθαρό βλέμμα» και «καθαρά λόγια» για «καθαρά χέρια». Προειδοποίησε ακόμη «τα κοστούμια που θα μείνουν στην ντουλάπα», τους καρεκλοκένταυρους και τα τρωκτικά που προσεγγίζουν κάθε εξουσία, πως δεν θα βρουν αυτή τη φορά πρόσφορο έδαφος. Αποφάσισε να μη διαφημιστεί με γιγαντοαφίσες για να αποκλείσει την οικονομική εξάρτηση του κινήματος από επιχειρηματίες. Τελικά, αυτή είναι και η απάντηση στην ερώτησή σας: Η αυτονομία της πολιτικής από τα οικονομικά, κατασκευαστικά και εκδοτικά συμφέροντα.
Τι απαντάτε στους ψηφοφόρους που δυσπιστούν σφόδρα ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει έτσι εύκολα «Δανία του Νότου» – και μάλιστα εν μέσω οικονομικής κρίσης; Μα, η οικονομική κρίση θα ξεπεραστεί μόνο με βιώσιμη ανάπτυξη, επενδύσεις στην «πράσινη οικονομία» και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Παράλληλα είμαστε υποχρεωμένοι (αλλά και το επιθυμούμε) να μειώσουμε τουλάχιστον κατά 20% τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2020, να στραφούμε δηλαδή προς την παραγωγή ενέργειας από εναλλακτικές και ανανεώσιμες πηγές. Δεν υπάρχει χώρα που να διαθέτει τόσο φως από τον ήλιο, νερό και ανέμους, όπως η Ελλάδα. Με σεβασμό, λοιπόν, στις τοπικές κοινωνίες, σοβαρότητα και οργανωμένο σχεδιασμό, μπορεί η χώρα μας να παράγει άφθονη, φθηνή και καθαρή ενέργεια για να καλύψει ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό των αναγκών της, να απεξαρτηθεί από τις εισαγωγές πετρελαίου και να συμβάλει στην παγκόσμια προσπάθεια κατά των κλιματικών αλλαγών.
Ως συγκοινωνιολόγος, κρίνετε τα όσα έχουν εξαγγελθεί και πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη τα τελευταία πέντε χρόνια. Ποια θεωρείτε ότι πρέπει να συνεχιστούν και ποια να αλλάξουν; Πολλά έχουν εξαγγελθεί και ελάχιστα έχουν πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη τα τελευταία χρόνια. Ξεκίνησε, βέβαια, το μετρό με πολύ αργούς ρυθμούς και τριτοκοσμικά εργοτάξια. Σήμερα, έχει κατασκευαστεί το 10% του μήκους του στο 50% του προβλεπόμενου χρόνου κατασκευής του. Ονειρεύτηκα, μελέτησα και αγωνίζομαι εδώ και πολλά χρόνια για μια πόλη με σύγχρονο τραμ, θαλάσσια αστική συγκοινωνία, ελεύθερα ποδήλατα σε δίκτυο ποδηλατοδρόμων, καθαρά λεωφορεία με αποκλειστικές λωρίδες, ζών και των ΑΜΕΑ. Με μεταφορά της ΔΕΘ εκτός κέντρου, επιλεγμένες αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις και ανάπλαση σε κάθε γειτονιά. Με λαμπερό φεστιβάλ κινηματογράφου, ευρωπαϊκά βραβεία θεάτρου, συναυλίες τζαζ και κλασικής μουσικής στις αίθουσες και στο δρόμο. Ένα ελάχιστο δείγμα τέτοιων μικρών ανασχηματισμών της πόλης παρουσιάζουμε εδώ και λίγο καιρό και στην ATHENS VOICE. Η υποψηφιότητά μου αποκτά για μένα ουσιαστικό νόημα μόνο μέσα από την προώθηση αυτών των σχεδίων για τη Θεσσαλονίκη, που το 2012 γιορτάζει 100 χρόνια από την απελευθέρωσή της.
Οι συμπολίτες σας έχουν χορτάσει από υποσχέσεις, τις τελευταίες δεκαετίες και διαμαρτύρονται για την παράλειψή τους από την κεντρική αναπτυξιακή πολιτική. Τι είναι αυτό που μπορεί να αλλάξει το ΠΑΣΟΚ, αν εκλεγεί στην κυβέρνηση; Όταν το ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν τόλμησε να προχωρήσει σε τομές και γενναίες μεταρρυθμίσεις, κέρδισε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. ΕΣΥ, ΑΣΕΠ, ΚΕΠ, Καποδίστριας, ήταν κάποιες απ’ αυτές, που όμως δεν συνεχίστηκαν τολμηρά, με αποτέλεσμα να υπάρξουν μεγάλες καθυστερήσεις στην περιφερειακή ανάπτυξη. Τώρα απαιτείται άμεσα να εφαρμοστεί το μεγάλο σχέδιο για την αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων προς τις αιρετές πλέον περιφέρειες, που συγκροτούνται με αναπτυξιακά κριτήρια και σχεδιάζουν τοπικά το μέλλον των διαφόρων περιοχών της χώρας. Η μεγάλη αυτή μεταρρύθμιση συνδυάζεται επίσης με ένα διαφορετικό εκλογικό σύστημα που αποκλείει τις πελατειακές σχέσεις και βοηθά την πολιτική να ξαναβρεί το χαμένο της νόημα. l