Αρχειο

Η δύναμη του Χόλιγουντ

Οι υποψήφιοι στην κατηγορία του Πρωτότυπου Σεναρίου

A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μπορεί να μην είναι στην πρώτη γραμμή των φλας, όπως οι πρωταγωνιστές των ταινιών, οι σεναριογράφοι όμως είναι η πραγματική δύναμη του Χόλιγουντ, που ως γνωστόν πάσχει από έλλειψη φρέσκων ιστοριών και αναζητά εναγωνίως το επόμενο big story. Τρεις από τους φετινούς υποψήφιους για το Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου είναι και σκηνοθέτες των ταινιών τους, αποδεικνύοντας πως αυτό που ονομάζουμε auter ζει και βασιλεύει.

Eric Warren Singer, David O. Russell (κεντρική φωτό): Το σεναριογραφικό δίδυμο του «Οδηγού Διαπλοκής» επαναλαμβάνει την περυσινή επιτυχία του «Οδηγού Αισιοδοξίας», για το οποίο ήταν υποψήφιοι για βραβείο Διασκευασμένου Σεναρίου. Φέτος, ελπίζουν η κατηγορία του Πρωτότυπου να τους κάτσει καλύτερα.

Woody Allen: Ο master της κατηγορίας. Με τη «Θλιμμένη Τζάσμιν» έφτασε τις 16 υποψηφιότητες στην κατηγορία, στην οποία έχει βραβευτεί 3 φορές. Ακόμα και αν δεν πάτησε ποτέ το πόδι του στην απονομή (πλην μίας φοράς για να παρουσίασει ένα βίντεο-αφιέρωμα στη Νέα Υόρκη).

image


Spike Jonze: Έπρεπε να περάσουν 14 χρόνια μέχρις ότου ο σπουδαίος σκηνοθέτης/σεναριογράφος να βρεθεί ξανά υποψήφιος στην κατηγορία, φέτος για το «Δικό της» - τότε, για το απολαυστικά αντισυμβατικό «Στο Μυαλό του Τζον Μάλκοβιτς» που μνημονεύεται μέχρι σήμερα ως υπόδειγμα σεναρίου.

image


Bob Nelson: Πρώτη του υποψηφιότητα για ένα από τα πιο μεστά, συγκινητικά φιλμ της χρονιάς, το «Νεμπράσκα». Καθόλου άσχημα για έναν κωμικό που στη δεκαετία του ’90 έπαιζε σε τηλεοπτική εκπομπή με σκετσάκια και έφτασε φέτος να υπογράφει τη νέα δημιουργία του Alexander Payne.

image


Craig Borten, Melisa Wallack: Πρωτάρηδες κι αυτοί στην κατηγορία, για το «Dallas Buyers Club». Πρώτο σενάριο του Borten, τρίτο της Wallack και μια εξαιρετική συνάντηση ταλέντων παρήγαγαν ένα από τα πιο δυνατά φιλμ της χρονιάς.

image