Αρχειο

Θεσσαλονίκη rave on!

Πού να πας, τι να δεις, τι να ακούσεις

Soul Team
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Hyperreality

Στα τέλη του 70 ο Umberto Eco έγραφε στο βιβλίο του “Travels in Hyperreality» για την υπερπραγματικότητα της Αμερικής όπου τα όρια μεταξύ φανταστικού και πραγματικού είναι ανύπαρκτα. Με αφορμή αυτές τις σκέψεις η έκθεση αναφέρεται στον όρο Hyperreality και επιχειρεί να προσεγγίσει τα χαμένα πια όρια μεταξύ του εικονικού και του υλικού κόσμου μας. Όπως αποδείχτηκε, το Internet δεν είναι ένας παράλληλος κόσμος, αλλά μια σύνθετη προέκτασή του και η τεχνολογία δεν είναι μόνο ένα εργαλείο αλλά μια καινούργια ανθρωπολογική συνθήκη, όπου η συνδεσιμότητα, η διάδραση αλλά και η δυνατότητα παραγωγής τέχνης με τα νέα μέσα δημιουργούν ένα εκπληκτικά γόνιμο πεδίο στο πεδίο της τέχνης. Η ομαδική έκθεση «Hyperreality» συγκροτείται από έργα ψηφιακής τέχνης και νέων μέσων και εξερευνά την καινούργια υπερπραγματικότητα ως μια βιωμένη πλέον συνθήκη στις σύγχρονες κοινωνίες. Από την ψηφιακή εικόνα και το animation έως τις 3d κατασκευές και τα περιβάλλοντα, οι καλλιτέχνες με τα νέα μέσα εξερευνούν με περιέργεια και δρουν εικαστικά αξιοποιώντας τα ερεθίσματα από το διαρκώς μεταβαλλόμενο και πολυσύνθετο αστικό περιβάλλον. Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Topotheque, Στέλιος Ντεξής & Μυρτώ Βουνάτσου, Κατερίνα Αθανασοπούλου, Χ.Μάρτης (denial.of.service), Γιάννης Καράμπελας

Info: Από Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου έως 10 Μαρτίου στο K&K Showroom

(Τσιμισκή 96, Θεσσαλονίκη, 2314007167). Ώρες λειτουργίας: Δευ. – Παρ. 5:00 μ.μ. - 9:00 μ.μ., Σαβ. 11:00 π.μ. - 2:00 μ.μ.


n

DUB INC Paradise Tour 2014

Οι Γάλλοι DUB INC, για πολλούς το πιο επιτυχημένο reggae συγκρότημα στον κόσμο αυτή τη στιγμή, επιστρέφουν στη χώρα μας στα πλαίσια της μεγάλης παγκόσμια περιοδείας τους ‘Paradise’ Tour 2014 με αφορμή την κυκλοφορία πριν λίγους μήνες του ομώνυμου άλμπουμ. Ένα ταξίδι γεμάτο reggae, dub, γαλλο-αλγερινό hip-hop και πολλά στοιχεία έθνικ μουσικής. Τη συναυλία θα ανοίξουν μουσικά οι Bionics, το πιο νέο reggae σχήμα της πόλης, μαζί με τον selector Rastayouth, ενώ στο δεύτερο stage του Block 33 θα προβληθεί το ‘Rude Boy story’, το φιλμ του Kamir Meridja για τους Dub Inc, και μετά το live θα ακολουθήσει after party.

Info: Σάββατο 22 Φεβρουαρίου, ώρα έναρξης 20.00, στο BLOCK 33 (26ης Οκτωβρίου 33, Θεσσαλονίκη, Τηλ. πληροφοριών: 2310533533). Προπώληση: 15 και 17 ευρώ. Ταμείο: 20 ευρώ.


n

Ιταλικό Πολιτικό Σινεμά

Σπουδαίο κεφάλαιο του ιταλικού κινηματογράφου, οι πολιτικές ταινίες που γυρίστηκαν τη δεκαετία του ’60 και τις αρχές του ’70 διατυπώνουν ορισμένα εξαιρετικά επίκαιρα και διαχρονικά σχόλια για την πολιτική, την κοινωνία και τους ανθρώπους. Η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης πραγματοποιεί αφιέρωμα στο Ιταλικό Πολιτικό Σινεμά. Δικαιοσύνη και αδικία, χρήμα και εξουσία, ηθικοί κανόνες και νόμιμη τάξη, ιδανικά και ουτοπίες της επανάστασης, διερευνώνται μέσα από ταινίες που φέρουν την υπογραφή των Πάολο και Βιτόριο Ταβιάνι, Μάριο Μονιτσέλι, Βιτόριο ντε Σέτα και Φραντσέσκο Ρόζι. Πιο συγκεκριμένα, το αφιέρωμα περιλαμβάνει τις ταινίες: Ο Σαν Μικέλε είχε έναν κόκορα των Πάολο και Βιτόριο Ταβιάνι (1972), Οι σύντροφοι του Μάριο Μονιτσέλι (1963), Οι ληστές του Οργκόζολο του Βιτόριο ντε Σέτα (1961) και Τα χέρια πάνω από την πόλη του Φραντσέσκο Ρόζι (1963).

Info: Από την Πέμπτη 20 έως και την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014 στην αίθουσα Τάκης Κανελλόπουλος (Μουσείο Κινηματογράφου – Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης, Αποθήκη Α’, Λιμάνι). Πώληση εισιτηρίων: Μουσείο Κινηματογράφου – Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α΄, Λιμάνι, τηλ. 2310-508.398, cinematheque@filmfestival.gr) Τιμή εισιτηρίου: 4 ευρώ (γενική είσοδος), 3 ευρώ (για τα μέλη). Κάρτα μέλους: 1 ευρώ.


n

In_Between_Out

Εικαστικές ενδοσκοπήσεις που επικεντρώνονται στην έννοια της δομής και της ενέργειας της κατασκευής παρουσιάζονται στην ομαδική έκθεση με τίτλο IN_BETWEEN_OUT και με τη συμμετοχή των καλλιτεχνών Apostolos Palavrakis, Kai Richter, Fotis Sagonas και George Harvalias. Με την ανατομή του αντικειμένου διαφαίνεται η συνολική του παρουσία και υπόσταση, αποδομείται η εικόνα του, καθώς αναδεικνύεται η φύση του χώρου που το περικλείει, ενώ ταυτόχρονα συντελείται μια διαδικασία απομυθοποίησης μέσω της κατάργησης της έννοιας του μηνύματος και της ερμηνείας του, αναπροσαρμόζοντας τη σχέση αντικειμένου-παρατηρητή. Με την προβολή της δομής και της υλικότητας, αναδεικνύονται εκείνα τα στοιχεία που επιτρέπουν μια καθαρή προσέγγιση του έργου σύμφωνα με αισθητικά κριτήρια και ερεθίσματα απογυμνωμένα από υποκειμενικά και αυθαίρετα αναπτυσσόμενους συνειρμούς. Επιμέλεια: Apostolos Palavrakis

Info: Έως τις 16 Μαρτίου 2014, στην γκαλερία Donopoulos IFA (Αγίας Θεοδώρας 3, Θεσσαλονίκη, Τ: 2310552633). Ώρες λειτουργίας: Τρ-Πε-Πα: 11:00-14:00, 18:00-21:00, Τε: 11:00-14:00, Σα: 11:00-15:00


n

Ποδηλατικό Καρναβάλι

Διοργανώνεται για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, με στόχο το πάντρεμα της παράδοσης του Καρναβαλιού, με την αναβίωση της παράδοσης του ποδηλάτου στην Ελλάδα. Οι υπεύθυνοι δίνουν το φετινό στίγμα: «Αυτήν τη χρόνια “εξουσιαζόμαστε” και μπαίνουμε στα κελιά μας. Είμαστε άνεργοι, απλήρωτοι, μικρο-επαγγελματίες, μετανάστες, ομοφυλόφιλοι, άστεγοι, ελεύθεροι κατασκηνωτές, πεζοί & ποδηλάτες, οροθετικοί, καλλιτέχνες, διαδηλωτές, ζώα για σφαγή... Σε αυτήν τη φυλακή θα πούμε το νερό νεράκι, εμπλουτισμένο με κυάνιο & αρσενικό, θα πληρώνουμε “στην υγειά μας”, θα περάσουμε χειροπέδες στη δημιουργικότητα των μαθητών, θα μαυρίσουμε τους δέκτες της ενημέρωσής μας, θα πνιγούμε από το ρατσισμό, την αιθαλομίχλη και το μπετόν χωρίς ελεύθερους χώρους, θα τρώμε μεταλλαγμένα σκουπίδια, θα υπερ-φορολογούμαστε από 0 ευρώ! :). Ελάτε να καρναβαλιστούμε στη μεγάλη ποδηλατική απόδραση με το “Φαγοπότι της Εξουσίας και τους Φυλακισμένους Πολίτες της”.

Info: Την Τσικνοπέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014 στις 19.00 στην Πλατεία Χρηματιστηρίου (περιοχή Βαλαωρίτου Ερμού-Συγγρού-Βασ. Ηρακλείου).