- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για τις εκλογές
Πώς και πού ψηφίζουμε στις Δημοτικές - Περιφερειακές εκλογές της 18ης Μαΐου
Επτά η ώρα το πρωί ανοίγουν οι κάλπες και τα εκλογικά τμήματα για να υποδεχθούν 9.890.854 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους, οι οποίοι θα αναδείξουν:
Δημάρχους
Δημοτικούς συμβούλους
Συμβούλους δημοτικής κοινότητας
Συμβούλους τοπικής κοινότητας
Εκπροσώπους της τοπικής κοινότητας
Περιφερειάρχες
Αντιπεριφερειάρχες
Περιφερειακό συμβούλιο
Η ψηφοφορία διαρκεί έως τις 19.00 της ίδιας ημέρας. Σε περίπτωση επανάληψης της ψηφοφορίας, αυτή θα διεξαχθεί την επόμενη Κυριακή 25 Μαΐου 2014, με ίδια ώρα έναρξης και λήξης. Σε περίπτωση που η ψηφοφορία δεν διεξαχθεί για οποιοδήποτε λόγο σε ένα δήμο ή σε ένα ή περισσότερα εκλογικά τμήματα αυτή θα γίνει την Τετάρτη 21 Μαΐου 2014. Η νέα δημοτική αρχή που θα αναδείξει η κάλπη αναλαμβάνει επίσημα τα καθήκοντά της την 1η Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους και θα παραδώσει την αρχή στις 31 Αυγούστου του 2019. Για πρώτη φορά η θητεία του/της δημάρχου θα είναι πενταετής.
Η κάλπη
Οι κάλπες κατασκευάζονται και διατίθενται με φροντίδα του Υπουργείου Εσωτερικών. Σε κάθε εκλογικό τμήμα θα υπάρχουν δύο κάλπες, μία για το κάθε είδος αυτοδιοικητικών εκλογών. Η κάλπη για τις περιφερειακές εκλογές φέρει ειδικό έντυπο διακριτικό γνώρισμα (αφίσα) γαλάζιας απόχρωσης και η κάλπη για τις δημοτικές εκλογές φέρει αντίστοιχο γνώρισμα κίτρινης απόχρωσης.
Τα Ψηφοδέλτια
Έντυπα από λευκό χαρτί και σε σχήμα ορθογώνιο. Εκτυπώνονται με ευθύνη των συνδυασμών. Τα τυπογραφικά στοιχεία των ψηφοδελτίων πρέπει να είναι μαύρης απόχρωσης. Οι συνδυασμοί για τις δημοτικές εκλογές οφείλουν να παραδώσουν με απόδειξη στους δημάρχους, τουλάχιστον οκτώ ημέρες πριν από την ψηφοφορία, επαρκή αριθμό ψηφοδελτίων για τις ανάγκες των εκλογικών τμημάτων. Οι συνδυασμοί για τις περιφερειακές εκλογές υποχρεούνται μέσω του οικείου αντιπεριφερειάρχη να παραδώσουν με απόδειξη στον οικείο δήμαρχο επαρκή αριθμό ψηφοδελτίων, επίσης οκτώ τουλάχιστον ημέρες πριν από την ψηφοφορία. Το υπουργείο οφείλει να αποστείλει στους αντιπεριφερειάρχες ανάλογο αριθμό λευκών ψηφοδελτίων.
Σταυροδοσία
Διαλέγουμε υποψήφιο με σταυρό προτίμησης, ο οποίος σημειώνεται παραπλεύρως του ονόματος του υποψηφίου. Σύμφωνα με το νομοθέτη ο σταυρός σημειώνεται με στυλό μαύρης ή μπλε απόχρωσης δίπλα στο ονοματεπώνυμο του κάθε υποψηφίου είτε δεξιά είτε αριστερά. Σταυρός προτίμησης που σημειώνεται με διαφορετικό τρόπο θεωρείται ότι έχει γραφτεί από πριν και η εγκυρότητα του ψηφοδελτίου ελέγχεται.
Ο υποψήφιος δήμαρχος δεν χρειάζεται σταυρό προτίμησης, εάν όμως τεθεί σταυρός το ψηφοδέλτιο δεν ακυρώνεται. Κατά την επαναληπτική ψηφοφορία δεν τίθεται σταυρός προτίμησης, αφού αυτή διεξάγεται ανάμεσα μόνο στους υποψήφιους δημάρχους των δύο συνδυασμών που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους. Η ύπαρξη όμως σταυρού προτίμησης σε ψηφοδέλτιο δεν συνεπάγεται την ακυρότητα αυτού.
Αν ο δήμος είναι μια ενιαία εκλογική περιφέρεια
Ο ψηφοφόρος μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του σε έναν ή δύο ή τρεις υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους, δηλαδή μπορεί να βάλει μέχρι τρεις σταυρούς προτίμησης. Αν σε ένα ψηφοδέλτιο σημειωθούν περισσότεροι από τους προβλεπόμενους σταυροί προτίμησης, το ψηφοδέλτιο είναι έγκυρο και λογίζεται υπέρ του συνδυασμού, χωρίς να λαμβάνεται όμως υπόψη κανένας σταυρός προτίμησης.
Αν ο δήμος αποτελείται από περισσότερες εκλογικές περιφέρειες
Ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του: 1. Σε έναν υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο, όταν η εκλογική του περιφέρεια είναι μονοεδρική, διεδρική ή τριεδρική, β. Σε έναv ή δύο ή τρεις υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους, όταν η εκλογική του περιφέρεια έχει περισσότερες από τρεις έδρες ή/και 2. Σε έναν υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο από όλες τις άλλες εκλογικές περιφέρειες του οικείου δήμου. Δηλαδή, ο εκλογέας μπορεί να θέσει έναν ή περισσότερους σταυρούς προτίμησης, ανάλογα με τις έδρες της εκλογικής του περιφέρειας, σε υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο της εκλογικής περιφέρειας, στους εκλογικούς καταλόγους της οποίας είναι εγγεγραμμένος, και ένα σταυρό προτίμησης σε υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο όλων των άλλων εκλογικών περιφερειών.
Πρώτα ψηφίζουμε για τις δημοτικές αρχές και ακολουθεί αμέσως μετά η ψηφοφορία για την εκλογή των περιφερειακών αρχών. Στις περιφερειακές εκλογές η σταυροδοσία γίνεται ως εξής: 1 σταυρό προς έναν υποψήφιο περιφερειακό σύµβουλο στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται έως τρεις (3) περιφερειακοί σύµβουλοι. Σταυρώνουμε έναν έως δύο υποψηφίους συµβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται από τέσσερις 4 έως και επτά 7 περιφερειακοί σύµβουλοι. Έναν ή δύο ή τρεις υποψηφίους συµβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται από οχτώ 8 έως και 12 περιφερειακοί σύµβουλοι και έναν ή δύο ή τρεις ή τέσσερις υποψηφίους συµβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται περισσότεροι από δώδεκα 12 περιφερειακοί σύµβουλοι.
Δες ηλεκτρονικά εδώ πού ψηφίζεις ή πάρε τηλέφωνο στο 213 1361500. Είναι το Τηλεφωνικό Κέντρο «Μάθε πού ψηφίζεις» με ώρες επικοινωνίας: ΔΕΥ-ΣΑΒ 09.00 - 19.00 και ΚΥΡΙΑΚΗ 07.00 - 19.00.
Υποχρεωτική ψήφος εκτός κι αν...
Είστε κάτοικοι του εξωτερικού
Έχετε υπερβεί το 70ό έτος της ηλικίας σας
Διαμένετε την ημέρα της ψηφοφορίας σε απόσταση μεγαλύτερη από 200 χιλιόμετρα από το εκλογικό τμήμα όπου ψηφίζετε. Διευκρινίζεται ότι στις δημοτικές εκλογές δεν συντάσσονται ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι για τους κρατούμενους και τους ναυτικούς.
Δικαίωμα ψήφου
Έχουν οι πολίτες των λοιπών 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι δεν έχουν την ελληνική ιθαγένεια, αλλά που σωρευτικά: κατοικούν στην Ελλάδα έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, δηλαδή εφόσον έχουν γεννηθεί μέχρι 31/12/1996. Είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του δήμου όπου κατοικούν, μέχρι τις 14 Μαρτίου 2014.
Χωρίς δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι
Σύμφωνα με το άρθρο 4 του ν. 4244/ 2014 (Α’ 60) δεν έχουν δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι οι ομογενείς, οι νόμιμα διαμένοντες υπήκοοι τρίτων χωρών και οι πολίτες χωρών ΕΖΕΣ, καθώς κρίθηκαν ως αντισυνταγματικές οι διατάξεις των άρθρων 14επ του ν. 3838/ 2010.
Πριν από τέσσερα χρόνια στην Αθήνα - Αποτελέσματα Δημοτικών Εκλογών
Καμίνης Γιώργος Την πρώτη Κυριακή απέσπασε ποσοστό 28,28% και τον ψήφισαν 54.636 πολίτες. Τη δεύτερη Κυριακή απέσπασε ποσοστό 51,95% και τον ψήφισαν 77.165 πολίτες. Συνολικές έδρες: 29.
Κακλαμάνης Νικήτας Την πρώτη Κυριακή απέσπασε ποσοστό 34,97% και τον ψήφισαν 67.576 πολίτες. Τη δεύτερη Κυριακή απέσπασε ποσοστό 48,05% και τον ψήφισαν 71.366 πολίτες. Συνολικές έδρες: 11.
Σοφιανός Νικόλας Την πρώτη Κυριακή απέσπασε ποσοστό 13,74% και τον ψήφισαν 26.555 πολίτες. Συνολικές έδρες: 3.
Αμυράς Γιώργος Την πρώτη Κυριακή απέσπασε ποσοστό 7,37% και τον ψήφισαν 14.237 πολίτες. Συνολικές έδρες: 2.
Πορτάλιου Ελένη Την πρώτη Κυριακή απέσπασε ποσοστό 5,80% και την ψήφισαν 11.204 πολίτες. Συνολικές έδρες: 2.
Μιχαλολιάκος Νικόλας Την πρώτη Κυριακή απέσπασε ποσοστό 5,29% και τον ψήφισαν 10.222 πολίτες. Συνολικές έδρες: 1.
Κωνσταντίνου Πέτρος Την πρώτη Κυριακή απέσπασε ποσοστό 2,87% και τον ψήφισαν 5.548 πολίτες. Συνολικές έδρες: 1.