Αρχειο

Αφιέρωμα Παγκράτι

Φαγητό, διασκέδαση & αγορές

A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 472
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Πλατείες, άλσος, καινούργια μπαράκια δίπλα σε ιστορικές ταβέρνες συνθέτουν ένα ιδιαίτερο μικροκλίμα γι’ αυτή τη γειτονιά, που μπορείς να τη χαρακτηρίσεις κέντρο πάνω από το «κέντρο». Η A.V. αναζήτησε τα στέκια της.

n

Poquito Cafe

Με 18 χρόνια στις πλάτες του, το Poquito Café αποτελεί ακόμα τη διαφορετική πρόταση της Υμηττού. Είναι μικρό, αλλά χωρά όλο τον κόσμο. Ethnic διακόσμηση (αιώρες στο ταβάνι - μεξικανικές πινελιές), ευφάνταστα κοκτέιλ, rock/funky/soul μουσικές και πολύ συγκεκριμένα live.

Υμηττού 93, 210 7518772


n

Εσθίρ

Ένας μικρός, μοσχομυριστός παράδεισος, που υπόσχεται να σας προτείνει το άρωμα που σας ταιριάζει. Θα βρείτε περισσότερα από 200 διαφορετικά αρώματα, για άνδρες και γυναίκες, όπως βανίλια, γιασεμί, τριαντάφυλλο, φράουλα και κεράσι, για να σκορπάτε την άνοιξη στο πέρασμά σας. Σε πολύ προσιτές τιμές, από €6 έως €12, ανάλογα με την ποσότητα.

Χρεμωνίδου 1, 210 7569111, fb: Αρωματοπωλείο Εσθίρ


n

Small 8

Σαν μια βερολινέζικη γωνιά στο Παγκράτι. Πορτοκαλί φωτιστικά που παραπέμπουν στα 60s, κίτρινο μεταλλικό στις καρέκλες και έντονη αισθητική. Πας από το πρωί για καφέ και σπιτικό γλυκό, απολαμβάνεις ολόφρεσκες μπρουσκέτες το μεσημέρι, αλλά το βράδυ έχει την τιμητική του. Σε υποδέχονται έμπειροι bartenders με vintage cocktails ή νέες προτάσεις όπως το Okto (gin, μαρμελάδα, rasberry, μπαχαρικά), ενώ οι μουσικές επιλογές (από funk μέχρι άριες και jazz από τους πιο γνωστούς djs) σε ταξιδεύουν στις πρωτεύουσες της Ευρώπης.

Αρχελάου 8, 215 5308846


n

Τρίγωνο

Στη συμβολή των οδών Αμύντα και Αρχελάου, στη θέση του μπακάλικου, άνοιξε πριν τέσσερα χρόνια το Τρίγωνο. Σκοπός του ήταν να κρατήσει ένα low-profile χαρακτήρα με παραδοσιακή ατμόσφαιρα καλλιτεχνικού καφενείου, αυθεντικότητα και προσγειωμένες τιμές. Και τα κατάφερε. Τώρα που ανοίγει κι ο καιρός, αποτελεί ένα από τα καλύτερα σημεία για live βραδιές στο φροντισμένο κήπο του.

Αμύντα 15, 210 7243085


n

Κατσούρμπος

Χρωστάει το όνομά του στον ήρωα της αναγεννησιακής κρητικής κωμωδίας του Γεωργίου Χορτάτση. Έχει ήδη χαρακτηριστεί ως η «αναγέννηση της κρητικής κουζίνας» και όχι άδικα, αφού οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται στην κουζίνα του προέρχονται από μικρές παραγωγικές μονάδες του νησιού που φτάνουν στο κατάστημα κάθε εβδομάδα. Λατρέψαμε το εφτάζυμο φρέσκο ψωμί του, τους λαχανοντολμάδες του, τη μουσταλευριά που μας κέρασαν στο τέλος, ενώ ταξιδέψαμε στο χρόνο χάρη στη vintage διακόσμησή του.

Αμύντα 2, 210 7222167-8


n

Αερόστατο

All day café bar, το πρώτο στην πλατεία Προσκόπων, λειτουργεί ήδη από το ’95, καθιερώνοντας την περιοχή σε ένα από τα στέκια της πόλης. Ανοιχτό από τις 10 το πρωί έως τις 3 μετά τα μεσάνυχτα, θα σας σερβίρει καφέ, γλυκό αλλά και κάποια ελαφριά πιάτα, ενώ όσο περνάει η ώρα η εικόνα του αλλάζει και γίνεται περισσότερο μπαρ, με τζαζ αλλά και έθνικ μουσικές και μια μεγάλη μπάρα με προσιτές τιμές, που προδιαθέτει για όμορφες βραδιές. Τις καλές ημέρες μπορείτε να κάτσετε και στα τραπεζάκια της πλατείας.

Κτησίου & Πτολεμαίου 4, πλ. Προσκόπων, 210 7241116


n

Grill Πίτα

Ένα από τα καλύτερα σουβλατζίδικα του Παγκρατίου βρίσκεται στην Ευφράνορος και είναι το Grill Πίτα. Εδώ οι πίτες είναι αλάδωτες και οι μερίδες τεραστίων διαστάσεων. Ο ιδιοκτήτης βέβαια δεν είναι καινούργιος στο χώρο, αφού ακόμα κι ο πατέρας του ασχολούνταν με το εμπόριο κρεάτων από χρόνια. Ήθελε να φτιάξει ένα σουβλάκι έτσι όπως θα ήθελε ο ίδιος να είναι και τα κατάφερε. Ο χώρος είναι λιτός και άμεσος χωρίς έξτρα φανφάρες.

Ευφράνορος 4, 210 7560290


n

Παληά Αθήνα

Ζεστό και φιλόξενο μεζεδοπωλείο, σε μια γραφική μονοκατοικία του 1925, από τις λίγες που έχουν μείνει στο Παγκράτι, με μια πανέμορφη αυλή, θα σας προσφέρει παραδοσιακή και δημιουργική ελληνική κουζίνα. Δοκιμάστε πατάτα οφτή με απάκι, χοιρινό με σύκο, μέλι και μανούρι, σαλάτα με γύρη λουλουδιών και συνοδεύστε τα με τα εξαιρετικά αποστάγματα που έχει σε μεγάλη ποικιλία. Με εξαιρετική live μουσική, ρεμπέτικα και λαϊκά κάποιες ημέρες. Δευτ. κλειστά, Κυρ. μόνο μεσημέρι.

Εμπεδοκλέους 75 (πίσω από τα Jumbo), 210 7518869, www.palia-athina.gr


n

Berlin By 5 Drunk Men

Η 1η self service μπυραρία της Αθήνας με κάθε τραπέζι να έχει 2 προσωπικές κάνουλες, μια Lager και μια Weiss (εκτός από την ημέρα-έκληξη), όπου ο καθένας μπορεί να σερβιριστεί μόνος του. Το concept ολοκληρώνεται με νόστιμα πιάτα/finger foods, όπως τα tapas berlin και το πιάτο «να σε βλέπω να λιώνεις», όπου στην κυριολεξία το απολαυστικό τυράκι λιώνει μπροστά σου και το απολαμβάνεις με λαχταριστό σκορδόψωμο.

Πεζόδρομος Τιμοθέου 8 (Υμηττού), 210 7010006


n

Ρολόι

Το Ρολόι είναι ένα all day εστιατόριο με καλό φαγητό. Σε κερδίζει αρχικά με την αμεσότητά του, αλλά μόλις δοκιμάσεις τις λιχουδιές του το ερωτεύεσαι. Η κουζίνα εδώ δεν είναι απλή υπόθεση. Βασίζεται στην εποχικότητα των πρώτων υλών, συνδυάζοντας ελληνικές παραδοσιακές γεύσεις με τη δημιουργικότητα των μαγείρων. Η κουζίνα λειτουργεί έως τη 1 το βράδυ.

Αμύντα 6, 210 7248822


n

Επ’ Αυλή

Σε ένα νεοκλασικό κτίριο με ταράτσα και θέα το λόφο του Αρδηττού, στεγάζεται η Επ’ Αυλή. Ένα μεζεδοπωλείο με παραδοσιακές αλλά και νέες γεύσεις. Μπορείς να δοκιμάσεις από γλώσσα με πορτοκάλι μέχρι κανταΐφι με καϊμάκι και βύσσινο απολαμβάνοντας τη θέα, και από την ταράτσα η οποία λειτουργεί όλο το χρόνο, ταξιδεύοντας σε άλλες εποχές. 

Αρχιμήδους 14, 210 7014836


n

Musique Cafe¼

Είναι το αγαπημένο ναξιώτικο στέκι στη συμβολή των οδών Αρριανού και Αρχελάου. Σε αυτόν το βιομηχανικής αισθητικής χώρο, μπορεί κανείς να απολαύσει από νωρίς τον καφέ του, να δοκιμάσει ναξιώτικες λιχουδιές, όπως η τηγανητή γραβιέρα Νάξου με μέλι και ξύσμα από πορτοκάλι, κρέας και ξακουστές πατάτες από τη Νάξο, μέχρι να τον βρει το ξημέρωμα υπό τους ήχους του nu jazz, του soul και του funk.

Αρριανού 37 & Αρχελάου, 210 7238900


n

Μαύρο Πρόβατο

Το Μαύρο Πρόβατο είναι τόσο ξεχωριστό όσο και το όνομά του. Ελληνική δημιουργική κουζίνα με αγάπη για τις ιδιαίτερες πρώτες ύλες, αλλά και τις παραδοσιακές γεύσεις, καλό κρασί, σε έναν οικείο, καλαίσθητο χώρο που χωρίς καμία επιτήδευση, μας καλεί σε αυτή την αργή ιεροτελεστία που χαρακτηρίζει τη φιλοσοφία της συνάντησης ανθρώπων γύρω από ένα τραπέζι. Σκοπός του «άγρυπνου πρόβατου»: οι χαρούμενες στιγμές αγαπημένων προσώπων που συναντώνται εκεί.

Αρριανού 33, 210 7223469


 Φωτό: Γεωργία Πανακία, Παναγιώτα Μακροπούλου