Αρχειο

Διαμαρτυρία 2.000 Ρομά στο Σύνταγμα (φωτογραφίες)

«Μας θέλουν μόνο για την ψήφο»

34908-78612.JPG
Γιάννης Τσάκαλος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
61653-123540.JPG

Πάνω από 2.000 Ρομά μαζεύτηκαν στο Σύνταγμα. Από το Άργος, το Αγρίνιο, το Μεσολόγγι, την Αττική, την Κρήτη, τη Νάουσα και άλλα μέρη της Ελλάδας, ήρθαν για να στηρίξουν την αντιπροσωπεία που θα μιλούσε με τους βουλευτές για τα προβλήματά τους.

Η ανταπόκριση εκ μέρους των βουλευτών δεν ήταν η αναμενόμενη. Μόλις 17 βουλευτές (της ΝΔ) ανταποκρίθηκαν στο αίτημα που έστειλε ο πρόεδρος της Βουλής.

n

n

Ήταν αναμενόμενο να διαμαρτυρηθούν. Υπήρξαν αντιπαλότητες μεταξύ διαφορετικών ομάδων για το αποτέλεσμα της συνάντησης. Πολλοί επικεφαλής ομάδων πήραν το λόγο –καμία φορά ακόμα και απειλώντας– για να δηλώσουν ότι οι βουλευτές δεν τους δίνουν καμία σημασία και θα τους επισκεφθούν λίγο πριν από τις εκλογές.

n

«Μόνο για την ψήφο μας θέλουν» λέει ο Θανάσης από το Μεσολόγγι.

«Λένε ότι μας φτιάχνουν σχολεία και βάζουν ένα λυόμενο πίσω από κανονικό σχολείο. Γιατί να κάνουμε ξεχωριστά μάθημα. Αυτός δεν είναι ρατσισμός;» φωνάζει από το μικρόφωνο ένας εκ των εκπροσώπων.

n

Μεγάλο θέμα για όλους η εργασία. «Δεν δίνει απόδειξη ο κάδος» λέει ο Γιώργος από το Άργος. Ένας Ρομά παίρνει το μικρόφωνο: «Παιδιά, είναι αλήθεια ότι όλα αυτά τα χρόνια δεν έχουμε βοηθήσει το κράτος. Έχουν δίκιο, κάτι πρέπει να γίνει». Και αρχίζει η συζήτηση για την κάρτα εργασίας.

n

«Ρε φίλε» μου λέει ο Κώστας, «πώς θα δικαιολογήσουμε ότι παίρνουμε ένα σίδερο από τον κάδο; Ο κάδος δεν δίνει απόδειξη. Με το ζόρι βγάζουμε 10 ευρώ την ημέρα».

Κάποιοι διαμαρτύρονται για τους ξένους με τα καροτσάκια… «Και τι θα κάνετε; θα τους διώξετε;» του λέω. Δεν απαντάει.

«Υπάρχει κάρτα παλιατζή. Την παίρνεις από την αστυνομία» πετάγεται ο Αρίστος από το Άργος και δεν ξεχνάει να μου πει ότι έχει 5 παιδιά και 14 εγγόνια.

n

Λίγο μετά ακούγεται ότι έχει πάει ήδη αντιπροσωπεία Ρομά στο Μέγαρο Μαξίμου. Στο Σύνταγμα φτάνει η Χριστίνα Χαλιλοπούλου, εκ των εκπροσώπων των Ρομά που ήταν στη συνάντηση με τον υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη.

n

Η Χαλιλοπούλου κατευνάζει τα πνεύματα αναφέροντας ότι ετοιμάζεται από το κράτος προπληρωμένη κάρτα εργασίας, που θα δώσει νομιμότητα στα δουλειά τους και ταυτόχρονα θα μπορούν να προσφέρουν στο κράτος.

Οι περισσότεροι χειροκροτούν αλλά πολλοί συνεχίζουν να πιστεύουν ότι οι εκπρόσωποί τους άλλα λένε ότι θα συζητήσουν με τους βουλευτές και άλλα συζητούν.

n

n

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ