Αρχειο

Δωρεάν τρόφιμα από τους πωλητές στις λαϊκές αγορές

Ρεπορτάζ της A.V.

62199-137574.jpg
Μαρία Αυγέα
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
66804-134703.jpg

Κατεβαίνοντας από το λεωφορείο στην οδό Αρτάκης παρατήρησα μία ασυνήθιστη κινητικότητα προς τον δρόμο που γίνεται κάθε Τετάρτη η λαϊκή, στην περιοχή Λουτρά στην Άνω Ν. Σμύρνη. Ωστόσο, γνωριζα ότι λαϊκή σήμερα δεν θα γινόταν. Οπότε προς τι όλος αυτός ο αναβρασμός; Απλούστατα, ο κόσμος έτρεχε να προλάβει μία θέση στην ουρά για τα δωρεάν φρούτα και λαχανικά που μοίρασαν οι πωλητές και παραγωγοί των λαϊκών αγορών από τις 10:30 το πρωί.

Κόσμος, ωστόσο, είχε αρχίσει να συρρέει στο καθορισμένο σημείο από τις 8:30 περιμένοντας υπομονετικά στην ουρά πότε θα ξεκινήσει η διανομή των τροφίμων. Η δράση αυτή πραγματοποιήθηκε σήμερα και σε πολλές άλλες περιοχές της Αθήνας στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που έχουν εξαγγείλει οι παραγωγοί και επαγγελματίες των λαϊκών αγορών με σκοπό την αντίδραση απέναντι στο νέο σχέδιο νόμου για τις Λαϊκές Αγορές και το Υπαίθριο Εμπόριο που προωθεί η κυβέρνηση και απειλεί, όπως εκτιμούν οι ίδιοι, την ίδια την υπόστασή τους.

Ο κ. Πέτρος Κωτσιόπουλος πήρε την άδεια της λαϊκής από τον πατέρα του πριν από 15 περίπου χρόνια και υποστηρίζει ότι ο νόμος αυτός σκοπό έχει να απαξιώσει τον πωλητή των λαϊκών αγορών και εντέλει να διαλύσει το θεσμό της λαϊκής. Η σημερινή τους δράση στόχο είχε να γνωστοποιήσει το ζήτημά τους στο ευρύ κοινό και να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο. «Θέλουμε τον καταναλωτή σύμμαχό μας γι’ αυτό το κάνουμε αυτό» σημειώνει ο κ. Κωτσιόπουλος που έχει μόνιμους πελάτες εδώ και χρόνια, τους οποίους θα χάσει με τις συχνές αλλαγές θέσεων που προβλέπει το νέο νομοσχέδιο, καθώς και αν η θέση του στην λαϊκή εξαρτάται από κλήρωση. Επίσης, θεωρεί άσκοπο τον διαχωρισμό παραγωγών-επαγγελματιών πωλητών, καθώς, όπως μας πληροφόρησε, καθένας έχει την ταμπέλα του πάνω στον πάγκο που αναγράφει όλα τα στοιχεία του.

Ο κ. Παναγιώτης Χαλμίσης και αυτός επαγγελματίας πωλητής, βλέποντας τους ανθρώπους να συρρέουν για μία σακούλα δωρεάν τρόφιμα αναρωτιέται πως θα μπορέσουν αυτοί οι άνθρωποι να ψωνίσουν τα απαραίτητα από τα μεγάλα σούπερ-μάρκετ. «Νόμίζεις ότι τα σούπερ-μάρκετ θα κάνουν προσφορές εάν δεν είμαστε εμείς εδώ; Αν φύγουμε εμείς, δεν θα υπάρχει πλέον λόγος να το κάνουν». Η κ. Ιωάννα έμαθε για την διανομή δωρεάν τροφίμων και ήρθε από τον Αγ. Δημήτριο νωρίς το πρωί. «Το ακόυσαμε και ήρθαμε. Βλέπετε τι γίνετε; Ο κόσμος υποφέρει και αυτοί το χαβά τους…». Υποστηρίζει την απεργία των εμπόρων της λαϊκής διερωτώμενη που αποσκοπούν αυτά που τους λένε και οι νέοι κανονισμοί που θέλουν να περάσουν.

Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν, όπως μας ενημέρωσε ο Πρόεδρος των Πωλητών των Λαικών Αγορών κ. Αντώνης Τριανταφυλλόπουλος, ειδικά μετά την απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει τους Οργανισμούς Λαϊκών Αγορών Αττικής και Θεσσαλονίκης που ανακοινώθηκε τη Τρίτη 29 Απριλίου. Εκτιμούν ότι η τελευταία τους αυτή κίνηση δείχνει πλέον ξεκάθαρα την πρόθεσή τους να διαλύσουν τις λαϊκές αγορές.

n

n

n

n

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ