Αρχειο

Οι εραστές του κινητού και η εκμετάλλευση (video)

Το έργο που οδήγησε στην πρώτη καταγραφή του Banksy

Γιάννης Τσάκαλος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μια κάμερα ασφαλείας κατέγραψε δύο άνδρες με φόρμα εργάτη να ζωγραφίζουν πάνω σε ένα κομμάτι ξύλο, σε γειτονιά του Μπρίστολ. Λίγο μετά, στην πόρτα εμφανίστηκε το νέο εξαιρετικό έργο του Banksy «Mobile Lovers» και την επόμενη μέρα ανέβηκε στο σάιτ του. Ήταν η πρώτη φορά που κάμερα κατέγραψε τον σημαντικό καλλιτέχνη ακριβώς τη στιγμή της δημιουργίας (δείτε μετά το 1.20 του βίντεο).

Στην αρχή κανένας δεν γνώριζε την τοποθεσία του έργου, μέχρι που την ανακάλυψε μια θαυμάστρια του Banksy. Λίγες ώρες μετά τον εντοπισμό, μέλη του παρακείμενου Broad Plains Boys Club, κατέφθασαν με ένα λοστό και αφαίρεσαν την πόρτα που «φιλοξενείται» το έργο.

n

Στη θέση του έβαλαν ένα χαρτί που αναφέρει ότι αφαίρεσαν το έργο για την αποφυγή κλοπής ή βανδαλισμού και προσθέτουν ότι όποιος θέλει να το δει, μπορεί να επισκεφθεί το κλαμπ και αν θέλει να καταβάλει ένα μικρό χρηματικό ποσό.

Μέλη του κλαμπ δηλώνουν ότι το Broad Plains Boys είναι 120 ετών και δεν θέλουν επ ουδενί να κλείσει.Το έργο του Banksy μπορεί να πουληθεί εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και θα εξασφαλίσει τη συνέχεια ενός κλαμπ που επιτελεί κοινωνικό έργο.

Όμως ανήκει σε κάποιον το έργο του Banksy; Την ίδια ερώτηση έκανε και ο δημοσιογράφος του ΒΒC σε υπεύθυνο του κλαμπ. Αυτός απάντησε ότι ο Banksy το έκανε για να βοηθήσει την πόλη (σ.σ. ο Bansky γεννήθηκε στο Μπρίστολ ).

Είτε συμφωνούμε είτε όχι με την κίνηση που (θα) κάνει το κλαμπ, αποδεικνύεται γιατί ο Banksy είναι σημαντικός καλλιτέχνης. Πέρα από την καλλιτεχνική αξία, είναι ο τρόπος του και οι επιλογές των θεμάτων που γεννούν ερωτήματα και δίνουν απαντήσεις. Και αυτός ίσως να είναι ο ιδανικός συνδυασμός αν πρόκειται για ένα έργο τέχνης.