Αρχειο

Φιλάνθρωπο Όπλο

Μια performance για την επόμενη μέρα του Κακού

A.V. Guest
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Του Ζαφείρη Νικήτα

Η προέλευση: Το φιλάνθρωπο όπλο δεν θα υπήρχε χωρίς το αριστουργηματικό μυθιστόρημα με τίτλο «Ιστορία» του Γ. Γιατρομανωλάκη. Ένα βιβλίο που ξετυλίγοντας την ιστορία ενός φόνου θίγει ό,τι κατατρέχει τον άνθρωπο από γεννήσεως κόσμου. Εξουσία και δικαιοσύνη. Θάνατος κι επάνοδος. Πένθος και αγάπη.

Πρώτες σημειώσεις: Κοιτάζω τις πρώτες σημειώσεις για το «Φιλάνθρωπο όπλο». Λέξεις κλειδιά, φράσεις αινίγματα: ο εξώφθαλμος ύπνος, η τεχνική συγκόλληση του χρόνου, το μετάξι της Αγάπης, το σύνθετο πένθος, τα κατοικίδια του νου. Στόχος πρώτος: η αποκέντρωση του κειμένου προς τη σκηνική πραγματικότητα. Πώς ένα έγγραφο αποκτά παραστατική σάρκα και οστά; Απάντηση πρώτη: ο χορός είναι το πρώτο μέσο απαραίτητο σε ένα θέαμα όπου πλοκή, θεματικές και εικόνες αλληλοδιαπλέκονται. Θεατρικά μέσα και στοιχεία performance θα συμπληρώσουν τη σκηνική γλώσσα.

Η τρέχουσα παράσταση: Το «Φιλάνθρωπο όπλο» είναι ένα παραστατικό αφήγημα. Ο λόγος γίνεται Λόγος και αφηγητής. Σωματικές και χορευτικές δράσεις παραγάγουν ένα σωματικό και νοηματικό τοπίο. Ο θεατής βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τα διαδραματιζόμενα, σε ένα δυναμικό θέαμα ενεργειών. Αυτή η ιστορία ανήκει στον Δίκαιο, τον Ζερβό και την Αγάπη, τα τρία πρόσωπα της μυθοπλασίας. Την κοινωνούν η Αλεξία, ο Αλέξανδρος κι εγώ. Απομένει να γίνει κτήμα του κοινού, την ώρα της παράστασης.

n

Info: Η παράσταση «Φιλάνθρωπο όπλο» ανεβαίνει στο Αλατζά Ιμαρέτ (Κασσάνδρου 91-93) από τις 2 έως τις 6 Ιουνίου στις 21:00. Τρεις άνθρωποι επί σκηνής και καμία σφαίρα. Λόγος και σώματα. Το «Φιλάνθρωπο όπλο» με αφορμή έναν φόνο αφηγείται με παιγνιώδη διάθεση την επόμενη μέρα του Κακού. Θύμα και θύτης, δικαιοσύνη και υπεκφυγή, αγάπη και πένθος στροβιλίζονται αδιαχώριστα επί σκηνής. Το κοινό περικυκλώνει τον αφηγητή και τους περφόρμερ σε ένα θέαμα ενεργειών και αμεσότητας.

Διάρκεια: 40 λεπτά

Σύλληψη-Σκηνοθεσία: Ζαφείρης Νικήτας

Περφόρμερς: Ζαφείρης Νικήτας, Αλεξία Φάλλα, Αλέξανδρος Πλωμαρίτης

Φωτογραφία: Βασίλης Κώτσικας

Promo video

Video-Λήψη: Θανάσης Ταταύλαλης

Μοντάζ: Γιάννης Μαλαβάκης

Μουσική Επένδυση: Johnny Carbonaras

Διεύθυνση Παραγωγής: Νικολέττα Χαρισίου- Καλλιαντοπούλου

Γενική Είσοδος 7 ευρώ. Περιορισμένος αριθμός θεατών. Τηλ. Κρατήσεων 6977283473

https://www.facebook.com/pages/Φιλάνθρωπο-Όπλο

Με την υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης, του περιοδικού SOUL και του athensvoice.gr 

n