Αρχειο

H Μεγάλη Μέρα της Ποίησης στο ΜΜΑ

3 ποιητικές εκδηλώσεις στο Μέγαρο στις 16/3

4741-35213.jpg
Δημήτρης Μαστρογιαννίτης
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
63199-127078.jpg

 1. Τραγούδια για παιδιά

Τατιάνα Ζωγράφου ‘Πετώντας πας στην πόλη…’

Πέτρος Περάκης ‘Μελωδόνια’

Κυριακή 16 Μαρτίου (ώρα: 11.30)

Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης

Τραγούδια για μικρά και μεγάλα παιδιά που μιλούν για ταξίδια στη χαμένη Ατλαντίδα και για υποβρύχια, για τη μαγεία των εποχών, για παιχνιδιάρηδες γρύλους, πολύχρωμες μπάλες, ιπτάμενα πατίνια, για χελώνες, ιπποπόταμους, παλαβές πάπιες αλλά και… για κακές διατροφικές συνήθειες μέσα από δύο κύκλους. Ο πρώτος περιλαμβάνει τις συνθέσεις «Πετώντας πας στην πόλη…» της Τατιάνας Ζωγράφου, και ο δεύτερος τα «Μελωδόνια» του Πέτρου Περάκη.

«Πετώντας πας στην πόλη…»

Ερμηνεύουν: Τατιάνα Ζωγράφου, Κώστας Ζαμπούνης (τενόρος), Κωστής Ρασιδάκις (βαρύτονος). Συμμετέχει η Παιδική Χορωδία Αρσακείων-Τοσιτσείων Σχολείων υπό τη διδασκαλία της Χριστίνας Βαρσάμη-Κούκνη.

«Μελωδόνια»

Ερμηνεύει ο Σπύρος Σακάς (βαρύτονος).

Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, 11.30, €8 (έως 25 ετών και για συνοδό παιδιών έως 15 ετών), 14.

n

Τατιάνα Ζωγράφου

n

Πέτρος Περάκης


2. Μάνος Χατζιδάκις, Τραγούδια για φωνή και πιάνο

Αξέχαστα τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι, τραγούδια έντονα ποιητικά, πάνω σε στίχους που έγραψαν σπουδαίοι ποιητές αλλά και ίδιος ο συνθέτης, θα ερμηνεύσουν οι Τάκης Χριστογιαννόπουλος (βαρύτονος), Σαββίνα Γιαννάτου και η Ντόρα Μπακοπούλου (πιάνο). Τραγούδια από τον Κύκλο του CNS, τον κύκλο τραγουδιών για βαρύτονο και πιάνο έργο του 1953 σε στίχους του ίδιου του Μάνου Χατζιδάκι(1952-54) και τον Καπετάν Μιχάλη(1964) θα ερμηνεύσει ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος ενώ τραγούδια από τον Ματωμένο Γάμο του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα σε στίχους Νίκου Γκάτσου(1965) θα ερμηνεύσει η Σαββίνα Γιαννάτου. Το δεύτερο μέρος θα ανοίξει η Ντόρα Μπακοπούλου που θα ερμηνεύσει μοναδικά την Ερημιά, σουίτα μπαλέτου έργο 10 με τα μέρη: το παιδί και το κορίτσι του, ο χορός των περιστεριών, το παιδί και η μητέρα του και ο χορός του χαρταετού. Στη συνέχεια η Σαββίνα Γιαννάτου θα μας μεταφέρει στη «Ρωμαϊκή Αγορά» και θα τραγουδήσει Πορνογραφία, το Μαντολίνο (στίχοι Μάνου Χατζιδάκι 1961) καθώς και το τραγούδι που πέρασε και τα σύνορα της χώρας μας, Μην το ρωτάς τον ουρανό (στίχοι Γιάννης Ιωαννίδης 1959). Η βραδιά θα κλείσει με τραγούδια από τον Μεγάλο Ερωτικό ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος και η Σαββίνα Γιαννάτου με την Ντόρα Μπακοπούλου στο πιάνο.

Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, 20.30, €9,15,22,30 (Διακεκριμένη ζώνη), 5(Φ/Νέοι/Άνεργοι/ΑμΕΑ), 8(65+/Πολύτεκνοι).

n

Τάκης Χριστογιαννόπουλος

n

Σαββίνα Γιαννάτου

n

Ντόρα Μπακοπούλου


3. Έξι ποιητές συνομιλούν με τη Μουσική

Έξι ποιητές, γεννημένοι μεταξύ 1945 και 1979, παρουσιάζουν αποσπάσματα από το έργο τους, κάνοντας συγχρόνως νύξεις για την προσωπική τους ευαισθησία στη μουσική. Το πρόγραμμα του αφιερώματος «Έξι ποιητές συνομιλούν με τη Μουσική» περιλαμβάνει ισάριθμες ημίωρες υποενότητες που διεξάγονται παράλληλα. Από τις 18:00 έως τις 18:30 θα παρουσιασθούν ποιήματα της Λένιας Ζαφειροπούλου στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος και του Θωμά Ιωάννου στην Αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας. Αποσπάσματα από τη συλλογή Paternoster Square (Eκδ. Πόλις, 2012), καθώς και έξι ανέκδοτα ποιήματα της λυρικής ερμηνεύτριας και ποιήτριας Λένιας Ζαφειροπούλου θα απαγγείλουν οι Λένια Κιτσοπούλου, Ιωάννα Μαυρέα και Γιάννης Κότσυφας. Τα απαγγελλόμενα μέρη θα διανθισθούν από σύντομες μουσικές παρεμβάσεις της σοπράνο Λένιας Ζαφειροπούλου και της πιανίστριας Αϊ Μοτοχάσι, που θα ερμηνεύσουν αποσπάσματα από έργα Σούμπερτ, Σούμαν, Βάγκνερ, Σοστακόβιτς και Προκόφιεφ.

Την ίδια ώρα, στην Αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας, ο Θωμάς Ιωάννου θα διαβάζει ποιήματά του από τη συλλογή Ιπποκράτους 15 (Εκδ. Σαιξπηρικόν, 2011), ενώ θα ακούγεται μουσική στο ύφος του Νορβηγού συνθέτη Nils Petter Molvær από τον τρομπετίστα Ανδρέα Πολυζωγόπουλο.

Στη συνέχεια (18:45-19:15), θα φιλοξενηθεί στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος ο Θανάσης Χατζόπουλος. Θα διαβάσει ποιήματά του από τη συλλογή Πρόσωπο με τη γη (Εκδ. Γαβριηλίδης, 2012) υπό τους ήχους των πιανιστικών αυτοσχεδιασμών του Δημήτρη Μαραμή σε δικά του πρωτότυπα θέματα.

Κατά τη διάρκεια του ίδιου ημιώρου, στην Αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας, η Ιουλίτα Ηλιοπούλου θα απαγγείλει ποιήματά της από τη συλλογή Το σπίτι (Εκδ. Ύψιλον, 2012). Η μουσική υπόκρουση προέρχεται από αποσπάσματα συνθέσεων των Σούμαν, Σοπέν και Ντεμπυσσύ που θα παίξει στο πιάνο η Λήδα Μασούρα. Ταυτόχρονα, θα προβάλλονται έργα του Δανού ζωγράφου Βίλχελμ Χάμμερσχοϊ. Το κινησιολογικό σχόλιο υπογράφει η χορογράφος και χορεύτρια Μαρίζα Τσίγκα.

Το απογευματινό πρόγραμμα της «Μεγάλης ημέρας της Ποίησης» θα κλείσει στις 19:30 με τις εκδηλώσεις για τον Γιάννη Ευσταθιάδη και τον Χριστόφορο Λιοντάκη στις Αίθουσες Δημήτρης Μητρόπουλος και Νίκος Σκαλκώτας αντιστοίχως.

Ο Γιάννης Ευσταθιάδης θα αναγνώσει αποσπάσματα από τη συλλογή Κιβωτός (Εκδ. Ύψιλον, 1998) και τα βιβλία Γραμμένα Φιλιά (Εκδ. Ύψιλον, 2006) και Καθρέφτης (Εκδ. Ύψιλον, 2010), καθώς και από το υπό έκδοσιν Εκατό (2013) με τη συνδρομή της μουσικής του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ ως «ηχητικού σχολίου μοναξιάς». Ερμηνεύει ο βιολονίστας Κώστας Παναγιωτίδης. Ακολουθούν στιχουργήματα του Ευσταθιάδη από την ομώνυμη συλλογή (Εκδ. Ύψιλον, 2005) και από τη συλλογή Johann Sebastian Bar (Εκδ. Μελάνι, 2012), με την πιανιστική συνδρομή του Γιώργου Δούση, ο οποίος θα αυτοσχεδιάσει επάνω σε θέματα από την «ευτράπελη» μουσική των Μιγιώ, Πουλένκ, Τζόπλιν, Γκέρσουιν και Σασσόνε. Θα παρουσιασθεί ακόμη το ανέκδοτο ποίημα του Γιάννη Ευσταθιάδη «Για τους αυτόχειρες ποιητές» υπό μορφήν προηχογραφημένου δρώμενου, το οποίο συνδυάζει μουσική δωματίου του 20ού αιώνα με ηλεκτρονική και «συγκεκριμένη» μουσική, καθώς και με τις φωνές (σε αποσπασματικές αναγνώσεις) από πέντε αυτόχειρες ποιητές, τον Γεβγένι Γεσένιν, τον Βλαντίμιρ Μαγιακόφσκι, τη Σύλβια Πλαθ, την Ανν Σέξτον και τον Πάουλ Τσελάν.

Την ίδια ώρα, ο Κώστας Καζανάς θα διαβάσει ποιήματα από τις συλλογές Με το φως (Εκδ. Καστανιώτης, 2000) και Στο τέρμα της πλάνης (Εκδ. Καστανιώτης, 2010) του Χριστόφορου Λιοντάκη υπό τη συνοδεία της μουσικής του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, και συγκεκριμένα από τις Σουίτες για τσέλο, αποσπάσματα από τις οποίες θα παίξει ο Κρίστοφερ Χάμφρυς.

Οι φίλοι της Ποίησης και της Μουσικής θα μπορούν να μετακινούνται με το ίδιο εισιτήριο από τον έναν χώρο στον άλλο κατά τα κοινά ενδιάμεσα διαλείμματα διάρκειας 15 λεπτών.

Από τις 18.00, €16, 25, 6(Φ/Νέοι/Νέοι/Άνεργοι/ΑμΕΑ), 10(65+/Πολύτεκνοι).

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ