Αρχειο

Πρόγευμα στο Τίφανις

Όσκαρ Καλύτερης Μουσικής και Τραγουδιού και υποψήφιο σε 3 ακόμα κατηγορίες (1961)

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
62683-126044.jpg

Δεν υπάρχει κινηματογραφόφιλος αλλά και άνθρωπος που να ασχολείται με το στιλ και τη μόδα που να μη γνωρίζει –και να μην έχει αποθεώσει- την εικόνα της Όντρεϊ Χέπμπορν με άψογο κότσο και τιάρα, μαύρα γυαλιά, «μικρό μαύρο φόρεμα» και μαύρα μακριά γάντια, να στέκεται με ένα κρουασάν και έναν καφέ στο χέρι, μπροστά στη βιτρίνα του διάσημου κοσμηματοπωλείου «Τίφφανις» στη Νέα Υόρκη, τα χαράματα.

Η ταινία και το στιλ της ξεπέρασαν ακόμα και το ίδιο το σενάριο και έχουν μείνει ανεξίτηλα στη μυθολογία του κινηματογράφου σαν σύμβολα «αστικής πλήξης» και πραγματικά μποέμικης ζωής. Η ταινία γυρίστηκε το 1961 και δίπλα στην Όντρεϊ Χέπμπορν συμπρωταγωνιστεί ο Τζορτζ Πέπαρντ και σε έναν μικρό ρόλο (που πολλοί είπαν ότι τον γελοιοποίησε) ο Μίκι Ρούνεϊ. Η σκηνοθεσία ανήκει στον μεγάλο Μπλέικ Έντουαρντς, ιδανικό σκηνοθέτη γυναικών και κωμωδιών σε φινέτσα και πρόκειται για ελεύθερη διασκευή για τον κινηματογράφο του ομώνυμου βιβλίου Τρούμαν Καπότε.

Η ηρωίδα, η Χόλι Γκολάιτλι, είναι αυτό που θα ονομάζαμε σήμερα “the It Girl” – αφελής, αναρριχητικό «φυτό» στα café της μόδας όπου συχνάζει η καλή κοινωνία. Ο ρόλος σημάδεψε την καριέρα της Χέπμπορν και το όμορφο τραγούδι των Χένρι Μαντσίνι και Τζον Μέρσερ «Moon River» που τραγουδάει απαλά με την κιθάρα της, κέρδισε Όσκαρ. Το φιλμ έχει καταχωρηθεί στα σπουδαιότερα της ιστορίας του αμερικάνικου κινηματογράφου και αξίζει να το δει κανείς και μόνο για να απολαύσει μία διαχρονική αίσθηση φινέτσας και καλού γούστου.

 Η ταινία προβάλλεται το Σάββατο 8/3 στο Novacinema και στις 17/3, 24/3 και 29/3 στο Novacinema4.

Για όλο τον Μάρτιο το Nova Cinema μας ταξιδεύει στον κόσμο των βραβευμένων ταινιών και σειρών στα κανάλια novacinema. Για περισσότερες πληροφορίες: http://www.novacinema.gr/.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ