Αρχειο

Αν η Σελήνη ήταν τόσο κοντά (video)

Δεν θα ζούσαμε για να απολαύσουμε το θέαμα

34908-78612.JPG
Γιάννης Τσάκαλος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
69233-139540.jpg

Πώς θα φαινόταν η Σελήνη από τη Γη, αν βρισκόταν στην ίδια απόσταση με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, δηλαδή στα 420 χιλιόμετρα;

Ένας ειδικός στα ψηφιακής εικόνας και λάτρης της αστρονομίας ειδικεύεται στη δημιουργία σχετικών βίντεο και το συγκεκριμένο είναι πολύ εντυπωσιακό. Ο δημιουργός δεν έφερε απλά κοντά τη Σελήνη, υπολόγισε με ακρίβεια όλες τις παραμέτρους, όπως η απόσταση και το φως.

Δείτε το βίντεο

Ο αστρονόμος Φιλ Πλέιτ εξηγεί: «Σε αυτή την απόσταση θα είχαμε παγκόσμια πλημμύρα λόγω παλιρροιακών κυμάτων -ύψους αρκετών χιλιομέτρων- που θα σάρωναν τον πλανήτη κάθε 90 λεπτά. Ο πυρήνας της Γης θα υπερθερμαινόταν, με επακόλουθο ηφαιστειακή δραστηριότητα και σεισμούς επιπέδου “αποκάλυψης”. Η μεγάλη θερμοκρασία πιθανόν να εξάτμιζε τους ωκεανούς και η λάβα θα αντικαθιστούσε το νερό».

Συμπέρασμα: Θα ήμασταν νεκροί και θα χάναμε το θέαμα. Αυτό που περιγράφει ο Πλέιτ μοιάζει αρκετά με αυτό που θα αρχίσει να συμβαίνει στη Γη σε περίπου 1-1,5 δις χρόνια, όταν ο Ήλιος θα αρχίσει να πλησιάζει τον πλανήτη μας.

Ένα ακόμα εντυπωσιακό βίντεο του ιδίου δείχνει πώς θα ήταν αν αντικαθιστούσαμε τη Σελήνη στον νυχτερινό ουρανό, με άλλους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος. Έχουμε δημοσιεύσει παλαιότερα ανάλογο φωτογραφικό πρότζεκτ αλλά το συγκεκριμένο βίντεο είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό καθώς συνδυάζεται με «ζωντανό» περιβάλλον. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ