Πώς πέρασε «Το Ποτάμι» στην Κρήτη
Βίντεο, φωτογραφίες απ’ τον πρώτο σταθμό της περιοδείας του Στ. Θεοδωράκη
Στον Δραπανιά Χανίων, το χωριό του Σταύρου Θεοδωράκη, ξεκίνησε το πρόγραμμα περιοδειών σ’ όλη την Ελλάδα της πολιτικής κίνησης «Το Ποτάμι» ενόψει των Ευρωεκλογών του Μαΐου.
Ξεκινάμε!
Στον Δραπανιά ο Σταύρος Θεοδωράκης συνομίλησε με κατοίκους.
Στα Χανιά
«Η χώρα έχει ανάγκη από λύσεις, από ρεαλισμό, επαναστατικότητα. Από αυτό πάσχουμε και αυτό θα βάλουμε», δήλωσε μεταξύ άλλων στον ραδιοφωνικό σταθμό Super Fm89,6 στην Κρήτη, ο Σταύρος Θεοδωράκης ο οποίος σήμερα ξεκίνησε την τριήμερη περιοδεία στο νησί. Η συνέντευξη δόθηκε λίγο πριν από την πρώτη ομιλία του επικεφαλής της κίνησης «Το Ποτάμι» στο Δημοτικό Κήπο Χανίων. Σε ερώτηση για τα υψηλά ποσοστά που του δίνουν οι δημοσκοπήσεις ο Θεοδωράκης επεσήμανε πως «ο κόσμος το ζητούσε αυτό το πράγμα. Είχα προετοιμαστεί ψυχολογικά για την απήχηση που μπορεί να είχε το Ποτάμι. Το θέμα είναι να μην απογοητεύσουμε τον κόσμο και να διατηρήσουμε αυτή την αγάπη του».
«Ποιος “κρύβεται” πίσω από το Ποτάμι, επιχειρηματίας ή πολιτικός;», τον ρώτησαν στο ραδιοφωνικό σταθμό και ο Στ. Θεοδωράκης απάντησε: «Κυριακή κοντή γιορτή. Για να είμαστε και λογικοί, όμως. Εγώ είχα μια καριέρα στη δημοσιογραφία και είχα την πρώτη εκπομπή στην ελληνική τηλεόραση και ένα από τα μεγαλύτερα site στην Ελλάδα και θα μπω εγώ μπροστά για να μπει κάποιος άλλος από πίσω; Τι θα κερδίσω για να κρύψω κάποιον άλλο; Δεν θα χαράμιζα έτσι εγώ μια ολόκληρη ζωή».
Απόσπασμα από την ομιλία
- «Είναι μεγάλη η γοητεία να ξεκινάς από το μηδέν».
- «Αλλάξαμε τους όρους του παιγνιδιού. Φοβίσαμε όλους αυτούς που τόσα χρόνια μας φοβίζουν».
- «Το Ποτάμι ξεκίνησε και θα τα αλλάξει όλα».
«Πριν 50 χρόνια ο πατέρας μου και η μάνα μου έφυγαν για την Αθήνα. Ήταν η εποχή που στα χωριά δεν είχε ακόμη φως. Φτιάξανε μικρές Κρήτες. Στην Αγία Βαρβάρα, στην Καλλιθέα, στον Πειραιά, στο Μενίδι. Πρόκοψαν… Επιστρέφω στην Κρήτη, επιστρέφω στον τόπο που γεννήθηκα για να ξεκινήσω από εδώ την προσπάθεια να φτιάξουμε μία όμορφη πατρίδα. Κάποιοι προσπαθούν να με φοβίσουν αυτές τις μέρες: πού μπλέκεις, με ποιους πας να τα βάλεις, αυτός ο τόπος δεν αλλάζει, υπάρχουν συμφέροντα, και την ανάσα σου θα παρακολουθούν κι αν ανασαίνεις λάθος, θα σε καταγγέλλουν.
Λοιπόν, οι κουζουλοί κρητικοί δεν φοβούνται και είναι μεγάλη η γοητεία να ξεκινάς από το μηδέν. Ο Καζαντζάκης έλεγε: Φτάσε όπου δεν μπορείς! Βγήκαν κάποιοι πολιτικοί και είπαν “καλό παιδί ο Θεοδωράκης” - “καλός δημοσιογράφος”, αλλά πού πάει χωρίς πρόγραμμα. Ναι, εμείς δεν έχουμε και δεν θα έχουμε έναν τόμο με γαλάζιες-πράσινες ή ροζ υποσχέσεις. Δεν έχουμε να θρέψουμε κανέναν κομματικό μηχανισμό, καμία συντεχνία, κανένα συμφέρον. Και έχουμε μια πρόταση για τα κόμματα: Να σκίσουνε τα προγράμματά τους, να σκίσουν τις ψεύτικες υποσχέσεις, αυτά που τους γράφουν οι διαφημιστές πριν τις εκλογές για να τις καταπατήσουν αμέσως μετά τις εκλογές. Να φτιάξουμε ένα εθνικό σχέδιο δράσης. Να πάρουμε τα 20 προβλήματα και να δώσουμε τις 20 λύσεις.
Ποιες λύσεις; Τις αριστερές λύσεις ή τις δεξιές λύσεις; Όταν φώναξαν τον Βενιζέλο να αφήσει την Κρητική Πολιτεία και να αναλάβει την πρωθυπουργία της Ελλάδας, ως τι τον φώναξαν; Ως δεξιό ή ως αριστερό; Η χώρα ήταν βουτηγμένη στα χρέη και την ανυποληψία. Την ανόρθωσε. Σήμερα βέβαια δεν υπάρχει Ελευθέριος Βενιζέλος. Υπάρχουν, όμως, πολύ μικροί Λευτέρηδες, επαναστάτες και ρεαλιστές, που θα αναμετρηθούν με τα προβλήματα και όχι ο ένας με τον άλλον.
Η Κρήτη είχε τις μεγαλύτερες απώλειες απ’ όλη την Ελλάδα στην αντίσταση και τις μικρότερες απώλειες στον εμφύλιο. Γιατί οι δημιουργικοί άνθρωποι φεύγουν μπροστά, δεν κάθονται να σφάζονται μεταξύ τους για το παρελθόν. Αυτό ήρθε να κάνει ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ να ενώσει τους Έλληνες και να τους οδηγήσει, όλοι μαζί να οδηγηθούμε σε λύσεις. Και εδώ αρχίζουν τα ερωτήματα. Με την Ευρώπη ή έξω από την Ευρώπη; Ακόμη και αυτοί που είναι έτοιμοι να κυβερνήσουν –έτσι λένε– δεν το έχουν αποφασίσει ακόμα. Οι μισοί είναι με το ευρώ – οι άλλοι μισοί είναι με τη δραχμή. Η απόλυτη παράνοια. Ορισμένοι μάλιστα από αυτούς προτιμούν τον Μαδούρο της Βενεζουέλας – για εταίρο και σύμμαχο.
Βέβαια αυτά δεν τολμάνε να τα πούνε στην Κρήτη. Το 80% των προϊόντων της Κρήτης πάει στην Ευρώπη. Τέλος λοιπόν με τους λαϊκιστές που καλλιεργούν συνεχώς ένα αντιευρωπαϊκό κλίμα χωρίς να λένε, όμως, με ποιους θα πάμε. Ο δρόμος περνάει από την Ευρώπη! Αυτή είναι η οικογένειά μας. Βέβαια, αυτή η οικογένεια έχει και μερικούς στριμμένους θείους, αλλά αυτός δεν είναι λόγος για να αποχωρήσουμε, είναι λόγος για να τους αλλάξουμε μυαλά. Να γεφυρώσουμε το χάσμα βορρά-νότου. Να ενισχύσουμε την καινοτομία των νέων. Να ενισχύσουμε τους παραγωγούς.
Ακόμη και αυτοί που δεν μας ψηφίζουν πρέπει να το παραδεχτούν. Αλλάξαμε τους όρους του παιγνιδιού. Φοβίσαμε όλους αυτούς που τόσα χρόνια μας φοβίζουν. Βλέπετε καθημερινά στα παράθυρα τους εκπροσώπους των παλιών κομμάτων να δίνουν τα χέρια και να πολεμούν “Το Ποτάμι”. Χάνουν την εξουσία από κάποιον που δεν ελέγχουν. Από κάποιον που είναι αποφασισμένος να στηριχθεί μόνο σε εθελοντές και όχι σε συμφέροντα και μηχανισμούς. Λίγα λεφτά από τους πολλούς και καθόλου λεφτά από τους λίγους – είναι το σύνθημά μας σε αυτή την προεκλογική καμπάνια.
Είμαστε αποφασισμένοι να συγκρουστούμε με το παλιό και να σπρώξουμε μπροστά νέους ανθρώπους. Νέα μυαλά στη θέση των σκουριασμένων εγκεφάλων. Η χώρα είναι γεμάτη από ανθρώπους δημιουργούς – αυτούς θέλουμε και αυτούς καλούμε να ενισχύσουν Το Ποτάμι. Το Ποτάμι ξεκίνησε και θα τα αλλάξει όλα. Βαρεθήκαμε να επιλέγουμε ανάμεσα σε δύο λάθη. Θα αλλάξουμε την Ελλάδα και θα την αλλάξουμε τώρα».
Ερωτήσεις, όμως, απηύθυνε και ο κόσμος των Χανίων μετά το τέλος της ομιλίας. Ερωτήσεις όπως:
Δεν μπορείς να είσαι μόνος σου. Υπάρχει επιτελείο;
«Οι άλλοι είστε εσείς πρωτίστως. Επίσης σε λίγες μέρες θα δώσουμε κάποια ονόματα για το ευρωψηφοδέλτιο. Να σας πω ένα μυστικό; Εμείς το ευρωψηφοδέλτιο δεν το έχουμε έτοιμο, έχουμε το μισό ψηφοδέλτιο. Τα υπόλοιπα πρόσωπα θα τα βρούμε στο μήνα που απομένει. Δεν είμαστε ηγέτες-παντογνώστες, οι άνθρωποι που τα ξέρουμε όλα. Εδώ ανάμεσά σας μπορεί να υπάρχει κάποιος που έχει να μας κάνει μια σωστή υπόδειξη. Θέλουμε να προχωρήσουμε έξω από την παλιά λογική του πολιτικού που όλα τα σφάζει και όλα τα μαχαιρώνει και παίρνει όλες τις αποφάσεις πίσω από κλειστές πόρτες. Εμείς δεν έχουμε λύσεις για όλα τα προβλήματα έχουμε αρχές ,έχουμε ήθος, έχουμε απόψεις, το αποδεικνύει η αρθρογραφία μας όλα αυτά τα χρόνια. Αλλά λύσεις για όλα τα προβλήματα δεν έχουμε, όμως θα τις βρούμε μέσα από την κοινωνία».
Ποια συμφέροντα υπηρετείς;
«Ρωτάει ο φίλος, ποια είναι τα ξένα συμφέροντα που μας στηρίζουν, οι ξένοι παράγοντες. Δεν αντιλαμβάνονται κάποιοι ότι υπάρχουν και πολίτες που έχουν βαρεθεί τα ψέματα της πολιτικής, που έχουν βαρεθεί τους ανθρώπους που δεν έχουν δουλέψει ποτέ, τους αρχηγούς που δεν έχουν σηκώσει ποτέ ένα ρολό στη ζωή τους και δεν έχουν δουλέψει ποτέ. Ζούσαν με τα λεφτά του θείου τους. Με τα λεφτά του παππού τους. Με τα λεφτά του κόμματός τους. Είναι φοβερό ότι την Ελλάδα τη διεκδικούν άνθρωποι που δεν έχουν πάει για μεροκάματο. Εδώ, φίλε μου, υπάρχει μπροστά σου ένας άνθρωπος και θέλω να το σέβεσαι αυτό, που δεν έχει καμία σχέση με συμφέροντα γιατί δούλευε από 16 χρονών. Όταν, λοιπόν, ο αρχηγός
σου, βγάλει τα ένσημα και μας τα δείξει, θα μιλήσουμε για το ποια συμφέροντα καλύπτουν και σπρώχνουν αυτόν και ποια συμφέροντα καλύπτουν και σπρώχνουν εμένα».
Γιατί επιμένετε στο ότι πρέπει να εξαντλείται η τετραετία;
«Γιατί η πηγή του μαύρου χρήματος στην Ελλάδα είναι η πιθανότητα εκλογών ανά πάσα στιγμή. Ένα μήνα μετά τις εκλογές υπάρχουν κάποιοι που πουλάνε εκδούλευση στην κυβέρνηση ότι ‘’εγώ σε στηρίζω, δώσε μου κάτι’’. Και υπάρχουν και οι άλλοι που λένε, ‘’εγώ θα τη ρίξω, δώσε μου κάτι’’. Και ζούμε μία οιονεί προεκλογική περίοδο 3-4 χρόνια. Πρέπει να σοβαρευτούμε. Εκλογές κάθε 4 χρόνια. Να ξέρει ο πολίτης ότι η επιλογή δε μπορεί να είναι επιπόλαια, να ξέρει ότι η απόφασή του είναι για 4 χρόνια. Όπως είναι σε όλο το δυτικό κόσμο. Και έτσι θα αναγκάσεις τα πράγματα για εκείνα τα 4 χρόνια να πάνε σε μία λογική συνύπαρξης. Πρέπει στην Ελλάδα να μάθουμε ότι πρέπει να συνεννοηθούμε. Τα κόμματα αρνούνται. Να σας πω κάτι που μου έχει κάνει πολύ άσχημη εντύπωση μιλώντας με όλους τους αρχηγούς όλων των κομμάτων από το 1980 και μετά. Ότι όλοι μπορούσαν μόνοι τους. Έβλεπες το τρένο να’ρχεται να μας πατήσει και του’λεγες ‘’ρε φίλε, κάνε κάτι, συνεννοήσου με τον άλλον.’’ Και έλεγε, ‘’μπορώ μόνος μου’’. Δε θέλω να σας πω ονόματα γιατί είναι όλοι. Όλοι. ‘’Μα πώς μπορείς μόνος σου;’’ Και το πόσο μπορούσαν μόνοι τους το καταλάβατε από τα χάλια μας. Από τις αποφάσεις που πήραν».
Πώς θα πείσετε τον Έλληνα να γίνει πατριώτης και να βγάλει από την πέτσα του αυτό που του έχουνε βάλει, την λαμογιά, την απατεωνιά;
«Να δώσουμε νέο περιεχόμενο στην λέξη πατριώτης. Πατριώτης δεν είναι αυτός που θέλει να κάνει συνεχώς παρελάσεις. Είναι αυτός που θέλει να κάνει κάτι για τον τόπο του, τα παιδιά του, τους πολλούς. Που η πρώτη του σκέψη είναι πως θα περνά καλά μέσα σε μια κοινωνία που ζει καλά. Και γω αυτό προσπάθησα να κάνω. Να μην επαναπαυθώ στις επιτυχίες τις δημοσιογραφικές. Αλλά να βγω, να με βρίσουν πιθανόν, αλλά να πάρω ένα ρίσκο για μια κοινωνία που θα με κάνει το πρωί πιο καλά».
Κάθε πότε πρέπει να αλλάζει το πολιτικό προσωπικό;
«Εγώ έχω βάλει ένα όριο για μένα. Οχτώ χρόνια. Εγώ σε οχτώ χρόνια θα γυρίσω στα Χανιά να κάνω καμιά καλλιέργεια γιατί στην Αθήνα πια δε θα έχει δουλειές για μένα. Αυτό πιστεύω ότι είναι το ανώτατο όριο. Οχτώ χρόνια. Η ζωή είναι πολύ μικρή για να τη διαφεντεύουν κάποιοι για δεκαετίες».
Βόλτα στα σοκάκια του Ρεθύμνου
«Το Ποτάμι» βρέθηκε με κατοίκους της πόλης που έχουν αφήσει τη σφραγίδα τους σε μία σειρά κρίσιμων τομέων για την περιοχή, ενώ παρεμβαίνουν δυναμικά και σε θέματα Πολιτισμού, καθώς και με νέους ανθρώπους από το Λασίθι που δραστηριοποιούνται καινοτόμα στην τοπική οικονομία και στην εκπαίδευση.
Συνάντηση με τους Ηρακλειώτες οινοπαραγωγούς
Ο Σταύρος Θεοδωράκης συνάντησε και συνομίλησε με ντόπιους οινοπαραγωγούς, οι οποίοι για έκτη συνεχή χρονιά πραγματοποιούν την Έκθεση «ΟΙΝΟΤΙΚΑ 2014» στον «Κήπο των Αισθήσεων» στις Μαλάδες, λίγο έξω από την πόλη του Ηρακλείου.
Στη Σητεία
Τρεις μέρες σε τέσσερις νομούς της Κρήτης. Το Ποτάμι θα συνεχίσει να ταξιδεύει από πόλη σε πόλη. Επόμενος σταθμός της περιοδείας η Ήπειρος.
Φωτο: Στέφανος Καστρινάκης