Ρήξη με την Ευρώπη του αυταρχισμού
Η Ράνια Σβίγκου, υποψήφια ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ, μιλάει στην A.V.
Από μικρή στην πολιτική. Αν δεν κάνω λάθος, είσαι από τους νεότερους υποψηφίους στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς;
Μπήκα στη Νεολαία Συνασπισμού το 2000 όταν ξεκίνησα τις σπουδές μου στο πανεπιστήμιο. Ήταν μια εποχή όπου η ενασχόληση με την πολιτική για τους νέους κάθε άλλο παρά δημοφιλής ήταν. Ειδικά το να εντάσσεσαι σε μια οργάνωση αριστερής νεολαίας δεν «ταίριαζε» ιδεολογικά και πολιτικά με ό,τι ήταν «της μόδας» στα πανεπιστήμια. Το ζήτημα όμως είναι ότι δεν αρκεί να μένεις απλώς στην άσκηση μιας κριτικής εκ του ασφαλούς, σαν να μην σε αφορούν πραγματικά αυτά που συμβαίνουν. Αυτό θεώρησα τότε και η εξέλιξη των πραγμάτων με δικαίωσε, ακριβώς επειδή είδα ότι μόνο μέσα από συλλογικές διαδικασίες και αγώνες μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα προς το καλύτερο.
Ποιες θα είναι οι προτεραιότητές σου στην ευρωβουλή εάν εκλεγείς;
Ο ΣΥΡΙΖΑ την προηγούμενη πενταετία είχε μόνο έναν ευρωβουλευτή και κατάφερε πολλά. Τώρα που η ομάδα του στο Στρασβούργο θα είναι κατά πολύ ενισχυμένη, θα μπορέσει να πράξει και να επηρεάσει ακόμα πιο αποτελεσματικά τις εξελίξεις εκεί. Δεν θέλω να μιλώ προσωπικά για τις «δικές μου» προτεραιότητες, ακριβώς γιατί θεωρώ ότι τα ζητήματα των νέων πρέπει να τεθούν σε πρώτη προτεραιότητα στην ευρωβουλή συνολικά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Το πώς, για παράδειγμα, συμμαχώντας με τις υπόλοιπες αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη, θα εφαρμόσουμε σχέδιο για τη μείωση της ανεργίας των νέων που φτάνει σε Ελλάδα και Ισπανία το 60%, πώς θα ανακόψουμε το ρεύμα της νεανικής μετανάστευσης που μας γυρνά πίσω στη δεκαετία του 1960, πώς θα επιβάλουμε ξανά τους κανόνες για σταθερή, αξιοπρεπή και καλοπληρωμένη εργασία των νέων. Και φυσικά το πώς θα ενισχύσουμε πραγματικά την ισότητα των δυο φύλων, πώς θα θωρακίσουμε τη δημοκρατία και τα δικαιώματα των «από κάτω», πώς θα βάλουμε φραγμό στο νέο εργασιακό μεσαίωνα που μας ετοιμάζουν. Χρειάζεται συνολική ρήξη με την Ευρώπη του αυταρχισμού και της λιτότητας.
Ποιο ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές θα σε αφήσει ικανοποιημένη; Υπάρχουν στελέχη που λένε νίκη «έστω και με μία ψήφο». Συμφωνείς με αυτό;
Θα είμαι ικανοποιημένη όταν οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος δουν τα ποσοστά τους στις ευρωεκλογές να είναι τόσο χαμηλά, που θα αναγκαστούν να φύγουν μια ώρα αρχύτερα.
Καθώς θα τα συζητάτε στο κόμμα αυτά, μπορείς να μας πεις κάποια από τα σενάρια για την επομένη των εθνικών εκλογών, όποτε γίνουν, με τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτο αλλά χωρίς αυτοδυναμία; Δηλαδή, ποιες δυνάμεις υποθέτεις ότι θα συνεργαστούν με τον ΣΥΡΙΖΑ, ποιες θα μπορούσαν να δώσουν ψήφο ανοχής κ.λπ.
Αυτή η ερώτηση είναι απολύτως εύλογη, αλλά ακόμα και αν απαντήσουμε σήμερα συγκεκριμένα, η πραγματικότητα μπορεί να μας διαψεύσει μεθαύριο. Γιατί το λέω αυτό: Θυμάται κανείς το πολιτικό σκηνικό πριν τις εκλογές του 2012; Κανείς δεν θα μπορούσε να πιστέψει ότι κόμματα, όπως το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, παλαιά και, υποτίθεται, με μεγάλες βάσεις στην κοινωνία, δυο χρόνια μετά θα αντιμετώπιζαν την κατάρρευση, ούτε κανείς βέβαια περίμενε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα γινόταν αξιωματική αντιπολίτευση. Όλα ανατράπηκαν. Οπότε ας μην είμαστε σίγουροι ότι ο σημερινός κομματικός χάρτης θα διατηρηθεί για πάντα αναλλοίωτος, αφού φαίνεται ότι ακόμα μεγαλύτερα τμήματα ψηφοφόρων απομακρύνονται από τα κόμματα που στηρίζουν την ακραία λιτότητα που καταστρέφει τις ζωές τους. Από εκεί και πέρα είναι απόλυτα λογικό ότι η ριζοσπαστική Αριστερά, ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα συνεργαστεί επ' ουδενί με όσους κυβέρνησαν και έφεραν την Ελλάδα και την Ευρώπη σε αυτό το χάλι, που εξακολουθούν να θέλουν να καταδικάσουν ολόκληρες γενιές στην εξαθλίωση.
Πώς σχολιάζεις τη στάση του ΚΚΕ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ όσον αφορά το δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών και τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ;
Πρώτα πρώτα, για να γίνει αυτή η κουβέντα πιο αποτελεσματικά, πρέπει να διαχωρίζουμε τις ηγεσίες των κομμάτων από τους ψηφοφόρους τους και να σταματήσουμε να τους θεωρούμε πρόβατα. Εμείς θέλουμε την κριτική, αποζητάμε την πολιτική ζύμωση, αρκεί αυτή να γίνεται επί πραγματικών ζητημάτων και όχι για μικροπολιτικούς λόγους. Η ηγεσία του ΚΚΕ, με το να θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και μια κυβέρνηση της Αριστεράς θα πράξει πάνω κάτω ό,τι κάνει και η συγκυβέρνηση, κάνει αυτή τη στιγμή ένα σοβαρό ιστορικό λάθος, που απογοητεύει και τον κόσμο και τους ψηφοφόρους του. Όταν θα τεθεί το πραγματικό δίλημμα, ή με την καταστροφή της νέας γενιάς ή με την δημοκρατία, την αλληλεγγύη και την ανάπτυξη, τότε οι κομματικές γραμμές θα αποδυναμωθούν.
Όσον αφορά την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ναι μεν τα αυτοδιοικητικά της στελέχη έχουν εκφραστεί κριτικά για τους υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ στο δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, αλλά θέτουν, για παράδειγμα στον Δήμο Αθηναίων, σε πρώτη προτεραιότητα την ευρεία καταψήφιση του κυβερνητικού υποψηφίου. Να πω πάντως ότι ακόμα πιο σημαντικό είναι να συναντηθούμε με όλους και όλες στον δρόμο των αγώνων και στα κοινωνικά κινήματα, στα πανεπιστήμια, στα σωματεία και στις γειτονιές. Μόνο ενωμένες οι αριστερές δυνάμεις μπορούν να είναι αποτελεσματικές. Ο ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο συναντήθηκαν άνθρωποι και οργανώσεις διαφορετικών ιδεολογικών ρευμάτων της Αριστεράς, είναι η καλύτερη απόδειξη.
Η Ρ.Σ. γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, έχει καταγωγή από το Βόλο και τα Καλάβρυτα, και είναι 32 ετών. Είναι υποψήφια Διδάκτορας στην Κοινωνιολογία της Εργασίας στο Πανεπιστήμιο της Ναντέρ και στο Κέντρο Κοινωνιολογικών και Πολιτικών Ερευνών του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας, με αντικείμενο τις ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων επιχειρήσεων. Σπούδασε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές, ενώ συνέχισε τις σπουδές της σε μεταπτυχιακό επίπεδο στην πολιτική επιστήμη και την κοινωνιολογία. Είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και του Γραφείου Τύπου του, καθώς και μέλος της Γραμματείας του Τμήματος ΜΜΕ.