Αρχειο

Τα απομεινάρια μιας μέρας

Η ταινία ήταν υποψήφια για 8 Όσκαρ (1993)

A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Κάθε ταινία του σκηνοθέτη Τζέιμς Αϊβορι είναι μία κομψή, νοσταλγική και καλαίσθητη ματιά σε μία Βρετανία των τύπων, των αρχοντικών στην εξοχή, της αριστοκρατίας που ήταν συντηρητική αλλά και με πιο θυελλώδη πάθη απ’ όσο θα φανταζόταν κανείς. Όλες του οι ταινίες είναι ένας καλοφτιαγμένος πίνακας μιας άλλης εποχής με ήρωες που μοιάζουν να έχουν βγει από εικόνες των αρχών του 20ού αιώνα. Στο περίφημο φιλμ «Τα απομεινάρια μιάς μέρας» πρωταγωνιστεί ένα καστ κλασικών ηθοποιών με κορυφαίους τον Άντονι Χόπκινς και την Έμα Τόμσον. Μαζί τους οι Τζέιμς Φοξ, Κρίστοφερ Ριβ, Πίτερ Βον, Χιου Γκραντ κ.α.

Στο φιλμ που βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Καζούο Ισιγκούρο, ο κ. Στίβενς αποτελεί υπόδειγμα Βρετανού μπάτλερ. Αφοσιώνεται τόσο πολύ στη δουλειά του, ώστε θυσιάζει κάθε προσωπική του ανάγκη αφήνοντας το μεγάλο έρωτα της ζωής του να φύγει. Όταν θα το συνειδητοποιήσει όμως, θα είναι πολύ αργά... Μία αριστουργηματική ταινία από έναν σκηνοθέτη που λατρεύει την καλαισθησία και περιγράφει τους ήρωές του με λεπτές πινελιές ευαισθησίας.

Ήταν υποψήφια για 8 Όσκαρ: Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Α' Ανδρικού Ρόλου (Αντονι Χόπκινς), Α' Γυναικείου Ρόλου (Έμα Τόμσον), Μουσικής Επένδυσης, Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης, Κουστουμιών και Διασκευασμένου Σεναρίου.

Η ταινία προβάλλεται την Τετάρτη 12/3 στο Novacinema 1 και στις 23/3 στο Νovacinema1 και Novacinema 1 HD

Για όλο τον Μάρτιο το Nova Cinema μας ταξιδεύει στον κόσμο των βραβευμένων ταινιών και σειρών στα κανάλια novacinema. Για περισσότερες πληροφορίες: https://www.novacinema.gr/.