Αρχειο

Η Λάμψη

Και όμως ήταν υποψήφια για Χρυσό Βατόμουρο... (1980)

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
63099-126846.jpg

Μία από τις πιο διάσημες ταινίες τρόμου γεμάτη εικόνες και ατάκες που έχουνε μείνει κλασικές, αλλά και μία από τις πιο αμφιλεγόμενες του μεγάλου σκηνοθέτη Στάνλεϊ Κιούμπρικ. Όπως και να είναι αξίζει κανείς να τη δει όχι μόνο «για την ανατριχίλα» και τον γνήσιο, ατόφιο φόβο που προκαλεί αλλά και για τον Τζακ Νίκολσον να δίνει ένα ρεσιτάλ ερμηνείας από βλέμματα, γκριμάτσες, εκφράσεις και τόνους στη φωνή που έχουν γίνει προσωπικά του trademarks. Δίπλα του, στο ρόλο της γυναίκας του, η Σέλεϊ Ντιβάλ και ο Ντάνι Λόιντ στο ρόλο του μικρού του γιού.

Στο σενάριο, ο Τζακ (Νίκολσον) αναλαμβάνει τη φύλαξη ενός ξενοδοχείου όταν το μέρος κλείνει λόγω της χειμερινής σεζόν. Όταν όμως το χιόνι απομονώνει την περιοχή, ο χώρος αρχίζει να επηρεάζει άσχημα τη συμπεριφορά του Τζακ ενώ ο μικρός του γιός ανακαλύπτει τους «αφανείς κατοίκους» του ξενοδοχείου, και ο εφιάλτης αρχίζει.

Το Shining βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Στήβεν Κινγκ αν και έχουν γίνει μερικές σημαντικές αλλαγές στην ιστορία. Η αρχική υποδοχή που είχε γίνει στο φιλμ είχε ανάμικτες αντιδράσεις, αλλά αργότερα οι κριτικοί το δικαίωσαν σε σημείο να συγκαταλέγεται στις λίστες με τα σημαντικότερα φιλμ τρόμου στον κινηματογράφο. Ο Μάρτιν Σκορτσέζε μάλιστα, το έχει κατατάξει στην 11η θέση στα πιο τρομαχτικά φιλμ όλων των εποχών.

Η ταινία προβάλλεται την Πέμπτη 13/3 στο Novacinema 2

Για όλο τον Μάρτιο το Nova Cinema μας ταξιδεύει στον κόσμο των βραβευμένων ταινιών και σειρών στα κανάλια novacinema. Για περισσότερες πληροφορίες: http://www.novacinema.gr/.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ