Αρχειο

Οι σημαίες των προγόνων μας

Υποψηφιότητα για Όσκαρ Ήχου και Ηχητικών Εφέ (2006)

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η φωτογραφία έξι στρατιωτών που υψώνουν την αμερικανική σημαία το 1945 σε μια απ'τις πιο αιματηρές μάχες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, στο νησί Ιβο Τζίμα, συγκινεί ένα ολόκληρο έθνος και γίνεται σύμβολο ηρωισμού. Και η ταινία γύρω από αυτή την ιστορία, αποκτάει ακόμα περισσότερη σημασία όταν πρόκειται για συνεργασία δύο «εθνικών» ονομάτων για την Αμερική αλλά και τον παγκόσμιο κινηματογράφο, του Κλιντ Ίστγουντ με τον Στίβεν Σπίλεμπεργκ.

Ο Ίστγουντ έκανε τη συμπαραγωγή (με τον Σπίλμπεργκ και τον Ρόμπερτ Λόρεντζ), σκηνοθέτησε και έγραψε τη μουσική. Η ταινία βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Τζέιμς Μπράντλεϊ και του Ρον Πάουερς για τη μάχη στο Ίβο Τζίμα, τους πέντε πεζοναύτες που ύψωσαν τη σημαία και την επίδραση που είχε στις μετέπειτα ζωές τους, αυτό το γεγονός.

Το φιλμ δείχνει την ιστορία από την πλευρά των Αμερικάνων ενώ η συνέχειά του, το «Γράμματα από την Ίβο Τζίμα» το οποίο επίσης σκηνοθέτησε ο Κλιντ Ίστγουντ, δείχνει την ιστορία από την πλευρά των Γιαπωνέζων.

«Οι σημαίες των προγόνων μας» ήταν υποψηφιότητα για Όσκαρ Ήχου και Ηχητικών Εφέ.

Το 2008 στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών ο Σπαίκ Λι, (ο οποίος γύριζε εκείνη την περίοδο την ταινία «Το θαύμα της Αγίας Άννας» με θέμα μία διμοιρία αμερικάνων στρατιωτών –όλων μαύρων- που πολέμησαν στην Ιταλία κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου), κατηγόρησε τον Κλιντ Ίστγουντ ότι δεν έδειξε ούτε έναν μαύρο πεζοναύτη στην ταινία του. Ο Ίστγουντ απάντησε ότι βασίστηκε στα ιστορικά ντοκουμέντα σύμφωνα με τα οποία έτυχε και οι 5 πεζοναύτες που ύψωσαν την αμερικάνικη σημαία σε εκείνη τη μάχη της Ίβο Τζίμα, να είναι όλοι λευκοί.

Η ταινία προβάλλεται την Τρίτη 11/3 καθώς και στις 12/3 και 17/3 στο Novacinema 2 HD και 17/3 και 29/3 στο Novacinema 2

Για όλο τον Μάρτιο το Nova Cinema μας ταξιδεύει στον κόσμο των βραβευμένων ταινιών και σειρών στα κανάλια novacinema. Για περισσότερες πληροφορίες: https://www.novacinema.gr/.