Αρχειο

Το Κουρδιστό Πορτοκάλι

Υποψήφιο για 4 Όσκαρ (1971)

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
62529-125708.jpg

Το Clockwork Orange είναι μία ταινία Βρετανικής και Αμερικάνικης παραγωγής σε σενάριο, παραγωγή και σκηνοθεσία του μεγάλου Στάνλεϊ Κιούμπρικ, βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του 1962 του Anthony Burgess.

Η ταινία είναι διάσημη για τις σοκαριστικές, βίαιες σκηνές της σαν σχόλιο επάνω στη σύγχρονη ψυχιατρική, τη νεανική παραβατικότητα, τις συμμορίες και άλλα κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά θέματα, με τη δράση να διαδραματίζεται σε μία δυστοπική Βρετανία του κοντινού μέλλοντος.

Ο ρόλος του αντικοινωνικού, χαρισματικού, υπερ-βίαιου, ψυχοπαθή αρχηγού της συμμορίας Άλεξ που λατρεύει τον Μπετόβεν, καθιέρωσε τον Μάλκολμ ΜακΝτάουελ. Στο φιλμ, μετά από ένα έγκλημα που κάνει με τη συμμορία του, συλλαμβάνεται και υπόκειται σε μία προσπάθεια «αποτοξίνωσης» από τον βίαιο χαρακτήρα του και επανένταξής του με ριζοσπαστικές μεθόδους και τεχνητά μέσα.

Μερικά από τα χαρακτηριστικά της ταινίας που έχουν περάσει πλέον στη μυθολογία του κινηματογράφου είναι η χρήση της κλασικής μουσικής και το διάσημο πόστερ, δημιουργία του Φίλιπ Καστλ σε σχεδιασμό του Μπιλ Γκολντ. Το Κουρδιστό Πορτοκάλι είχε προταθεί για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερης Σκηνοθεσίας, Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου και Καλύτερου Μοντάζ.

Η ταινία προβάλλεται την Πέμπτη 6/3 στο Nova και στις 16/3 στο Novacinema2

Για όλο τον Μάρτιο το Nova Cinema μας ταξιδεύει στον λαμπερό κόσμο των Βραβείων Όσκαρ με αφιερώματα, ταινίες που έχουν προταθεί ή έχουν κερδίσει Όσκαρ και ξεχωριστές κινηματογραφικές παραγωγές που άφησαν εποχή. Για περισσότερες πληροφορίες: http://www.novacinema.gr/.

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ