Αρχειο

Tο Δίκτυο

7 υποψηφιότητες για Όσκαρ (1998)

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
61968-124397.jpg

Μία ταινία που την «φοβάται» η τηλεόραση μια και μιλάει για το κυνήγι των υψηλών ποσοστών τηλεθέασης με κάθε κόστος. Μάλιστα, η τελευταία ατάκα της ταινίας λέει «Αυτή ήταν η ιστορία του Χάουαρντ Μπιλ, της πρώτης γνωστής περίπτωσης ανθρώπου ο οποίος σκοτώθηκε γιατί είχε χάλια νούμερα στην τηλεθέαση».

Βέβαια, το 1976 ήταν άλλη εποχή. Η τηλεόραση μόλις είχε αρχίσει να γίνεται «πολυεθνική» αλλά τότε έμπαιναν και οι πρώτες βάσεις για τις ηθικές-ή όχι αξίες της. Το «Δίκτυο» είναι μία σάτιρα που πολλές φορές σε κάνει να παγώνεις. Η Φέι Ντάναγουέι είναι μία σκληρή, αδίστακτη διευθύντρια ειδήσεων σε ένα μεγάλο κανάλι και ο Πίτερ Φιντς ο τηλεπαρουσιαστής που επαναστατεί και αυτό έχει έναν απίστευτο αντίκτυπο, αφού συμβαίνει όλο «στον αέρα».

Η σκηνοθεσία είναι του μεγάλου Σίντνεϊ Λιούμετ και η ταινία ήταν υποψήφια σε 7 κατηγορίες από τις οποίες κέρδισε στις 4: Α’ Αντρικού Ρόλου (ο Πίτερ Φιντς), Α’ Γυναικείου Ρόλου (η Φέι Ντάναγουέη), Β’ Γυναικείου Ρόλου (για την Μπέατρις Στρέιτ) και Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου (για τον Πάντι Τσαϊέφσκι). Μάλιστα, ο Πίτερ Φιντς πέθανε πριν την απονομή των Όσκαρ και είναι ο μόνος ηθοποιός, μαζί με τον Χιθ Λέτζερ, που βραβεύεται μετά θάνατον. Το φιλμ έχει καταχωρηθεί στην Εθνική Ταινιοθήκη με απόφαση του Κονγκρέσου των ΗΠΑ σαν «πολιτιστικά, ιστορικά και αισθητικά σημαντικό».

 

Η ταινία προβάλλεται την Τετάρτη 26/2 στις 21.00, στο Nova.

Για 31 μέρες, η οσκαρική ζώνη Nova Stars μας ταξιδεύει στον λαμπερό κόσμο των Βραβείων Όσκαρ και μας προετοιμάζει για την 86η τελετή απονομής που θα μεταδοθεί live την πρώτη Κυριακή του Μαρτίου από τα κανάλια Novacinema. Μέσω Nova Stars, θα προβάλλονται καθημερινά 2 οσκαρικές ταινίες, ξεχωριστές κινηματογραφικές παραγωγές που άφησαν εποχή και απέσπασαν Όσκαρ, ενώ 24ωρο πρόγραμμα θα παρουσιαστεί κατά το πρώτο τριήμερο του Μαρτίου. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ