Αρχειο

Ελλάδα: Μια «ζωντανή κόλαση» για μετανάστες και αιτούντες άσυλο

Καταγγέλλουν οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα», γράφει η Guardian (video) 

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
64587-130050.jpg

Οι μετανάστες και οι αιτούντες άσυλο, οι οποίοι κρατούνται στην Ελλάδα, είναι αναγκασμένοι να υπομένουν τρισάθλιες και ελεεινές συνθήκες διαβίωσης με επιπτώσεις στην κατάσταση της υγείας τους, όπως αναφέρει νέα έκθεση του διεθνούς οργανισμού αρωγής «Γιατροί Χωρίς Σύνορα». Η βρετανική εφημερίδα Guardian, η οποία αναφέρεται στην έκθεση του οργανισμού, επισημαίνει ότι οι γιατροί, οι οποίοι επισκέφθηκαν προσωρινά κέντρα κράτησης μεταναστών, αστυνομικά τμήματα και εγκαταστάσεις του Λιμενικού Σώματος σ’ όλη την ελληνική επικράτεια περιγράφουν τις συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών ως «μια ζωντανή κόλαση». Οι άνθρωποι αυτοί στερούνται καθαρού αέρα, φυσικού φωτός και βασικές προϋποθέσεις υγιεινής.

«Σε ένα από τα κέντρα κράτησης στην Κομοτηνή, όχι πολύ μακριά από τα σύνορα με την Τουρκία, οι γιατροί είδαν περιττώματα σε ραγισμένες υδρορροές και σε σωλήνες που εξείχαν από το πάτωμα», γράφει η ανταποκρίτρια του Guardian στην Ελλάδα, Έλενα Σμιθ. «Δεν πίστευα ότι τέτοιες συνθήκες θα μπορούσαν να υπάρχουν σε μια ευρωπαϊκή χώρα», λέει η γιατρός Μαριέττα Προβοπούλου, η οποία για μια δεκαετία προσέφερε τις υπηρεσίες της στην Αφρική και πρόσφατα επέστρεψε στην Αθήνα για να αναλάβει επικεφαλής του ελληνικού τμήματος των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα».

Η διεθνής οργάνωση αρωγής καταγγέλλει ότι η πρακτική της μαζικής συγκέντρωσης μεταναστών σε έναν χώρο δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για την εξάπλωση ασθενειών σε όλα τα κέντρα κράτησης της χώρας. Αναπνευστικές λοιμώξεις, ψωρίαση, γαστρορραγίες , μυοσκελετικές κακώσεις, φυματίωση και κάκιστη υγιεινή του στόματος είναι μερικά από τα προβλήματα που συνάντησαν οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» στα ελληνικά κέντρα κράτησης μεταναστών και αιτούντων άσυλο. Επιπλέον, είναι σημαντικός ο αριθμός των ασυνόδευτων ανηλίκων, κυρίως από το Αφγανιστάν, οι οποίοι εγγράφονται από τις ελληνικές αρχές ως ενήλικες. Τέλος η διεθνής οργάνωση διαπίστωσε ότι οι ελληνικές αρχές παραβιάζουν το χρόνο κράτησης των μεταναστών στα εν λόγω κέντρα. Ακόμα και αιτούντες άσυλο, οι οποίοι προέρχονται από χώρες σε εμπόλεμη κατάσταση όπως η Συρία, κρατούνται στην Ελλάδα έως και 15 μήνες χωρίς να εξετάζονται οι περιπτώσεις από τις αρμόδιες αρχές.

Να σημειωθεί ότι οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παραχώρησαν σήμερα Τρίτη συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ – Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων, με θέμα «Ο αθέατος πόνος στα κέντρα κράτησης μεταναστών».

Δείτε εδώ πραγματικές ιστορίες μεταναστών από τον ισότοπο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων (20 Ιουνίου) 

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ