Αρχειο

Τιμητική διάκριση για την στήλη Eco Voice της A.V.

Με το βραβείο Περιβαλλοντικής Ευαισθησίας ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
69757-140689.JPG

Με το βραβείο Περιβαλλοντικής Ευαισθησίας ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ τιμήθηκε χτες, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, η στήλη Eco Voice της Βασιλικής Γραμματικογιάννη στην Athens Voice για τη συνεισφορά της στην αντικειμενική ενημέρωση σε θέματα περιβάλλοντος. Τα Βραβεία ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ θεσμοθετήθηκαν το 2005 από τον Εθελοντικό Οργανισμό για το Αστικό Περιβάλλον ECOCITY, ενώ από του χρόνου τα Βραβεία ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ θα αποτελούν ευρωπαϊκό θεσμό με έδρα την Ελλάδα.

Λίγα λόγια για τη στήλη

Με το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, που έφερε στην επιφάνεια και τη διάβρωση θεσμών και αξιών, στην A.V αντιληφθήκαμε ότι επρόκειτο για μια δύσκολη περίοδο που ενείχε όμως τα σπέρματα της νέας Ελλάδας. Ένα διαφορετικό αναπτυξιακό μοντέλο βασισμένο στα ελληνικά πλεονεκτήματα που δεν είναι άλλα από το περιβάλλον και τον πολιτισμό της χώρας μας, ήταν εφικτό. Αν ο υπερδανεισμός χρημάτων μας έφερε σε αυτή τη κατάσταση, η πλεονεξία και ο υπερδανεισμός φυσικών πόρων που μας οδηγεί; Έτσι γεννήθηκε το 2010 η Eco Voice.

Η απαρχαιωμένη ιδέα ότι το περιβάλλον δρα ως τροχοπέδη στην ανάπτυξη αποδομείται μέσω της στήλης από την ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος και του πολιτισμού της χώρας ως συστατικά στοιχεία της ύπαρξης και της ευημερίας της. Η ευαισθητοποίηση των πολιτών για το περιβάλλον και ο ρόλος μας σ’ ένα κόσμο που αλλάζει είναι το βασικό ζητούμενο της στήλης.

Η πολιτική επικαιρότητα για την αειφόρο ανάπτυξη και το πώς θα οικοδομήσουμε βιώσιμες πόλεις, ζητήματα δόμησης, ενεργειακής εξοικονόμησης και αναβάθμισης των κτιρίων, κλιματική αλλαγή και περιβαλλοντικοί πρόσφυγες, αλληλεγγύη και ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, φυσικοί πόροι και βιοποικιλότητα, περιβαλλοντικά εγκλήματα και επιπτώσεις στην υγεία, διαχείριση απορριμμάτων και βελτίωση της αστικής κινητικότητας αλλά και αναφορές στις καλές πρακτικές και στην κοινωνία των πολιτών είναι μερικά από τα θέματα που έχει αναδείξει η στήλη ecovoice από το 2010 μέχρι σήμερα.

n

Η Πρόταση

Το γεγονός ότι η πρόταση για την βράβευση της στήλης ήρθε όχι από φορείς ή οργανώσεις αλλά από το αναγνωστικό κοινό, επιβεβαιώνει ότι η στήλη κατάφερε να επιτελέσει το σκοπό της. Αυτό μας δίνει ιδιαίτερη χαρά και κουράγιο να συνεχίσουμε ενώ συγχρόνως μας επιφορτίζει με την υποχρέωση της συνέπειας και της συνέχειας.

Το Αγαλματίδιο

Το «ΔΕΝΔΡΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ» έργο του γλύπτη Αχιλλέα Βασιλείου συμβολίζει την αθανασία της Φύσης. «κάθε χρόνο το πριονίζουν οι Καλικάντζαροι χωρίς ποτέ να μπορέσουν να το κόψουν» αναφέρει ο καλλιτέχνης. Το γλυπτό αναδεικνύει το μεγαλείο της φύσης. Από τον ήλιο που ζωογονεί, τα πουλιά που ξεκουράζονται στα φυλλώματα του μα και τα αγαθά που μεταφέρουν σε όλα τα πλάσματα της Γης. Ελεύθερα. Πλάι στον κορμό, κοντά στη Γη, το γρανάζι συμβολίζει τη συμπόρευση της τεχνολογίας με τη φύση που πρέπει να είναι παράλληλη και όχι αντίθετη, «με φιλία και αρμονία» επισημαίνει ο καλλιτέχνης. Το έδαφος και το νερό της θάλασσας στη βάση του αγαλματίδιου συμβολίζει την ατέλειωτη πότιση του. Και το άλας. «Δηλαδή, την ουσία της ζωής που το δέντρο μας παρέχει».

n

Η Τελετή

Στην αριστοτεχνικά διακοσμημένη Μεγάλη Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών απονεμήθηκαν τα βραβεία ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ. Την τελετή παρουσίασαν οι Εταίροι του ECOCITY Έρη Μπιζάνη, Θάνος Ζαφειρόπουλος και Χριστιάνα Πειρασμάκη. Τη σκηνοθετική επιμέλεια είχε ο Νίκος Κροντηράς ενώ η πολυβραβευμένη χορωδία Ambitus του Λεόντειου Λυκείου Νέας Σμύρνης χάρισε υπέροχες μελωδικές στιγμές υπό τη διεύθυνση της διακεκριμένης μαέστρου Κατερίνας Βασιλείου.


Στην κεντρική φωτό η Βασιλική Γραμματικογιάννη

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ