Αρχειο

Together στη Θεσσαλονίκη

Ένα Κέντρο Διαχριστιανικού - Διαθρησκειακού - Διαπολιτισμικού Διαλόγου

32014-72458.jpg
A.V. Guest
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
65695-132400.jpg

Του πατρός Ιουστίνου-Ιωάννη Κεφαλούρου

Ονομάζομαι Ιουστίνος Κεφαλούρος και γεννήθηκα πριν 43 χρόνια στη Γερμανία (τότε ακόμη Δυτική) από γονείς μετανάστες. Έζησα στην πόλη Ludwigsburg μέχρι τα εφτά μου χρόνια, οπότε και επιστρέψαμε και εγκατασταθήκαμε μόνιμα στη Θεσσαλονίκη. Από τη Δυτική Γερμανία στη Δυτική Θεσσαλονίκη. Στην Ξηροκρήνη Δημοτικό, στους Αμπελόκηπους Γυμνάσιο, στη Νεάπολη Λύκειο και αργότερα φοιτητής στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ. Όμορφα χρόνια, γεμάτα από αναζητήσεις, ανακαλύψεις, όνειρα.

Μετά τις σπουδές μου αποφάσισα να ακολουθήσω το όνειρο των παιδικών και νεανικών μου χρόνων, που ήταν να γίνω κληρικός. Χρειάστηκε να φύγω από τη Θεσσαλονίκη και να ζήσω για αρκετά χρόνια σε διαφορετικές πόλεις εντός και εκτός της χώρας. Πριν μερικά χρόνια επέστρεψα και τώρα πλέον ζω και εργάζομαι εδώ στην πόλη μας. Το Together γεννήθηκε ένα βράδυ του καλοκαιριού σε μια φιλική συντροφιά, όπου προσπαθούσαμε να αναλύσουμε τα όσα δύσκολα συμβαίνουν στον τόπο μας τα τελευταία χρόνια. Μέσα από την κουβέντα νιώσαμε την ανάγκη της δικής μας παρουσίας στο κοινωνικό γίγνεσθαι, ώστε να μιλήσουμε με όσους θέλουν να μιλάνε και όχι να «κραυγάζουν» για τα όσα όμορφα, ποιητικά και δημιουργικά μπορούμε να κάνουμε μαζί, δηλαδή «together».

Έτσι ξεκινήσαμε τη δημιουργία του Κέντρου Διαχριστιανικού - Διαθρησκειακού - Διαπολιτισμικού Διαλόγου «Together» με τη νομική μορφή της Αστικής Εταιρείας Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα. Νομίζω πως πρέπει να είναι το πρώτο κέντρο αυτού του είδους στην Ελλάδα. Το κέντρο αυτό έχει σκοπό να δώσει κυρίως την ενημέρωση και την πληροφόρηση στους Θεσσαλονικείς και όχι μόνο για τα όσα σημαντικά συμβαίνουν στον κόσμο σε επίπεδο άλλων χριστιανικών εκκλησιών και άλλων θρησκειών και πώς η Ορθόδοξη Εκκλησία σε επίσημο επίπεδο διαλέγεται με όλο αυτό τον χώρο. Ίσως είναι άγνωστο στον πολύ κόσμο πως το Οικουμενικό Πατριαρχείο καθώς και η Εκκλησία της Ελλάδος συμμετέχουν ήδη από το 1948 σε έναν πολύ σπουδαίο διεθνή εκκλησιαστικό οργανισμό που ονομάζεται Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών (ΠΣΕ). Σε αυτό συμμετέχουν το σύνολο των χριστιανικών εκκλησιών και προσπαθούν μέσα από τον διάλογο και τις κοινές δράσεις να βρουν τον τρόπο της επίλυσης κοινών προβλημάτων όπως είναι η ειρήνη, η δικαιοσύνη, η βία, η φτώχεια, το φυσικό περιβάλλον και άλλα εξίσου επίκαιρα και σημαντικά θέματα.

Είναι κρίμα που σχετικά πρόσφατα στην Κορέα πραγματοποιήθηκε η 11η Γενική Συνέλευση του ΠΣΕ με περισσότερους από 2500 συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο κι εμείς εδώ στην Ελλάδα δεν ακούσαμε τίποτε από τα ΜΜΕ. Αυτός πλέον είναι ο δικός μας στόχος στο Together. Να δημιουργήσουμε τον δίαυλο επικοινωνίας με την Οικουμενική Κίνηση, δηλαδή με όλα αυτά που συμβαίνουν στον κόσμο των εκκλησιών και των θρησκειών και μας αφορούν.

Η Θεσσαλονίκη υπήρξε για αιώνες ένα σταυροδρόμι συνάντησης πολιτισμών και θρησκειών. Εδώ στην πόλη μας συνυπήρχαν ειρηνικά χριστιανοί, αρμένιοι, εβραίοι, μουσουλμάνοι, ο καθένας με τα ήθη και τα έθιμά του καθώς και με τις θρησκευτικές του παραδόσεις. Επομένως, στην πόλη μας η ύπαρξη ενός τέτοιου κέντρου θα μπορούσε να θεωρηθεί φυσική συνέχεια αυτής της μακραίωνης συνύπαρξης.

Το Together βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και συγκεκριμένα στην οδό Βασιλέως Ηρακλείου 14, στον 8ο όροφο. Εκεί μπορεί κανείς να μας βρει από τις 10 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα, ώστε να μας γνωρίσει και να ενημερωθεί για τις δράσεις μας. Για εμένα το σημαντικό είναι να «κοιταχτούμε», όπως έλεγε ένας σπουδαίος Πατριάρχης, ο Αθηναγόρας. Να επικοινωνήσουμε και να μοιραστούμε τη χαρά αυτής της επικοινωνίας. Μέσα από τη συνάντηση με τον «άλλο» μπορούμε να βρούμε τις λύσεις και τις απαντήσεις στα κοινά μας προβλήματα. Η εποχή μας κρύβει έναν θανάσιμο κίνδυνο. Να αφήσουμε ανοιχτή την πόρτα σε όσους θέλουν να μας πείσουν πως ο κοινωνικός αποκλεισμός και η βία είναι η λύση στην κρίση. Η λύση είναι η γνωριμία και η συνάντηση. Συνάντηση με αυτόν που προέρχεται από διαφορετικό πολιτιστικό και θρησκευτικό περιβάλλον, που όμως κινείται στους ίδιους χώρους με εμάς, αναπνέει τον ίδιο αέρα, κάνει τα ίδια όνειρα για έναν καλύτερο κόσμο γι’ αυτόν και τα παιδιά του. Είναι περισσότερα αυτά που μας ενώνουν από αυτά που μας χωρίζουν.

Κάθε φορά που διαβάζω την Αγία Γραφή, ανακαλύπτω πως αυτό ζητάει από εμάς ο Χριστός. Να νιώσουμε αδερφό μας αυτόν που κάποιοι άλλοι θέλουν να στιγματίσουν σαν εχθρό μας. Είμαι αισιόδοξος πως η προσπάθειά μας αυτή θα βρει ανταπόκριση από τους Θεσσαλονικείς όλων των ηλικιών. Κανένας δεν περισσεύει στις κοινές προσπάθειες για ένα καλύτερο αύριο. Κι αυτό δεν μπορεί να συμβεί με τρόπο μαγικό. Θέλει την προσπάθεια και το ενδιαφέρον όλων μας.

christianity-together.edu.gr

n

Φωτογραφία: Σάκης Γιούμπασης

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ