Αρχειο

Η Αμερική δεν είναι πια άσπρο-μαύρο (φωτογραφίες)

32% των κατοίκων ανήκει σε δύο ή και περισσότερες φυλές

34908-78612.JPG
Γιάννης Τσάκαλος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
65618-132232.jpg

Το National Geographic στο πρόσφατο επετειακό του τεύχος δημοσίευσε ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον άρθρο σε σχέση με τις εμφανισιακές αλλαγές των φυλών της Αμερικής.

Η αρθρογράφος Λιζ Φάντερμπεργκ παραθέτει αρκετά στοιχεία για τις μεγάλες αλλαγές στις φυλές που ζουν στις ΗΠΑ και επικαλείται πρόσφατη έρευνα που αναφέρει ότι το 32% των κατοίκων της Αμερικής δεν αυτοπροσδιορίζονται πια ως μαύροι ή λευκοί.

Μεταξύ άλλων εξηγεί ότι πλέον η κατηγοριοποίηση των φυλών σε πέντε χρώματα –όπως έγινε πριν από σχεδόν 3 αιώνες από το Γερμανό επιστήμονα Γ.Χ. Μπλούμενμπαχ- δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του καθορισμού και ταυτότητας των ανθρώπων στη σημερινή Αμερική.

Αναφέρεται σε αρκετούς ανθρώπους που είναι μίξη 2 ή και περισσοτέρων φυλών και τους αφήνει εξηγήσουν πως αντιμετωπίζει ο κοινωνικός περίγυρος την διαφορετικότητά τους. Η έρευνα του Census Bureau που επικαλείται η αρθρογράφος αναφέρει μεταξύ άλλων ότι μέχρι το 2060 η πλειονότητα των Αμερικανών δεν θα είναι λευκοί μη Λατίνοι.

Εκτεταμένη είναι και η αναφορά στις νέες λέξεις που δημιουργούν οι ίδιοι πολυφυλετικοί για να ορίσουν τον εαυτό τους. Π.χ. Blaxican: Μαύρος και Μεξικανός, Blackanese: Μαύρος και Κινεζός Filatino: Φιλιππίνες και Λατινική ή Κεντρική Αμερική, Chicanese: Λατίνος και Κινέζος κ.α.

Το άρθρο συνοδεύεται από τις εξαιρετικές φωτογραφίες του Μάρτιν Σέλερ, που παραθέτει πορτραίτα πολλών Αμερικανών που είναι μίξη δύο και η και περισσοτέρων φυλών. Διαλέξαμε κάποια χαρακτηριστικά. Κάτω από την κάθε φωτογραφία είναι ο αυτοπροσδιορισμός των «μοντέλων». 

n

Τζέσι Λι, 32 ετών. Μισή Κινέζα, 1/4 Σουηδέζα και 1/4 Γαλλίδα


n

Χοσάνα Μάρσαλ, 32 ετών. Αφροαμερικανή, Ινδιάνα, Λευκή και Εβραία 


n

Χάρολντ Φις, 23 ετών. Ανατολικοευρωπαίος, Πορτορικανός, Εβραίος και Τεξανός


n

Λούλα Νιούμαν, 7 ετών. Κινέζα, Ινδονήσια, Γερμανίδα, Πολωνή και Ουαλή 


n

Ούνα Γουάλι, 25 ετών. Κινέζα και Εβραία και Καυκάσια 


n

Τέμπα Αλείν, 30 ετών. Ινδιάνος, Ασιάτης, Χαβανανέζος και νησιά του Ειρηνικού

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ