- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Μπαρούτι και εμφύλιος
Εικόνες διχασμού στους δρόμους της Κριμαίας: Τάταροι, εθνικά Ρώσοι, Ουκρανοί
Οι διαδηλωτές της πλατείες Ανεξαρτησίας επικράτησαν. Ο πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς καθαιρέθηκε από το κοινοβούλιο και τράπηκε σε φυγή. Φέρεται να επέλεξε να κινηθεί αρχικά στο νοτιοανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, το παραδοσιακό προπύργιό του, πριν καταλήξει στο βαθύ νότο της Κριμαίας. Εκεί όπου οι εθνικά Ρώσοι πλειοψηφούν.
Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης υπαινίσσονται ότι ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς έχει κανονίσει να δραπετεύσει από θαλάσσης με τη βοήθεια του Ρωσικού Στόλου από τη ναυτική βάση της Κριμαίας.
Οι Ρώσοι της Κριμαίας, οι οποίοι απολαμβάνουν χρόνια μια ιδιαίτερη αυτονομία εντός της Ουκρανίας, φοβούνται ότι θα γίνουν το επίκεντρο των εξελίξεων στη συνεχιζόμενη πολιτική κρίση της χώρας. Φιλορώσοι πολιτικοί συμπαρασύρουν πολίτες σε διαδηλώσεις με αίτημα να αναλάβει η Ρωσία την προστασία τους απέναντι στους «φασίστες», όπως αποκαλούν μαζικά όσους εξεγέρθηκαν στην Ουκρανία.
Ο πρωθυπουργός της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας απηύθυνε κάλεσμα να επικρατήσει ηρεμία στην περιοχή, επισημαίνοντας ότι επιθυμεί να «επιλυθεί ειρηνικά» η κρίση, λίγη ώρα αφού μια ομάδα φιλορώσων διαδηλωτών έθεσε υπό τον έλεγχό του το κτίριο του κοινοβουλίου στη Συμφερόπολη. «Ζητώ από τον λαό να επιδείξει ψυχραιμία, πρέπει να αποφευχθούν οι μαζικές συγκεντρώσεις, διεξάγονται διαπραγματεύσεις, πρέπει όλα να διευθετηθούν ειρηνικά μέσω των διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο Ανατόλι Μοχίλιοφ στους δημοσιογράφους.
Συνοδευόμενος από περίπου 15 βουλευτές, ο κ. Μοχίλιοφ εισήλθε στο κοινοβούλιο, όπου μπόρεσε να συζητήσει με τα μέλη της ομάδας που το κατέλαβαν. «Στο εσωτερικό δεν υπάρχουν παρά περίπου δεκαπέντε άνθρωποι, μας συμπεριφέρθηκαν καλά, αλλά είναι οπλισμένοι. Πιστεύω ότι είναι Σλάβοι», σημείωσε ο κ. Μοχίλιοφ.
Η Δύση ανησυχεί ότι αυτή η ένταση θα μπορούσε να προσφέρει στο Κρεμλίνο την «τέλεια ευκαιρία» για να ανακτήσουν τον έλεγχο της Κριμαίας, την οποία οι ίδιοι και συγκεκριμένα ο Σοβιετικός ηγέτης, Νικίτα Χρουτσόφ, παραχώρησε στους Ουκρανούς το 1954.
Η εθνοτική κατανομή της Κριμαίας: 58,5% Ρώσοι, 24,4% Ουκρανοί, 12,1% Τάταροι της Κριμαίας, 5,0% Άλλοι.
Η πλειονότητα των Ουκρανών δηλώνει ικανοποιημένη με το στάτους κβο της Κριμαίας. Δεν ισχύει, όμως, το ίδιο για τους μουσουλμάνους Τατάρους της περιοχής. Δυσκολεύονται να ξεχάσουν τις βίαιες και μαζικές απελάσεις του λαού τους από τον Στάλιν το 1944 με τη δικαιολογία ότι είχαν συνεργαστεί με τις δυνάμεις των ναζί στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι σημερινοί ηγέτες αυτής της εθνοτικής ομάδας δηλώνουν αποφασισμένοι να εμποδίσουν κάθε ενίσχυση των δεσμών της Κριμαίας με τη Μόσχα.
Την εποχή των Τσάρων, η Κριμαία ήταν το αγαπημένο τους θέρετρο εξαιτίας του εύκρατου κλίματος και της θαλασσινής αύρας. Τους τελευταίους μήνες ο νυν πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, έχει αρκετές φορές αμφισβητήσει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.
Η βρετανική εφημερίδα Guardian επικαλούμενη ρωσικά ΜΜΕ, έγραψε ότι ο καθαιρεθείς πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς φέρεται να βρίσκεται στη Ρωσία και συγκεκριμένα στην ευρύτερη περιοχή της Μόσχας.