Αρχειο

Ο άνθρωπος που δίνει φως στους Muse

Βαγγέλης Μανώλης, ένα success story εν τη γενέσει

Κωνσταντίνος Τζήκας
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τα παραδείγματα νέων ανθρώπων με επιχειρηματικό όραμα που παίρνουν ρίσκα και ανοίγουν τα φτερά τους και στο εξωτερικό, σε πείσμα των δύσκολων καιρών, εξακολουθούν να μας εκπλήσσουν

Ο 34χρονος Βαγγέλης Μανώλης είναι ακόμα μία τέτοια περίπτωση, ένα success story εν τη γενέσει: απόφοιτος Μαθηματικού, εργάστηκε με την ατομική του επιχείρηση Atlalite ως σχεδιαστής φωτισμού στο χώρο του θεάματος, ένας χώρος στον οποίο εργάζεται άλλωστε από την τρυφερή ηλικία των 14 (!) – πέντε από αυτά αποκλειστικά για τις live εμφανίσεις του Γιάννη Πλούταρχου. Από το 2001 είναι μέτοχος της σουηδικής εταιρείας παροχής λογισμικού για φωτισμό Capture Sweden, ενώ από το 2012 «τρέχει» και την ελληνική εταιρεία διεθνούς βεληνεκούς AtlaBase, την πιο ολοκληρωμένη αυτή τη στιγμή βάση δεδομένων επαγγελματικών φωτιστικών και άλλων προϊόντων της βιομηχανίας του θεάματος.

Η AtlaBase λειτουργεί σε επίπεδο προμηθευτή προς κατασκευαστές συστημάτων φωτισμού και εικόνας. Για παράδειγμα, για να μπορέσει μία κονσόλα φωτισμού να χειριστεί τα φωτιστικά στη σκηνή ενός θεάτρου θα πρέπει να γνωρίζει εκ των προτέρων τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε συσκευής, να έχει δηλαδή μια εσωτερική βιβλιοθήκη με όλα αυτά τα αντικείμενα. Κάτι αντίστοιχο των drivers που χρειάζεται ο υπολογιστής μας για να «οδηγήσει» μία εξωτερική συσκευή, π.χ. έναν εκτυπωτή.

Πόσο εύκολο είναι για έναν Έλληνα να κάνει ή να διατηρήσει διεθνή καριέρα; «Η δράση της εταιρείας μας είναι πάντα επικεντρωμένη στο εξωτερικό χωρίς να υπάρχει κάποια ανάγκη μετακίνησης της έδρας σε κάποια άλλη χώρα. Εκτός απροόπτου, βέβαια, με τα φορολογικά μας εδώ…». Και προσθέτει: «Υπάρχουν αρκετά ελληνικά success story, όπως ο Γιώργος Τέλλος που φωτίζει αυτή τη στιγμή τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του Σότσι, με τη συμμετοχή μάλιστα και άλλων Ελλήνων. Απλά όταν διαγωνίζεσαι σε παγκόσμιο επίπεδο στατιστικά και μόνο οι αριθμοί είναι εναντίον σου, οπότε πρέπει να βρεις τρόπο να κάνεις τη διαφορά».

Πάντως, η AtlaBase έχει κάνει ήδη τη διαφορά: το πρώτο προϊόν που βασίστηκε στη βάση δεδομένων, το λογισμικό για σχεδιασμό φωτισμού και φωτορεαλισμού «Capture» που διατίθεται από την Capture Sweden, το εμπιστεύεται μέχρι και ο βραβευμένος φωτιστής των Muse για κάθε live εμφάνιση της μπάντας.